Ga naar de inhoud

Italiaans atletiekfeest: Jacobs spurt naar goud op 100m, Tamberi wint hoogspringen

 zo 1 augustus 2021 14:37

De Italianen hebben er een fijne dag opzitten in het olympisch atletiekstadion. Marcell Jacobs is de opvolger van Usain Bolt. De Italiaan sprintte in 9"80 naar de olympische titel op de 100 meter. Enkele minuten eerder was er ook al goud voor hoogspringer Gianmarco Tamberi. Hij deelde het hoogste schavotje wel met de Qatarees Barshim na een unieke ontknoping.

Wat een ontknoping van de derde dag atletiek op de Olympische Spelen in Tokio. De avondsessie eindigde met de finale van de 100 meter waar we op zoek gingen naar een opvolger voor Usain Bolt als olympisch kampioen.

 

In de halve finales kregen we meteen een verrassing van formaat. De Chinees Su kwalificeerde zich met de snelste tijd voor de finales in een Aziatisch record. Later op de avond zou de Chinees geen rol van betekenis meer spelen.

 

De finale begon met een valse start van de Brit Hughes. Hij begon te gretig en vertrok te vroeg. Na de herstart bleek de Amerikaanse 400m-loper Fred Kerley goed op weg te zijn om het goud te halen. 

 

Maar dat was buiten de Italiaan Jacobs gerekend. Jacobs snelde Kerley op het einde nog voorbij en pakt zo het goud in een tijd van 9"80. Goed voor een Europees record op de 100 meter.

 

Jacobs is zo de eerste Europeaan die de 100 meter wint op de Spelen sinds de Brit Linford Christie in 1992 in Barcelona.

 

Kerley sprintte in een persoonlijk record van 9"84 naar een tweede plaats. De derde plaats was net zoals in Rio voor de Canadees De Grasse in een 9"89, ook al een persoonlijk record.

Bekijk de finale van de 100 meter bij de mannen:

Tamberi pakt samen met Barshim goud in hoogspringen

Italië boven in deze avondsessie in Tokio. Na zijn overwinning op de 100 meter liep Jacobs recht in de armen van zijn landgenoot Gianmarco Tamberi. Tamberi won net voordien nog het hoogspingen bij de mannen.

 

Die eer moet de Italiaan wel delen met de Qatarees Essa Barshim. Beide heren raakten niet over 2,39 meter en eindigden op een ex aequo.

 

De beslissing lag bij de atleten: nog eens springen voor het goud of een gedeelde eerste plaats? Zowel Tamberi als Barshim kozen al snel voor een gedeelde gouden medialle. Het brons was voor de Wit-Rus Maksim Nedasekau.

 

Tamberi was ook al een van de favorieten voor Rio, maar scheurde net voor de Spelen zijn ligamenten in 2016. Barshim pakte in Rio een zilveren medaille.

Wereldrecord in het hink-stap-springen

Een avond vol records werd het in Tokio. Op de 100 meter kregen we in de halve finale een Aziatisch record van de Chinees Su in een tijd van 9"83. In de finale volgde nog een Europees record van winnaar Jacobs.

 

Maar het record van de avond was ongetwijfeld het wereldrecord van de Venezolaanse Rojas in het hink-stap-springen. Bij haar eerste sprong verbrak ze al meteen het olympisch record. Enkele pogingen later was het dan echt prijs voor Rojas. Ze verbrak het 26-jaar oude wereldrecord van Inessa Kravets (15,50 meter) met een sprong van 15,67 meter.

Lees ook:

Atletiek, dag 3

15:54

Crestan: "Gekraakt toen ik aan kop liep, maar had niets te verliezen"

14:53

Snelle Italiaan Jacobs verrast met goud op de 100 meter

14:52

Goud voor de Italiaan Jacobs op de 100m!

Wat een feest voor Italië! Net na het olympisch goud in het hoogspringen verrast Jacobs op de 100m met een gouden medaille. Hij snelt naar een tijd van 9"80.


De zilveren medaille gaat naar Amerikaanse 400m loper Fred Kerley in 9"84. De Grasse moet zich tevreden stellen met een nieuwe bronzen medaille in een tijd van 9"89.

14:49

Valse start Hughes!

De Brit moet de finale verlaten. Hij was iets te gretig en vertrok te vroeg, diskwalificatie dus voor Zharnel Hughes. Bijzonder zuur voor de Brit.

14:45

Finale 100m: Pakt Chinees Su het goud?

Su liep in de halve finales de snelste tijd in 9"83. Kan hij in de finale bevestigen?


Ook de Amerikaan Ronnie Baker liep 9"83 in de halve finale. Hij lijkt de grootste concurrent te worden voor het goud. Maar ook de bronzen medaille van Rio, De Grasse, moeten we in het oog houden. De Grasse liep wel de traagste tijd van alle finalisten in de halve finale.

14:43

Onverwachte ontknoping in het hoogspringen: Tamberi en Barshim pakken beiden goud

14:42

De sprinters voor de finale van de 100m betreden de arena. We sluiten deze fantastische dag atletiek af met de strijd om het goud op de 100 meter.

14:40

Twee gouden medailles in het hoogspringen bij de mannen!

Tamberi en Barshim geraakten beiden niet over 2,39 meter en besloten het dan maar op een ex aequo te houden. Goud voor de Italiaan en de Quatarees dus.

14:30

Venezolaanse Rojas heeft wereldrecord te pakken in het hink-stap-springen

14:27

Rojas spingt met wereldrecord naar goud!

Een wereldrecord op de Olympische Spelen in Tokio! De Venezolaanse Rojas springt naar 15,67 meter in het hink-stap-springen! Zo breekt ze het record van Inessa Kravetz uit 1995. Kravetz sprong toen 15,50 meter ver.


De zilveren medaille is voor de Portugees Mamona Patricia en het brons voor Ana Peleteiro. Beide vrouwen sprongen naar een nationaal record.

14:27

Derde halve finale van de 400m horden bij de mannen

14:24

Tweede halve finale van de 400m horden bij de mannen

14:22

In het hoogspringen ligt de lat nu op 2,39 meter. Te hoog voorlopig, want na de Italiaan Tamberi geraakt ook Barshim niet over deze hoogte bij zijn tweede poging. Het belooft een spannende strijd te worden voor de plaatsen op het podium.

14:20

Eerste halve finale van de 400m horden bij de mannen

14:12

Ook Santos en Samba kwalificeren zich probleemloos voor de finale van de 400m horden. In de tweede halve finale snelden de twee heren weg van de rest van het pak.

14:10

400m horden: Warholm en Benjamin autoritair naar finale

In de eerste halve finale van de 400m horden plaatsten Warholm en Benjamin zich gemakkelijk voor de finale. De Noor Warholm won het prestige sprintje van de Amerikaan en klokte af in 47"30. 

14:02

Hoogspringen: Italiaan Tamberi foutloos over 2,37 meter

Ook de Italiaan Tamberi doet nog mee voor de medailles. Net als Barshim gaat ook hij in zijn eerste poging over 2,37 meter.