LIVE WK baanwielrennen: Belgische vrouwen (7e) hebben plekje beet in eerste ronde van ploegenachtervolging

 wo 16 oktober 2024 12:17

Op de eerste dag van het WK baanwielrennen komen de Belgische vrouwen in actie op de ploegenachtervolging en rijdt Lani Wittevrongel de scratch. We volgen al het WK-nieuws vandaag op deze pagina en vanaf 18.30 uur tot 20.30 uur is alles ook te bekijken met livestream.

Belgen op 16/10
uur discipline renner uitslag
11.30 uur ploegenachtervolging: kwalificaties (v) De Clercq/Hesters/Jooris/Vanhove 7e, door naar eerste ronde
19.00 uur scratch (v) Lani Wittevrongel  

WK baanwielrennen: 16/10laatste update: 22 minuten geleden

13:48

Opnieuw Groot-Brittannië boven

Net als bij de vrouwen is Groot-Brittannië als sterkste uit de kwalificaties gekomen. Charlton, Tanfield, Wood en Hayter hielden 224 honderdsten over op de Deense thuisrijders.

Nu schakelen ze in Ballerup over op de kwalificatiewedstrijden in de teamsprint. Ook daar staan geen Belgen aan de start.

13:40
Italië werd genekt door een val en kon niet finishen:
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:10

Meer dan de helft van de landen is intussen aan de beurt geweest in de ploegenachtervolging bij de mannen. Zwitserland staat voorlopig aan kop, het is vooral afwachten wat uittredend wereldkampioen Denemarken doet in eigen land.

12:49

Bekijk hier de kwalificatie van het Belgische viertal

12:40

Morgen tegen Canada

Na hun sterke chrono mogen de Belgische vrouwen het morgen opnemen tegen Canada (6e) in de eerste ronde van de ploegenachtervolging.

"Op basis van de tijden is er mits een topdag morgen nog een kleine kans op een kleine finale om het brons", gelooft onze man ter plekke Renaat Schotte.

Enkele toplanden zouden de Belgen daarin alvast niet moeten vrezen. De VS, Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Australië maakten deel uit van de top 8 op de Spelen, maar zijn er niet bij op dit WK.

12:32

Geen Belgen meer in deze eerste sessie van het WK, maar dat betekent niet dat de actie er al op zit. Ook bij de mannen staan nu de kwalificaties in de ploegenachtervolging op het menu, daarna krijgen we ook nog kwalificaties in de teamsprint.

12:16

België eindigt op plek 7

Ook de andere landen hebben inmiddels hun kwalificaties afgelegd. België eindigt op plek 7 van de 10 teams en dat is genoeg voor een ticketje naar de eerste ronde. Daarin nemen de beste 8 landen het in heats tegen elkaar op.

Knappe prestatie van de jonge Belgen trouwens, want het viertal reed 3 seconden sneller dan op het EK in Apeldoorn aan het begin van dit jaar.

12:08

België naar plek 3!

Het Belgische kwartet eindigt met een tijd van 4'27"205 en dat is voorlopig goed voor een 3e plek! Nog belangrijker: Polen, Spanje en Mexico eindigen al zeker na ons land, waardoor Katrijn De Clercq, Hélène Hesters, Marith Vanhove en Febe Jooris zich mogen opmaken voor de eerste ronde morgen.

12:05

Halfweg doen de Belgen het meer dan aardig met een 3e tijd op 6 landen. Nu moet er nog een sterk slot volgen.

12:01

Tijd voor de Belgen!

China wipt over alles en iedereen naar de eerste plaats. Nu maken Katrijn De Clercq, Hélène Hesters, Marith Vanhove en Febe Jooris zich klaar voor hun kwalificaties! Kan het jonge viertal een plekje bij de beste 8 landen veroveren?

11:55

Zwitserland naar 1

Zwitserland heeft het commando overgenomen, Spanje nestelt zich voorlopig op plek 3. Alleen nog China nu, daarna is het showtime voor de Belgische vrouwen.

11:45

De Poolse vrouwen zijn met een duidelijke marge onder de chrono van de Mexicanen gedoken. De nieuwe toptijd? 4'27"887. Maar die wordt straks wel weer van de tabellen gevuurd, want er komen nog heel wat toplanden aan. Uittredend wereldkampioen Groot-Brittannië, bijvoorbeeld.

11:36

Eerste tijd staat op het bord

We zijn eraan begonnen in Denemarken! Mexico laat een eindtijd van 4'36"906 noteren. Na Polen, Zwitserland, Spanje en China zijn de 4 Belgische rensters aan de beurt.

11:22

Start om 11.30 uur

Binnen iets minder dan 10 minuten wordt het WK officieel op gang getrapt. De Mexicaanse vrouwen mogen de spits afbijten in de ploegenachtervolging, België staat als 6e op de startlijst.

11:12

Die andere bondscoach, Tim Carswell, kijkt vooral uit naar de Belgen die zo meteen al aantreden. "In de ploegenachtervolging bij de vrouwen hebben we een heel jonge ploeg", legt hij uit.

"Ze krijgen een kans om ervaring op te doen op het hoogste niveau. Het is de eerste stap van een pad dat hopelijk eindigt op de Spelen in LA in 2028."

"Maar als ze een goeie wedstrijd afwerken, kunnen we in dit deelnemersveld wel bij de top 8 raken. Dan mogen ze morgen nog eens rijden. Daar hopen we op."

11:09

Tim Carswell: “Sommige renners zijn nog fris, anderen zijn wat vermoeid”

11:02

De afscheidnemende Kenny De Ketele staat op dit WK voor zijn laatste opdracht als bondscoach. "Maar ik sta hier heel ontspannen", bevestigde hij gisteren.

"Het is wel een beetje raar dat het nieuws van mijn afscheid al heel de wereld is rondgegaan. Elke coach die ik tegenkom, vraagt ernaar. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat ik kan afzwaaien met enkele medailles."

En De Ketele heeft al een vermoeden waar die zouden kunnen vallen. "We kijken opnieuw uit naar onze traditionele sterkhouders. In de ploegkoers, het omnium en de puntenkoers hebben we veel kans om te scoren."

"Al hebben we geen specifieke voorbereiding kunnen doen na de Spelen. Maar dat is bij andere landen ook zo."

10:51

Kenny De Ketele: "Een specifieke voorbereiding hebben we niet kunnen doen, maar dat is bij de andere landen ook zo”

10:43

Meteen Belgen in actie

We hoeven niet lang te wachten op de eerste Belgen in het Deense Ballerup. De vrouwen mogen meteen aan de bak in de ploegenachtervolging.

Voor ons land werken Katrijn De Clercq, Hélène Hesters, Marith Vanhove en Febe Jooris die discipline af. Vanavond rijdt Lani Wittevrongel dan de scratch.