Ga naar de inhoud

D'hoore/Kopecky vallen 2 keer in de ploegkoers en zijn zo kansloos voor medaille

 vr 6 augustus 2021 10:51

De ploegkoers bij de vrouwen is een serieuze afknapper geworden voor Jolien D'hoore en Lotte Kopecky. Ze waren met medailleambities gestart, maar konden - onder meer door 2 valpartijen - nooit meestrijden om de prijzen. Het Britse duo Kenny/Archibald knalde oppermachtig naar goud.

Een primeur: voor het eerst in de geschiedenis werd de ploegkoers bij de vrouwen gereden op de Olympische Spelen. Jolien D'hoore en Lotte Kopecky kwamen met ambities aan de start. Na haar vierde plaats in de wegrit was vooral Kopecky op zoek naar haar eerste medaille.

 

Met een verschroeiend tempo trokken de rensters hun ploegkoers op gang. Vooral Frankrijk schroefde het tempo op, maar de eerste sprint was al meteen een kolfje naar de hand van het Britse duo Laura Kenny en Katie Archibald.

 

Het was in de eerste helft zoeken naar de Belgische vrouwen, zij konden nog geen enkel punt scoren. De Britse vrouwen vielen daarentegen niet stil en toonden bij iedere sprint hun overmacht met het maximum van de punten. leidersplaats.

 

Bij de Belgen ging het van kwaad naar erger. Kopecky kwam ongelukkig ten val samen met de Nederlandse Kirsten Wild. De val van Kopecky kostte België een ronde achterstand en dus een aftrek van 20 punten.

 

Topfavoriet en wereldkampioen Nederland miste vervolgens de Britse aanval. De Belgen waren deze keer wel bij de pinken en haakten hun wagonnetje vast in de kopgroep.

 

Maar ook daar ging het mis. Bij de aflossing kwam nu Jolien D'hoore ten val. Het Britse duo keek niet meer om en sprintte vervolgens ook in de laatste ronde naar winst en het goud. Opmerkelijk: De Britten wonnen 10 van de 12 sprints.

 

Nederland viel na de val van Wild helemaal terug en miste de laatste aanval. Denemarken en Rusland waren wel mee en pakten zo 20 extra punten van de bonusronde. Nederland zakte zo terug van de tweede naar de vierde plek.

 

Het zilver ging naar Denemarken, de Russinnen pakten het brons. België eindigt met -18 punten op een tiende plek.

Bekijk hier de ontknoping van de ploegkoers:

Kopecky valt over de Nederlandse Wild:

Lees ook:

Bekijk de val van D'hoore tijdens de wissel:

D'hoore: "Chaos is mooie samenvatting van onze koers"

Kopecky: "Zag geen uitweg meer dan er los over te rijden, en dan maken we nog dure fout bij aflossing"

ploegkoers met Jolien D'hoore en Lotte Kopecky

11:03

Bekijk de ontknoping van de ploegkoers

11:02
11:02
10:53

België eindigt op 10e plaats

Wat een wedstrijd voor de Kopecky en D'hoore. In het begin kwamen ze amper in het stuk voor en daarna gingen ze allebei ook nog eens tegen de grond. Zij eindigen op een 10e plek.

10:50

Goud voor de Britten!

Groot-Brittannië met de kers op de taart. Zij winnen de eindsprint en pakken het goud! Zij wonnen 10 van de 12 sprints.

Het zilver is voor de Deense vrouwen, de Russinnen pakken het brons. Topfavoriet Nederland grijpt naast een medaille met een vierde plaats. 

10:49

Het zal nog spannend worden voor het zilver en het brons.

10:49

We gaan naar de slotsprint!

10:47

De voorlaatste sprint levert ook niet veel op voor Nederland. Frankrijk en Nederland proberen nog een gooi te doen naar het brons.

10:47
10:46

Door de bonusronden valt Nederland van het podium. Rusland en Denemarken zijn met met de Britten en springen over Nederland.

10:46

Nog 17 ronden te gaan, het goud lijkt zeker voor Groot-Brittanië.

10:46
10:45

De vorm zat goed bij onze landgenoten, maar de ploegkoers draait uit op een ramp.

10:45

Jammer! Belgische wissel gaat helemaal fout en D’hoore komt ten val

10:44

De Britten zitten nu aan 42 punten. Nederland moet oppassen dat ze het zilver niet verliezen, want Frankrijk komt opzetten

10:43

In de herhaling zien we dat het de fout van de Belgen is. Hun wissel loopt compleet in het honderd. In haar val neemt ze de Australische mee

10:43

Een Australische gaat tegen de vlakte en ook D'hoore gaat mee in de val. Het is een chaos aan het worden.

10:42

Geen spoor meer van de Nederlanders vooraan.