Eerste goud voor België op het WK baanwielrennen dankzij fenomenale Lindsay De Vylder in het omnium

 za 19 oktober 2024 22:06
De Vylder verovert de wereldtitel in het omnium

Op de voorlaatste dag van het WK baanwielrennen in Denemarken heeft België dankzij Lindsay De Vylder een eerste gouden medaille veroverd. In het omnium versmachtte en verraste hij de tegenstand in de afsluitende puntenkoers. Eerder op de avond werden Katrijn De Clercq en Hélène Hesters 8e in de ploegkoers.

Een gouden medaille die voor iedereen als een verrassing kwam, ook voor Lindsay De Vylder zelf. Maar o zo mooi!

 

Na constante uitslagen in de scratch, temporace en afvalling was alles nog mogelijk voor onze landgenoot in de afsluitende puntenkoers van het omnium. 

 

Dankzij liefst drie bonusrondes schoof De Vylder op van de vijfde plaats naar een afgetekende koppositie. En nog was zijn bobijntje niet af. In het slot reed de Belg perfect op het wiel van zijn Italiaanse concurrent Simone Consonni

 

In de slotronde besefte De Vylder dat het binnen was. Zijn tranen vloeiden rijkelijk na een fenomenale stunt: WK-goud in het omnium, als eerste Belg ooit. 

Gerelateerd:

Declercq-Hesters achtste in ploegkoers, Vanhove strandt in kwalificaties tijdrit

In de ploegkoers was het uitkijken naar wat het jonge duo Katrijn De ClercqHélène Hesters kon. Ze werden zeker niet weggereden op dit WK en toonden zich enkele keren bedrijvig, maar het was moeilijk om punten op het bord krijgen in al het geweld.

 

Slechts 3 punten bedroeg het eindrapport voor het Belgische tweetal na 120 rondes, na een tweede plaats bij een tussensprint. Daarmee werden De Clercq en Hesters degelijk achtste, op ruime achterstand van wereldkampioen Denemarken.

 

Voor eigen volk stuntte het ervaren duo in een spannend slot voorbij Frankrijk, topfavoriet Groot-Brittannië moest zich tevreden stellen met zilver.

 

Eerder op de dag kon de 21-jarige Marith Vanhove zich niet plaatsen voor de finales van de 500 meter tijdrit. Ze eindigde als 21e in de kwalificaties.

Dygert verbetert haar eigen wereldrecord, maar grijpt naast goud

Een van de hoogtepunten van de WK-avond in Ballerup viel te noteren in de individuele achtervolging bij de vrouwen. In de kwalificaties al scherpte Chloe Dygert haar eigen wereldrecord nog wat aan met een dikke seconde. 

 

3’15”663 was de nieuwe te kloppen tijd. Die zou ze niet benaderen in de finale tegen de Britse Anna Morris. Dygert leek nog niet helemaal bekomen van haar krachttoer eerder op de dag en zo werd het een verrassend spannend duel.

 

De Amerikaanse zag Morris halfweg het stokje overnemen en dat gaf ze niet nog eens door. Goud voor Groot-Brittannië, zilver voor Dygert, die wel een wereldrecord rijker is. 

Bekijk de reacties van De Clercq, Hesters en Vanhove:

Gerelateerd:
Belgen op 19/10
uur discipline renner uitslag
12.30 uur tijdrit: kwalificaties (v) Marith Vanhove 21e - OUT
13.37 uur omnium: scratch (m) Lindsay De Vylder 10e
15.49 uur omnium: temporace (m) Lindsay De Vylder 4e
19.10 uur ploegkoers (v) De Clercq/Hesters 8e
19.54 uur omnium: afvalling (m) Lindsay De Vylder 7e
21.07 uur omnium: puntenkoers (m) Lindsay De Vylder GOUD

WK baanwielrennen: 19/10laatste update: ongeveer 2 uur geleden

21:47

Lindsay De Vylder verovert de wereldtitel in het omnium

21:45

De Vylder was zonder discussie de sterkste in deze puntenkoers, als je 3 bonusrondes pakt op die manier.

Renaat Schotte
21:44

Tranen van geluk bij De Vylder en bondscoach Kenny De Ketele bij zijn afscheid als bondscoach. Wat een succes voor het Belgische baanwielrennen! 

21:41

GOUD! Lindsay De Vylder is wereldkampioen omnium!

Wat een stunt, de eerste Belgische wereldkampioen in het omnium! Lindsay De Vylder is de eerste man die erin slaagt en hoe, hij pakte liefst 3 bonusrondes in een ijzersterke puntenkoers. 

21:41

Nog 5 rondes en de eindsprint brengt nog de beslissing om zilver en brons. Goud is zonder immens ongeluk voor De Vylder! 

21:40

Consonni, de enige bedreiging nog voor zijn wereldtitel, is de man die De Vylder schaduwt. Hij bijt zich vast in het wiel, dit kan niet meer misgaan. 

21:39

Het tempo gaat eruit!

De Vylder komt aansluiten en lijkt gewonnen spel te hebben op 13 rondes van het einde. Hij zit tussen zijn concurrenten, die een bonusronde nodig hebben om hem nog te onttronen. Dat wordt moeilijk, de glimlach bij de Belg verraadt het al! 

21:38

De Vylder op 1!

Lindsay De Vylder heeft de wereldtitel binnen handbereik! 149 punten heeft hij na een derde bonusronde, 20 meer dan Consonni. Die is wel weggereden uit het peloton en dus gaat onze landgenoot erop en erover richting de favorieten. 

21:37

Een halve baanronde moet De Vylder nog overbruggen voor weer een knaller van 20 punten. Hayter is erin geslaagd en springt naar plek 3. 

21:36

Hayter heeft een bonusronde nodig en gaat in zijn eentje op pad. De Vylder is de enige die ook weg raakt uit een aarzelend peloton! 

21:35

Nog 25 rondes

1. Consonni - 129 punten

2. De Vylder - 126 punten

3. Oliveira - 124 punten

4. Nilsson-Julien - 123 punten

5. Dorenbos - 122 punten 

Een thriller, alles kan nog! 

21:34

Weer 20 punten erbij voor De Vylder, virtueel zilver

Andermaal een knal van 20 punten erbij voor Lindsay De Vylder, die zo naar een virtuele tweede plaats springt. Slim gezien van onze landgenoot, hij staat op slechts 3 punten van leider Consonni. 

21:33

Rondrijden is meedoen voor de wereldtitel voor De Vylder.

Renaat Schotte
21:32

Nieuwe aanval De Vylder

Als enige probeert hij de sprong naar een viertal aanvallers te maken, een halve baan voor het peloton uit. Kunnen zij een bonusronde pakken? 

21:30

Consonni gaat zo hard dat hij een bonusronde te pakken heeft, én de leiding in de puntenkoers. 129 bedraagt zijn totaal nu, De Vylder heeft al even niet meer gescoord. 

21:30

Halfweg puntenkoers

Nog 50 rondes te gaan en De Vylder zakt virtueel naar 4. Consonni rijdt vol door en pakt de tussensprint halfweg, zo gaat hij over onze landgenoot.

1. Oliveira - 124 punten

2. Dorenbos - 117 punten

3. Consonni - 109 punten

4. De Vylder - 106 punten

21:28

Een pak bonusrondes

Heel wat aanvallers scoren opnieuw 20 punten en zo stijgen onder meer Nilsson-Julien en Hansen met stip richting de medaillestrijd.

21:25

Een achttal knalt onder meer De Vylder in de verdrukking, die in zijn eentje het gaatje dicht. Hij lijkt nog wonderbenen te hebben in deze fase. Hayter en co. volgen in tweede instantie.