Zuid-Afrikaan Hatherly neemt regenboogtrui over van Pidcock, die het met brons moet doen op WK mountainbike

 zo 1 september 2024 13:14
Hatherly volgt Pidcock op als wereldkampioen.
Hatherly volgt Pidcock op als wereldkampioen.

Het WK mountainbike in Andorra heeft geen nieuwe titel opgeleverd voor Tom Pidcock. De Brit moest een hele koers lang achtervolgen en zag vanop de tweede rij hoe Victor Koretzky en Alan Hatherly streden om goud. Op een steile strook in de slotronde zoefde Hatherly ervandoor. Zo heeft de Zuid-Afrikaan zijn eerste wereldtitel bij de elite beet, na ook al titels bij de beloften en in het E-MTB.

Op de weg, in het veld of op de mountainbike: overal waar Tom Pidcock start, wordt hij bij de favorieten gerekend.

 

Dat was vandaag niet anders. Op het WK in Andorra verscheen de Brit als titelverdediger na zijn eerste WK-winst vorig jaar.

 

Maar zichzelf opvolgen? Dat zat er vandaag nooit echt in. Na een slechte start belandde de Brit op plek 21. Een inhaalrace was dus meteen zijn deel.

 

Pas in de vierde van 6 rondes was zijn aansluiting voorin een feit. Pidcock stoomde meteen door en nam de koppositie over, maar zakte een ronde later door het ijs.

 

Op de vele lastige stroken kregen we uiteindelijk slechts 2 overlevers: de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly en de Fransman Victor Koretzky. Die laatste greep deze zomer nog op pijnlijke wijze naast het goud op de Olympische Spelen na een ultiem inhaalmanoeuvre van Pidcock.

 

En ook vandaag werd het net niet voor de Fransman. Op een laatste steile strook trok Hatherly ten aanval, Koretzky had geen antwoord meer in huis.

 

Zo pakt de Zuid-Afrikaan zijn eerste wereldtitel bij de elite. Eerder greep hij ook al de regenboogtrui bij de beloften en in het E-MTB. Koretzky moest het opnieuw doen met zilver, Pidcock pakte nog brons.

 

De Belgen eindigden buiten de top 20. Belgisch kampioen Pierre de Froidmont kwam als 23e binnen, Jens Schuermans was 30e.

WK mountainbike (mannen)laatste update: 15 dagen geleden

14:05

VIDEO - Pieterse en Hatherly zijn wereldkampioen mountainbike

13:10

Wereldtitel is voor Hatherly!

Alan Hatherly neemt de regenboogtrui over van Tom Pidcock! De Zuid-Afrikaan was vandaag beresterk en was op ieder moment mee voorin. Het zilver is - net als op de Spelen - voor Koretzky, Pidcock pakt brons.

13:07

Strijd gestreden?

Aan het tweede tussenpunt in de laatste ronde is de chrono duidelijk: 13 seconden scheiden Hatherly en Koretzky. De Zuid-Afrikaan kan de wereldtitel al ruiken.

13:05

Hatherly gaat ervandoor, Koretzky heeft niet meteen een antwoord klaar

13:04

Op een steil stuk worden de rollen omgedraaid: Hatherly gaat ervandoor, Koretzky heeft niet meteen een antwoord klaar.

13:01

Versnelling Koretzky

Koretzky wil zijn kompaan onder druk zetten en geeft er een stevige snok aan. Hatherly laat zich niet verrassen en bijt zich vast in het wiel van de Fransman.

12:58

Laatste ronde!

Koretzky en Hatherly trekken samen de slotronde in. Erg groot is de achterstand van het Britse duo nog steeds niet: 13 seconden. Spanning troef!

12:53

Opnieuw problemen voor Pidcock! Hij heeft het lastig op de steile stroken en ziet de koplopers steeds kleiner worden. Keert hij nog terug?

12:52

Opnieuw problemen voor Pidcock!

12:47

Nog 2 rondes

Pidcock moet alle zeilen bijzetten om de Zuid-Afrikaan en de Fransman terug te fluiten. Aldridge en Azzaro zijn ook nog steeds mee in het zog van de titelverdediger.

12:41

Hatherly en Koretzky willen niets weten van de plannen van Pidcock en delen een prikje uit. De Brit zit opnieuw op een gaatje.

12:40

Pidcock is bij de kopgroep en pakt meteen over

12:38

Erop en erover

Pidcock kan aanpikken voorin, maar besluit om meteen door te stomen naar de koppositie. Is hij iets van plan of wil hij gewoon even controleren?

12:36

Halfweg!

Na 3 van de 6 rondes is Tom Pidcock er zo goed als bij voorin. Intussen is het zijn landgenoot Aldridge die op kop de lakens uitdeelt.

12:31

Pidcock naar 5

De uittredende wereldkampioen neemt het plekje van Schwarzbauer in. Samen moeten ze op zoek naar de 4 koplopers.

12:28

Er blijven slachtoffers vallen voorin. Het zevental van daarnet is gereduceerd tot een groepje van 5. De namen: Aldridge, Hatherly, Koretzky, Braidot en Schwarzbauer. Pidcock volgt op een vijftal tellen als 6e.

12:24

De achtervolgingsmissie van Pidcock zit er nog niet helemaal op, maar de Brit maakt er wel werk van. Voorin houdt Koretzky het tempo hoog bij het aansnijden van ronde 3.

12:19

Daar is Pidcock

In ronde 2 schuift de titelverdediger toch wat op. Belangrijk, want voorin lijkt zich een groepje van 7 af te scheuren.

12:13

1/6

De eerste van 6 ronden ligt achter de rug. Schwarzbauer leidt de dans, noemenswaardige verschillen zijn er nog niet.

12:09

Pidcock blijft hangen

Amper één plekje kon Tom Pidcock opschuiven tussen meetpunten 1 en 2. Voorlopig is er nog geen vuiltje aan de lucht, maar de Brit zou wellicht toch liever voorin postvatten om alles te controleren.

12:05

Victor Koretzky is het best uit de startblokken geschoten. Samen met Schwarzbauer probeert hij een vroege voorsprong uit te bouwen. Pidcock beleeft dan weer niet de beste start. Hij zit als 21e achter onze landgenoot Jens Schuermans.

12:01
12:00

Daar gaan ze!

Ook de mannen zijn eraan begonnen in Andorra. Daarnet zagen we een erg dominante Pieterse bij de vrouwen, krijgen we opnieuw een onemanshow?

31/08/24
21:08

start al om 12 uur

Wegens het dreigend onweer in Andorra gaan de mountainbikers vroeger van start. Normaal gezien stond het WK om 15.30 uur geprogrammeerd, nu gaan ze al om 12 uur van start. Ze rijden ook een ronde minder: 6 in plaats van 7.

21:08
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
30/08/24