Ga naar de inhoud

Oostende houdt fel opzittend Antwerp af na inhaalrace en pakt 13e landstitel op rij

 ma 3 juni 2024 22:27
Oostende viert zijn 13e landstitel op rij in Antwerpen.

Oostende heeft zich opnieuw tot beste Belgische basketbalploeg gekroond. In de Lotto Arena verzorgde uitblinker Ahmad de show, al moesten de West-Vlamingen nog bibberen na een sterke remonte van de Antwerp Giants (71-74). Dankzij vrijworpen van de jarige Sam Van Rossom hield Oostende zijn tegenstander af op weg naar de 25e titel, de 13e op rij. Een mooi afscheidscadeau van en voor de Belgische legende van de sport.

Het lukte in de titelfinale nog niet om een uitwedstrijd te winnen. Maar voor de jarige Sam Van Rossom - hij werd 38 in zijn allerlaatste match van zijn carrière en met de landstitel op het spel - wilde Oostende daar erg graag verandering in brengen.


De bezoekers hadden in een intense 1e helft voortdurend het commando. Een zoekend Antwerp kwam nu en dan wel opzetten, zeker wanneer Jovanovic zijn ploeg op 3 punten bracht, maar wekte eigenlijk op geen enkel moment de indruk dat het zijn voet naast Oostende kon zetten. 

 

Tekenend voor de Antwerpse onmacht is het afwerkingspercentage: amper 30%, tegenover 46% van Oostende. Maar met 29-35 bij rust kon eigenlijk alles nog.

Dat hadden ook regisseur Van Buggenout en afwerker Mwema door. Die laatste deed de Lotto Arena ontploffen met 2 driepunters op rij. Uitgerekend na een moeilijke derde quarter voor de Giants. De kloof? Nog steeds relatief groot: 53-61.


Toch bleef de thuisploeg aandringen. Oostende-coach Gjergja moest de kalmte bewaren naast de lijn wanneer hij zijn ploeg te makkelijke aanvallende fouten zag maken of toen zijn spelers turnovers veroorzaakten.


Gelukkig had de trainer Ahmad in zijn team. De uitblinker van de avond was een constante gesel voor Antwerp met 29 punten én belangrijke driepunters.


Minstens even belangrijk waren de vrijworpen van Van Rossom. Zo liep de score op tot 71-74 en hield Oostende de Giants af in een razend spannend slot.


De afscheidnemende Belgische basketballegende bezorgt zijn team zo de titel op zijn 38e. Het is de 25e in de clubgeschiedenis en de 13e op rij. 

finale (best of 5)
Oostende Antwerp Giants 93-89
Antwerp Giants Oostende 87-66
Oostende Antwerp Giants 82-69
Antwerp Giants Oostende 71-74

Reacties na de titel van Oostende:

titelfinale

22:30

Oostende pakt 25e landstitel

Over en uit in de titelfinale! Oostende heeft voor het eerst een uitwedstrijd gewonnen en staat zo 3-1 voor. Lees bovenaan een uitgebreid verslag van de 4e wedstrijd, die tevens het afscheid van Sam Van Rossom betekende.

31/05/24
23:29

Bekijk een uitgebreide samenvatting van game 3

22:32

Oostende kan de titel al ruiken

Oostende heeft het thuisvoordeel ook in de 3e match van de titelfinale laten gelden. Dankzij een lel van 29-19 in het eerste kwart zat Oostende een hele match stevig in het zadel. De Antwerp Giants konden te weinig doen om de landskampioen uit dat zadel te krijgen. Zeker omdat Rasir Bolton voor zijn doen met 14 punten een bescheiden match speelde.

Dat kan niet gezegd worden van Damien Jefferson. Hij kroonde zich met 28 punten tot topschutter. Pierre-Antoine Gillet en Khalil-Ullah Ahmad deden daar nog eens 16 en 10 punten bij.

Maandag kan Oostende het afmaken in Antwerpen, wat een 13e landstitel op een rij zou betekenen. Als dat niet lukt, is er nog altijd de nabeurt twee dagen later in eigen zaal.

22:32

We zijn er nog altijd niet, hebben er nog eentje nodig. Het grote verschil met de vorige match was onze defensie. Nu konden we hen het scoren wel beletten.

Sam Van Rossom (Oostende)
22:31

Van Rossom: “Elke wedstrijd kan een harde wedstrijd zijn, we hebben nog altijd eentje nodig voor het kampioenschap”

29/05/24
23:22

Bekijk een uitgebreide samenvatting van game 2:

23:06

Een "homegame" stelen zal van cruciaal belang zijn voor de titelstrijd.

Jo Van Buggenhout, Antwerp Giants
22:58

Reactie Jo Van Buggenhout na game 2

22:29

Giants maken gelijk tegen Oostende

De Antwerp Giants hebben ferm teruggeslagen in de eindstrijd van het Belgische basketbal. Na een nipte verliespartij aan de zee haalden de Giants in eigen huis uit met duidelijke 87-66-cijfers.

Zoals in de heenwedstrijd begon de clash nochtans opnieuw zeer gelijkopgaand. Met basketbal op het scherpst van de snee won Oostende het eerste kwart in het hol van de leeuw nipt met 17-18, en ook in het minstens even zenuwslopende tweede kwart werd het 18-19 in het voordeel van de bezoekers.

Maar toen kantelde de zenuwslag volledig. Onder de tonen van het uitgelaten thuispubliek begonnen de Giants aan een meesterlijk derde kwart. In een mum van tijd blies het Oostende genadeloos omver met duidelijke 36-12-cijfers. Een enorme kloof die de thuisploeg niet meer uit handen gaf in het slot.

Het werd uiteindelijk 87-66 voor de Giants, die op gelijke hoogte komen met Oostende.

28/05/24
08:31

Bekijk een uitgebreide samenvatting van game 1:

27/05/24
22:55

Oostende pakt voorsprong

De bonus uit de eerste helft bleek dan toch nét genoeg.


Oostende heeft de eerste wedstrijd in de titelfinale tegen Antwerp Giants gewonnen. Na een gelijkopgaand eerste quarter, waarin beide ploegen makkelijk aan scoren kwamen, nam de thuisploeg de bovenhand.


Met Amerikanen Ahmad (24 punten) en Jefferson (23 punten) als dirigent, groeide de kloof van de titelverdediger naar 10 punten. 50-40 stond op het scorebord te lezen na de eerste helft.


Antwerp Giants probeerde dat onevenwicht na rust te herstellen, maar echt Oostende doen wankelen? Neen, dat lukte niet. Tot de slotminuten. Daarin gooiden de bezoekers alles in de strijd - onder impuls van Jovanovic (21 punten) - om alsnog die eerste nederlaag te vermijden.


Dicht kwamen ze nog wel, maar Oostende hield vol in eigen huis. Na vier keer tien minuten basketballen is de eindstand 93-89. De huidige kampioen deelt de eerste prik uit.Quarters: 27-26, 23-14, 20-21, 23-28.

22:55
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.