Geen afscheidsfeest voor Ferrand-Prévot: Puck Pieterse claimt op dominante wijze wereldtitel in het mountainbike

 zo 1 september 2024 11:26
Puck Pieterse pakt haar eerste wereldtitel mountainbike.
Puck Pieterse pakt haar eerste wereldtitel mountainbike.

Pauline Ferrand-Prévot heeft haar afscheid van de mountainbikewereld niet kunnen bekronen met een zesde wereldtitel. Puck Pieterse toonde in Andorra vanaf de start haar overmacht en reed tot het einde aan de leiding. De jonge Nederlandse grijpt zo op dominante wijze haar eerste wereldtitel in het mountainbike. Het zilver was voor Terpstra, Berta greep brons.

In aanloop naar het wereldkampioenschap in Andorra was er eigenlijk maar één thema: zou Pauline Ferrand Prevot in schoonheid kunnen uitzwaaien?

 

De Française stond voor haar laatste koers in het mountainbike en richt zich straks weer helemaal op de weg. Een wereldtitel als slotakkoord was uiteraard haar grote droom.

 

Maar vanaf de start dook een Nederlandse boeman op. Puck Pieterse nam meteen het heft in handen, de Zuid-Afrikaanse Candice Lill sloop mee in haar zog.

 

Ferrand-Prévot beleefde niet de beste start, maar kwam in ronde 2 toch haar wagonnetje aanhaken voorin. Voor even dan toch, want nog in dezelfde ronde zetten de 2 leidsters de olympische kampioene alweer op een kloofje.

 

Een tik die ze nooit meer te boven zou komen. Ze zakte steeds verder weg en moest uiteindelijk vrede nemen met een 14e plek bij haar afscheid. Al zou ze aan de streep wel nog onder luid applaus onthaald worden door het publiek.

 

Voorin duldde Pieterse even later helemaal geen gezelschap meer. Ook Lill moest eraan geloven en verloor na een knullige val nadien nog heel wat tijd.

 

Zo gaf de Zuid-Afrikaanse uiteindelijk nog een podiumplek uit handen. Terpstra ging haar voorbij, ook de Italiaanse Berta liet haar nog achter in de slotronde.

 

Maar bij de solitaire leidster kwam niemand meer in de buurt. Pieterse bekroonde haar dominantie met een duidelijke zege. De eerste wereldtitel is binnen voor het Nederlandse talent, er volgen er ongetwijfeld nog.

WK mountainbike (vrouwen)laatste update: 15 dagen geleden

14:05

VIDEO - Pieterse en Hatherly zijn wereldkampioen mountainbike

11:30

Pauline Ferrand-Prévot zwaait het publiek uit

Ferrand-Prévot kon haar laatste mountainbikewedstrijd niet opluisteren met een nieuwe wereldtitel, maar komt toch met de armen omhoog over de streep. De Franse neemt afscheid van het mountainbikepubliek met een 13e plek. Vanaf nu gaat de focus op het wegwielrennen.

11:26

Ook het zilver is voor Oranje: Anne Terpstra maakt het Nederlandse feestje compleet en krijgt een knuffel van de winnares. De Italiaanse Berta snelt nog naar brons.

11:24

Pieterse is wereldkampioen!

Het was al lang duidelijk, nu is het ook officieel: Puck Pieterse grijpt haar allereerste wereldtitel in het mountainbike. Met de Nederlandse vlag en een brede lach bolt ze over de streep.

11:20

Zonder pech is de buit helemaal binnen voor Pieterse. Terpstra heeft Lill intussen afgeschud in de strijd om zilver. De Zuid-Afrikaanse probeert nu aan te klampen bij Berta en mikt op brons.

11:13

Laatste ronde!

Pieterse is met een geruststellende voorsprong de slotronde ingedoken. En er is meer goed nieuws voor onze noorderburen: ook Anne Terpstra is opgerukt. Samen met Lill claimt ze voorlopig de resterende podiumplekken.

Veilig zijn de 2 achtervolgers nog niet, want ook Lecomte en Berta hangen niet ver. 

11:07

Lill moet even halt houden in de bevoorradingszone en verliest zo nog wat meer terrein. Een dominante Puck Pieterse zet de Zuid-Afrikaanse al op 55 seconden. Kan de wereldtitel haar nog ontglippen? 

10:58

Nog 2 rondes

Pieterse veroordeelt nu ook Lill tot achtervolgen. Met een bonus van 13 seconden trekt ze de laatste 2 rondes in.

10:57
Pieterse vliegt.
10:52

Het gaat van kwaad naar erger voor Ferrand-Prévot. Ze is weggezakt naar plek 10, het gat naar Pieterse loopt op tot boven de minuut. Een afscheidsfeestje lijkt er op dit moment niet meteen in te zitten.

10:45
Leidersduo Pieterse en Lill.
10:44

2e ronde zit erop

Ook de tweede ronde zit erop. Ferrand-Prévot verloor in het laatste deel nog wat van haar pluimen. Ze rijdt nu als vierde rond op 36 seconden van het leidersduo, de Italiaanse Berta hangt ertussenin.

10:39

De olympische kampioene heeft het niet onder de markt op het zware parcours. Aan tussenpunt 2 geeft de chrono 14 seconden achterstand aan op Pieterse en Lill. Een kloofje dat met de vele hoogtemeters uiteraard ook wel snel weer kan slinken.

10:34

Ferrand-Prévot sluit aan

Puck Pieterse heeft er 2 compagnons bijgekregen in de kop van de koers. Lill maakte de aansluiting en ook Ferrand-Prévot heeft het kloofje gedicht. We zijn intussen halfweg ronde 2.

10:27

1 ronde ver

Pieterse heeft meteen de kaart van de aanval getrokken. Zij passeert als eerste aan de streep na ronde 1, Lill volgt op 9 seconden. Een groepje met Ferrand-Prévot zit al op 22 tellen van de Nederlandse.

10:17

Ruim 3 uur vroeger dan oorspronkelijk gepland, maar het startschot bij de vrouwen is zonet gegeven. Kan Pauline Ferrand-Prévot nog een laatste kunstje opvoeren of gooien Puck Pieterse en co. roet in het eten? We weten het binnen 5 rondes.


31/08/24
21:15

start al om 10.15 uur

Wegens het dreigende onweer boven Andorra heeft de WK-organisatie de planning moeten wijzigen. De vrouwen werken hun wedstrijd zondag al om 10.15 uur af. Ze rijden ook een ronde minder: 5 in plaats van 6.

30/08/24
26/08/24
11:53
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:48

Afscheid van Pauline Ferrand-Prévot

Schittert Pauline Ferrand-Prévot nog een laatste keer op haar mountainbike? Enkele weken nadat ze de kers op de taart heeft kunnen zetten in Parijs, wordt Andorra haar laatste MTB-hoofdstuk. 

Ferrand-Prévot kan de cirkel rondmaken in Andorra. In 2015 werd ze hier voor het eerst wereldkampioene.

De Française mikt zondag op een 6e titel in de cross-country na regenboogsucces in 2015, 2019, 2020, 2022 en 2023.

Volgend jaar keert Ferrand-Prévot terug naar het wegwielrennen, waar ze Puck Pieterse tegen het lijf zal lopen. Maar eerst wil de Nederlandse revanche voor haar verloren medaille in Parijs na pech in de olympische MTB-race.

Bekijk het WK zondag op deze pagina vanaf 13.20 uur.