Ga naar de inhoud

EK atletiek: Carmoy vlot naar finale hoogspringen, Couckuyt haalt halve finales 400 meter horden, top 30 voor Belgen op halve marathon

 zo 9 juni 2024 13:38

Opdracht volbracht voor de Belgen tijdens de ochtendsessie van de derde EK-dag in Rome. Thomas Carmoy plaatste zich vlot voor de finale van het hoogspringen en Paulien Couckuyt stootte door naar de halve finales van de 400 meter horden. Op de halve marathon zette Simon Debognies als 15e de beste Belgische prestatie neer.

Drie foutloze sprongen voor Thomas Carmoy. Met 2,21 meter verzekerde hij zich bijzonder vlot van een plek in de finale van het hoogspringen, die dinsdagavond afgewerkt wordt.

"Ik ben heel tevreden over mijn competitie, ik voelde me heel goed. Ik had goede benen om ook 2,25 meter te springen, maar 2,21 meter volstond. In de finale wil ik zo goed mogelijk doen, hopelijk kan ik mijn persoonlijk record verbeteren."

Ook Paulien Couckuyt deed wat van haar verwacht werd op de 400 meter horden. Ze werd in haar reeks derde in 55"73, goed voor de zesde tijd van alle deelneemsters én een plek bij de beste 12 die doorstootten naar de halve finales.

"Het grootste doel was de halve finales halen, dit was een verplicht nummer. Het was een rare koers. Ik wou energie sparen, maar dat gaat eigenlijk niet. Het zou geweldig zijn om morgen de olympische limiet te lopen (54"85), maar die zit er de komende weken wel in denk ik."

Debognies beste Belg op de halve marathon

De halve marathon stond pas voor de tweede keer op het menu van het EK atletiek. Bij de mannen kwamen drie Belgen aan de start met Simon Debognies, Michael Somers en Dorian Boulvin. Debognies kon lang aanklampen bij de kopgroep en finishte uiteindelijk als 15e in 1u02'15".

"Ik ben best tevreden. Het was mijn ambitie om top acht te lopen en daarvoor heb ik ook de wedstrijd gelopen die ik moest lopen. In deze temperaturen waren er gewoon een aantal atleten sterker. Ik heb zeker op mijn waarde gelopen."
 

Dorian Boulvin kwam als 23e over de finish, Michael Somers volgde als 25e in zijn spoor. Voor Somers ligt de focus op de olympische marathon in Parijs. "Ik wou een verstandige wedstrijd lopen en dat is gelukt. Ik wou hier wel competitief zijn en kan leven met deze prestatie. Ik heb ook verschillende zaken kunnen uittesten. Dit was een soort generale repetitie voor Parijs."

De Europese titel ging naar topfavoriet Yemaneberhan Crippa. Pietro Riva ging in de laatste meters in het Stadio Olimpico nog voorbij de Duitser Amanal Petros en maakte het Italiaanse feestje compleet met zilver. Het gastland pakte zo ook goud in het landenklassement. 

Bij de vrouwen maakte Juliette Thomas haar debuut op een groot outdoor kampioenschap. Ze werd 21e in 1u11'35", ondanks een val. "Dat was frustrerend, want ik zat in het goede ritme. Maar ik ben tevreden over mijn wedstrijd. Het is mijn eerste kampioenschap, 21e plaats is een correcte uitslag. Het belooft voor de toekomst."


Hanne Verbruggen  finishte als 30e in 1u12'12" en was daar absoluut niet tevreden mee. "Ik ben iets te enthousiast gestart en moest onderweg overgeven. Dit is een wedstrijd om snel te vergeten, ik ben echt niet tevreden. Het was gewoon mijn dag niet. Ik kom van ver, ik ben pas in februari weer gestart na een lange blessure. Wonderen bestaan niet."

Karoline Bjerkeli Grøvdal zorgde voor een straf nummer op de halve marathon. Amper twee dagen na haar zilveren medaille op de 5.000 meter kwam ze solo aan in het Stadio Olimpico. Het zilver was voor de Roemeense Joan Chelimo Melly, het brons voor de Britse Calli Hauger-Tackery.

Belgen op 9 juni (ochtend)
halve marathon (m) Dorian Boulvin finale 1u03'15" (23e)
  Simon Debognies finale 1u02'15" (15e)
  Michael Somers finale 1u03'20" (25e)
halve marathon (v) Juliette Thomas finale 1u11'35" (21e)
  Hanne Verbruggen finale 1u12'12" (30e)
hoogspringen (m) Thomas Carmoy kwalificaties 2,21 meter (1e)
400m horden (v) Paulien Couckuyt reeksen 55"73 (6e)

EK 2024: 9 juni (ochtendsessie)

14:53

BONUS

Helena Ponette is als lucky loser opgevist voor de halve finales van de 400 meter op het EK atletiek in Rome.

Ponette had zaterdag de vijftiende tijd (52"57) laten optekenen in de reeksen, terwijl alleen de top 12 doorstootte. Door enkele forfaits mag ze zondagavond toch aantreden in de halve finales, zo bevestigde de Belgische delegatieleider Rutger Smith. Ponette loopt om 20.21 uur in de derde halve finale vanuit baan vijf.


13:45

Tot vanavond!

De ochtendsessie van de derde EK-dag zit erop. Opdracht volbracht voor de Belgen met Thomas Carmoy die zich vlot plaatste voor de finale van het hoogspringen. Ook Paulien Couckuyt stootte zonder problemen door naar de halve finales van de 400 meter horden.

Op de halve marathon zette Simon Debognies als 15e de beste Belgische prestatie neer. Ook voor Dorian Boulvin, Michael Somers, Juliette Thomas en Hanne Verbruggen was er een top 30-notering.

Italië dikte vanochtend zijn medailleoogst verder aan. Yemaneberhan Crippa won de halve marathon bij de mannen en Riva maakte het feestje compleet met zilver. Ook het landenklassement ging zo naar het gastland. Bij de vrouwen was de winst voor de Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal.

13:36

Lambrughi wint laatste reeks

De Italiaanse fans mogen een laatste keer juichen in deze ochtendsessie, want Mario Lambrughi wint de laatste reeks van de 400 meter horden in 49"74. Dat is uiteindelijk de 8e tijd van alle deelnemers, goed voor een plek in de halve finales.

13:28

De Turk Berke Akçam wint de tweede reeks in 49"32, net iets trager dan Barr in de eerste reeks dus. Bonvin en Chalmers maken de top drie in deze reeks compleet.

13:26

Ik ben heel tevreden over mijn competitie, ik voelde me heel goed. Ik had goede benen om ook 2,25 meter te springen, maar 2,21 meter volstond. In de finale wil ik zo goed mogelijk doen, hopelijk kan ik mijn persoonlijk record verbeteren.

Thomas Carmoy
13:21

Nipte winst voor Barr

Ook bij de mannen stoten de beste 12 tijden door naar de halve finales. In de eerste reeks zijn ze erg aan elkaar gewaagd. Met vier finishen ze bijna zij aan zij. De Ier Thomas Barr is de snelste in 49"31, hij troeft de Tsjech Müller, de Italiaan Bertoncelli en de Portugees De Jesus af.

13:19

Couckuyt: "Dit was een verplicht nummer"

13:18

Het grootste doel was de halve finales halen, dit was een verplicht nummer. Het was een rare koers. Ik wou energie sparen, maar dat gaat eigenlijk niet. Het zou geweldig zijn om morgen de olympische limiet te lopen (54"85), maar die zit er de komende weken wel in denk ik.

Paulien Couckuyt
13:06

Warholm nog niet in actie

Het is nog even wachten tot het laatste onderdeel van deze ochtendsessie, de reeksen van de 400 meter horden bij de mannen. Net als Femke Bol bij de vrouwen moet ook topfavoriet Karsten Warholm hier nog niet in actie komen. De Noor zien we morgenmiddag in de halve finales. Warholm gaat in Rome op zoek naar zijn derde Europese titel op een rij.

13:00

Jichova onder de 55 seconden

Nikola Jichova wint de laatste reeks van de 400 meter horden. De Tsjechische is met 54"88 de enige die in deze reeksen onder de 55 seconden duikt. 

Couckuyt stoot uiteindelijk met de zesde beste tijd door naar de halve finales. Die worden morgen afgewerkt.

12:59

Couckuyt klaart de klus in de reeksen van de 400 meter horden

12:56
12:53

Couckuyt naar de halve finales

55"73, dat is de derde tijd voor Couckuyt na twee reeksen. Ze gaat sowieso naar de halve finales.

12:52

Couckuyt wordt derde in haar reeks. Afwachten of haar chrono volstaat voor een plek in de halve finales. De winst is voor de Duitse Eileen Demes in een persoonlijk record van 55"25. De Spaanse Daniela Fra is tweede.

12:51

Paulien Couckuyt is goed vertrokken in de tweede reeks van de 400 meter horden. Kan ze volhouden?

12:49

De korte aanloop van Carmoy was wel opvallend. De meeste atleten vertrekken vanop de piste, hij stond al op het middenplein.

Eline Berings
12:45

Mato wint eerste reeks

De Hongaarse Sara Mato wint de eerste reeks van de 400 meter horden in 55"95. De Noorse Iuel is tweede, de Finse Uusimaki derde.

12:42

Stoot Couckuyt door naar de halve finales?

Nog geen Femke Bol in de reeksen van de 400 meter horden. De Nederlandse titelverdedigster mag samen met de andere 11 atletes die het best presteerden voor het EK in Rome rechtstreeks in de halve finales. Ook Hanne Claes, vijfde op de “Road to Rome”-ranking, profiteert van die maatregel en mag de reeksen overslaan.

Paulien Couckuyt moet wel aan de bak. Door een blessure was ze er vorige zomer niet bij op het WK in Boedapest, maar ze liet dit seizoen al fraaie dingen zien. Haar seizoensbeste staat op 55"23, voor een olympisch ticket is 54"85 vereist. Couckuyt loopt in de tweede reeks.

12:41
12:40

Carmoy naar de finale

Thomas Carmoy heeft de klus geklaard in de kwalificaties van het hoogspringen. Zijn sprong over 2,21 meter bleek voldoende voor een plek bij de 12 finalisten. 13 atleten gingen over 2,21 meter, maar de Turk Alperen Acet valt af door te veel missers onderweg.

12:39

Carmoy met sprong over 2,21 meter naar de finale

12:34

Italië grote slokop

Het Italiaanse feestje gaat nog even door, want ook de medailleceremonie voor het landenklassement op de halve marathon wordt nu gehouden. Uiteraard greep Italië ook daar het goud. België werd vijfde.

Het zorgt ervoor de dat teller momenteel op 13 medailles staat voor Italië: 7 keer goud, 5 keer zilver en 1 keer brons. Daarmee is Italië afgescheiden leider in de medaillestand.

12:33

Pichardo verzorgde de show in de kwalificaties van het hink-stap-springen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:28

Italiaanse vreugde

Het Stadio Olimpico is maar mager gevuld voor deze ochtendsessie, maar de Italianen die er zijn, gaan wel uit hun dak tijdens de medailleceremonie van de halve marathon bij de mannen. Dat is dan ook een Italiaanse feestje met goud voor Crippa en zilver voor Riva. Het Italiaanse volkslied wordt luid meegezongen.

12:22
12:21

Titelverdediger Gianmarco Tamberi zorgt voor het nodige entertainment bij zijn eerste sprong in de kwalificaties en het publiek lust er wel pap van. De Italiaan gaat meteen vlot over 2,21 meter in Groep A.

12:21

Carmoy mee op kop

Thomas Carmoy blijft het uitstekend doen in het hoogspringen. Hij ging bij zijn eerste poging al over 2,12 meter en 2,17 meter en heeft dat kunstje herhaald op 2,21 meter. Daarmee staat hij voorlopig gedeeld eerste in Groep B.

12:09

Svensson wint laatste reeks

De winst in de derde en laatste reeks is voor de Zwitser Felix Svensson in 20"52. Hij plaatst zich vlot voor de halve finales, samen met de andere 11 snelste tijden in deze reeksen.

12:03
12:02

Carmoy over 2,17 meter

Voorlopig blijft Carmoy foutloos in het hoogspringen. Bij zijn eerste poging is hij ook over 2,17 meter gegaan. De limiet voor rechtstreekse kwalificatie voor de finale is 2,28 meter.

11:59

De Tsjech Tomas Nemejc wint de tweede reeks van de 200 meter in 20"54. Ex-wereldkampioen Ramil Guliyev is tweede.

11:59

De finalisten van het hink-stap-springen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:54

Wlodarczyk op finalekoers

Wlodarczyk komt een stapje dichter bij de finale van het hamerslingeren met een worp van 71,08 meter. Daarmee staat de drievoudig olympisch kampioene op de vijfde plaats.

11:53

Carmoy begint goed

Thomas Carmoy is goed van start gegaan in de kwalificatie van het hoogspringen. Hij ging vlot over 2,12 meter. Zijn persoonlijk record is 2,29 meter.

11:52

Records voor Farkas

Vreugde bij Roko Farkas. Hij wint de eerste reeks van de 200 meter in 20"70, een persoonlijk én Kroatisch record.

11:48

Frankrijk boven op de 200 meter?

Nog drie loopnummers om de ochtendsessie mee af te sluiten, te beginnen met de reeksen van de 200 meter. Frankrijk lijkt hier de beste kaarten te hebben om morgenavond in de finale eremetaal te veroveren. Pablo Mateo en Ryan Zeze gaven eind maart hun visitekaartje af in Austin.

Mateo zette daar een persoonlijk record van 20”03 neer en heeft daarmee de snelste chrono van alle deelnemers. Zeze staat vlak na Mateo derde op de Europese ranking met 20”18. Zharnel Hughes, de Brit die met 19”96 de beste Europese jaartijd heeft, is er niet bij in Rome.

In de reeksen komen de toppers nog niet in acties. De top 12 van de Europese ranking is automatisch geplaatst voor de halve finales. De 12 snelste uit de reeksen komen daar nog bij.

11:43

Springt Carmoy naar de finale?

Thomas Carmoy gaat op zoek naar een finaleplaats in het hoogspringen. Vorige zomer slaagde hij daar niet in op het WK in Boedapest en werd hij pas 15e. Sindsdien nam Tia Hellebaut hem onder haar vleugels.

Op het WK indoor in Glasgow in maart dit jaar wierp die samenwerking nog geen vruchten af. Carmoy haalde wel de finale, maar werd daarin 11e. Loopt het op dit EK beter?

11:43

Matige start voor Wlodarczyk

Anita Wlodarczyk begint eraan in Groep B van het hamerslingeren. De wereldrecordhoudster, die twee jaar op de sukkel is geweest met een blessure, begint matig met 69,18 meter. De limiet voor rechtstreekse kwalificatie voor de finale is 71,50 meter.

11:30
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:26

Verbruggen: "Wedstrijd om snel te vergeten"

11:25

Ik ben iets te enthousiast gestart en moest onderweg overgeven. Dit is een wedstrijd om snel te vergeten, ik ben echt niet tevreden. Het was gewoon mijn dag niet. Ik kom van ver, ik ben pas in februari weer gestart na een lange blessure. Wonderen bestaan niet.

Hanne Verbruggen
11:25

Ik ben in de tweede ronde aangetikt door een andere loopster en ten val gekomen. Dat was frustrerend, want ik zat in het goede ritme. Maar ik ben tevreden over mijn wedstrijd. Het is mijn eerste kampioenschap, 21e plaats is een correcte uitslag. Het belooft voor de toekomst.

Juliette Thomas
11:25

Thomas: "Belooft voor de toekomst"

11:14

Debognies: "Op mijn waarde gelopen"

11:13

Ik wou een verstandige wedstrijd lopen en dat is gelukt. Ik wou hier wel competitief zijn en kan leven met deze prestatie. Ik heb ook verschillende zaken kunnen uittesten. Dit was een soort generale repetitie voor de olympische marathon in Parijs.

Michael Somers
11:13

Het was mijn ambitie om top acht te lopen, maar in deze temperaturen waren een aantal atleten sterker. We hebben geprobeerd om ons voor te bereiden op de hitte, maar we hadden pech met de temperaturen in België. Italianen en Spanjaarden zijn die hogere temperaturen gewoon. Ik heb zeker op mijn waarde gelopen. De komende maanden zal ik nu de marathon van Berlijn voorbereiden.

Simon Debognies
11:03

Pichardo steelt meteen de show bij zijn eerste sprong. Hij zet 17,49 meter neer en is zo meteen geplaatst voor de finale van het hink-stap-springen.

10:59
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:53

Is Pichardo weer in topvorm?

De atleten maken zich klaar voor de kwalificaties van het hink-stap-springen, mét Pedro Pichardo. De Portugees moest vorige zomer het WK in Boedapest geblesseerd aan zich laten voorbijgaan, maar op het EK in Rome is de Portugees er wel bij om zijn titel van München te verdedigen.

Dinsdag in de finale mag hij wellicht pittige concurrentie verwachten van Jordan Diaz. De Spanjaard, oorspronkelijk van Cuba, heeft met 17,55 meter dit jaar de beste Europese prestatie. Het thuispubliek hoopt op succes voor Andrea Dallavalle, die twee jaar geleden zilver pakte in München.

10:53

Crippa doet er nog maar eens een gouden medaille bij voor Italië

10:49

Groot-Brittannië wint landenklassement

Bij de vrouwen heeft Groot-Brittannië het landenklassement gewonnen op de halve marathon. Het zilver is voor Duitsland, het brons voor Spanje.

10:44

Top 30 voor de Belgen

Juliette Thomas eindigt net buiten de top 20. Ze finisht als 21e in 1u11'35". Hanne Verbruggen finisht iets later als 30e, in 1u12'12". Net als de mannen een top 30-notering dus voor de Belgen.

10:41

Wat een weelde voor Italië

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:40

Het zilver is voor Melly. Hauger-Thackery perst er nog een straffe sprint uit in de laatste rechte lijn en wordt derde.

10:39

Grøvdal wint solo de halve marathon

10:38

Goud voor Grøvdal!

Wat een kampioenschap voor Karoline Bjerkeli Grøvdal! Na zilver op de 5.000 meter pakt de Noorse nu goud op de halve marathon. Ze wint in 1u08'09", een kampioenschapsrecord.

10:37

Ereronde voor Grøvdal

Grøvdal loopt het Stadio Olimpico in. De Noorse mag er nog een ereronde maken. 

10:36

Ook bij de vrouwen wordt het wellicht een top 30-notering voor de Belgen. Juliette Thomas loopt in 23e positie, op 2'42" van de indrukwekkende Grøvdal.

10:35

Het goud lijkt Grøvdal niet meer te kunnen ontsnappen. Ze geeft een bijzonder sterke indruk en zal straks solo finishen in het Stadio Olimpico.

10:31

Grøvdal gaat solo

Karoline Bjerkeli Grøvdal grijpt haar moment. De Noorse gaat er alleen vandoor, Melly heeft geen antwoord op haar versnelling. Toch wel indrukwekkend, amper twee dagen na haar prestatie op de 5.000 meter.

10:31

Drie Belgen in de top 30 van de halve marathon

10:25

Twee koploopsters

In de halve marathon bij de vrouwen blijven er nog twee kandidates over voor het goud: de Roemeense Joan Chelimo Melly en de Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal, die vrijdag nog zilver pakte op de 5.000 meter. De Britse Hauger-Thackery loopt alleen in derde positie, op koers voor brons.

10:23

Wat kan Wlodarczyk nog?

Intussen zijn in het Stadio Olimpico de kwalificaties van het hamerslingeren begonnen. Het is uitkijken naar de prestatie van Anita Wlodarczyk. Twee jaar geleden liep de 38-jarige Poolse een ernstige dijblessure op terwijl ze een dief achtervolgde. Sindsdien kon Wlodarczyk, die vier Europese titels op haar palmares heeft, haar oude topniveau niet meer benaderen. Op het WK in Boedapest greep ze vorige zomer zelfs naast de finale. Lukt dat in Rome wel?

10:20

Belgen lopen in elkaars buurt

Na 15 kilometer is Juliette Thomas de beste Belgische op de 20e positie. Ze volgt op 1'35" van de kopgroep. Hanne Verbruggen is 23e, op 1'41".

10:20

Kejeta moet vooraan afhaken. Ze zijn nog met z'n vieren.

10:14

Vijf koploopsters

Bij de vrouwen is intussen een kopgroep van vijf loopsters ontstaan. De samenstelling: Joan Chelimo Melly, Karoline Bjerkeli Grøvdal, Delvine Meringor, Melat Kejeta en Calli Hauger-Thackery.

Hanne Verbruggen en Juliette Thomas volgen in 18e en 19e positie, op ruim 40 seconden.

10:13
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:07

Dorian Boulvin is als 23e over de streep gekomen. Hij finishte in 1u03'15". Michael Somers volgde in zijn zog als 25e in 1u03'20". België is zo vijfde geworden in het landenklassement.

10:06

In het landenklassement gaat het goud dus ook naar Italië. Het zilver is voor Israël, het brons voor Spanje.

10:06

Debognies heeft zich hier zeker getoond in Rome.

David Naert
10:04

15e plek voor Debognies

Simon Debognies is op de 15e plaats geëindigd. Hij finishte in 1u02'15", op ruim een minuut dus van Crippa.

10:03

Italië pakt ook de titel in het landenklassement, de zevende gouden medaille al voor de Italianen.

10:02

Goud en zilver voor Italië op de halve marathon

10:01

Crippa wint!

Yemaneberhan Crippa maakt het waar. De Italiaan wint de halve marathon in 1u01'03", een kampioenschapsrecord. Riva sprint nog voorbij Petros en maakt het Italiaanse succes zo compleet.

10:01

Petros kraakt, Crippa is op weg naar een zesde gouden medaille voor Italië.

10:00

Crippa versnelt bij het binnenkomen van het Stadio Olimpico. Enkel Petros kan hem nog volgen.

10:00

Fitwi lost

Voor Fitwi gaat het nu te snel. Nog vier kandidaten voor drie medailles.

09:57

Debognies in 12e positie

Simon Debognies is zijn halve marathon perfect aan het indelen. Met nog twee kilometer te gaan loopt hij in 12e positie, op 40 seconden van de kopgroep.

09:51

Riva komt weer aansluiten bij de drie koplopers en ook Teferi is aan het terugkeren. Het belooft nog een spannende strijd te worden.

09:50

Drie koplopers

Is het podium bekend? Crippa blijft gas geven en enkel de Duitsers Petros en Fitwi kunnen nog volgen.

09:48

De kopgroep dunt verder uit naar 6 atleten, Pasquale Selvarolo moet lossen. Italië en Duitsland zijn sterk vertegenwoordigd met telkens twee atleten.

09:46

Crippa versnelt

Crippa neemt het commando in de kopgroep, 6 concurrenten kunnen zijn tempo nog volgen. Debognies zit in het eerste achtervolgende groepje van vier lopers.

09:45

3 Belgen in top 30

Vooraan troept het weer wat samen, Debognies houdt goed stand. Boulvin en Somer lopen in respectievelijk 26e en 27e positie, op ruim een minuut.

09:36

Debognies mee in de kopgroep

De wedstrijd breekt nu open bij de mannen. De Israëlier Maru Teferi plaatst een versnelling en krijgt de Duitser Amanal Petros mee. Yemaneberhan Crippa moet een klein gaatje laten. Degonies sluit als achtste de rij van een flink uitgedunde kopgroep, hij is aan een uitstekende wedstrijd bezig.

09:35

Debognies sluit weer aan

Simon Debognies is aan een sterke halve marathon bezig. Hij sluit opnieuw aan bij de kopgroep. De mannen zijn halfweg.

09:33

Bij de vrouwen krijgen we duidelijk een ander beeld dan bij de mannen. Daar werd meteen de forcing gevoerd door de Italiaan en zat het meteen op een lint. Dat is hier niet het geval.

David Naert
09:27

Het startschot weerklinkt, ook de vrouwen zijn nu aan hun halve marathon begonnen.

09:27

Voor Debognies gaat het nu iets te snel. Hij moet de rol lossen in de kopgroep.

09:25

Wat kunnen Verbruggen en Thomas?

Een halfuurtje na de start van de mannen beginnen ook de vrouwen aan hun halve marathon. Twee Belgen aan de start: Hanne Verbruggen en Juliette Thomas. Bij Verbruggen ligt de focus op de olympische marathon van Parijs. Thomas slaagde er niet in om een olympisch marathonticket te veroveren en kan dus voluit gaan op dit EK.

Voor de medaillestrijd is het uitkijken naar de Israëlische Lonah Chemtai Salpeter, de Duitse Europees recordhoudster Melat Kejeta en de Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal, die afgelopen vrijdag nog zilver pakte op de 5.000 meter. Ook Joan Chelimo, die haar debuut maakt voor Roemenië, is van de partij.

09:24

Italië verdeelt en heerst

Yemaneberhan Crippa nestelt zich nu al in derde positie, terwijl zijn landgenoot Chiappinelli het ritme blijft bepalen. Italië, dat met 10 medailles na 2 dagen de medaillestand aanvoert, deelt ook hier de lakens uit.

09:21

Debognies mee in de kopgroep

Simon Debognies zit na zes kilometer als 19e nog mee in de kopgroep van 23 lopers. Dorian Boulvin volgt als 28e op 13 seconden, Michael Somers is 34e op 24".

09:18

5 kilometer afgewerkt

Chiappinelli blijft er stevig de pees opleggen, met in zijn zog de Noor Kibrab. De lopers hebben er vijf kilometer opzitten en passeren de eerste bevoorradingspost.

09:17

Het tempo gaat met een ruk de hoogte in en dat veroorzaakt de eerste scheuren in het pak. Het valt nu helemaal uiteen.

09:17

Er is ook een landenklassement in deze halve marathon. De Duitsers hebben daar vol op ingezet, maar op basis van wat we hier zien, heeft Italië er ook zin in.

David Naert
09:12

De Italiaan Yohanes Chiappinelli bepaalt vooraan het tempo. Hij werkt wellicht in opdracht voor Yemaneberhan Crippa, de favoriet voor goud.

09:10

Prachtige omgeving

Voor een aantal lopers gaat het al te snel in de openingsfase van de halve marathon, maar de grootste groep zit nog bijeen. Intussen is het genieten van de fraaie beelden van Rome. De atleten krijgen een bijzonder mooi parcours voorgeschoteld in de historische stad, al is het de vraag of zij daar veel oog voor hebben natuurlijk.

08:52

Abdi past voor halve marathon

Dag 3 op dit EK start met de halve marathon bij de mannen. Dat nummer stond nog maar één keer eerder op een EK, in 2016 in Amsterdam. Met de Olympische Spelen zo dichtbij staat er op dit EK overigens geen marathon gepland.

Zoek niet naar Bashir Abdi. Hij was geselecteerd voor deze halve marathon, maar met oog op de olympische marathon in Parijs verkiest Abdi een hoogtestage in Ethiopië.


Michael Somers neemt de plek van Abdi in en zal zo de halve marathon op het EK combineren met de marathon op de Spelen. Ook van de partij: Simon Debognies en Dorian Boulvin.

Yemaneberhan Crippa is de topfavoriet voor goud op de halve marathon. De Italiaan, die twee jaar geleden de Europese titel pakte op de 10.000 meter, wil triomferen voor eigen volk.

08:51

Welkom!

Terwijl we nog volop nagenieten van het succes van Thiam en Vidts dient zich alweer een nieuwe dag aan op het EK atletiek in Rome. Op de halve marathon komen vier Belgen in actie: Michael Somers, Simon Debognies, Dorian Boulvin, Hanne Verbruggen en Juliette Thomas.

In de kwalificaties van het hoogspringen is het uitkijken of Thomas Carmoy een plek kan afdwingen in de finale van het hoogspringen. Paulien Couckuyt probeert dan weer de reeksen van de 400 meter horden te overleven.