Ga naar de inhoud

Belgian Cats nemen het op tegen topfavoriet Verenigde Staten, Duitsland en Japan in groepsfase van Spelen

 di 19 maart 2024 19:39
de Belgian Cats
De Belgian Cats plaatsten zich vorige maand in Antwerpen voor de Olympische Spelen.

Een stevige, maar goede groep voor de Belgian Cats op de Olympische Spelen van Parijs. Onze landgenotes nemen het op tegen de titelverdediger Team USA, Duitsland en Japan. Tegen die laatste tegenstander kunnen de Cats revanche nemen voor de nipte uitschakeling in Tokio.

Stip 29 juli gerust aan in jouw kalender.

 

Dan openen de Belgian Cats hun olympisch toernooi tegen buurland Duitsland. De nummer 19 op de FIBA-ranking is meteen de minst zware tegenstander voor onze landgenotes.

 

Want enkele dagen later volgt de absolute klepper. Team USA is de olympische en wereldkampioen én topfavoriet voor het toernooi. Niet dat het een drama hoeft te betekenen voor de Cats.

 

Dat ze een groep delen, betekent dat de Belgen de Verenigde Staten ontwijken tot in de halve finales. Daarenboven toonden de Cats in het olympisch kwalificatietoernooi dat ze hun voet konden zetten naast de grootmacht.

 

De slotmatch van de groepsfase volgt op 4 augustus tegen Japan. Dé uitgelezen kans om revanche te nemen na de nipte nederlaag in de kwartfinales van de Spelen in Tokio.

 

De top 2 van elke groep en de twee beste derdes stoten door naar de kwartfinales in Parijs.

Gerelateerd:

loting belgian cats

19:35

Cats tegen Duitsland, VS en Japan

Een stevige uitdaging voor de Belgian Cats: buurland Duitsland, topfavoriet Team USA en Japan zijn de tegenstanders in groep C.

19:35

Belgian Cats bij Team USA

Een herkansing tegen de topfavoriet: België vergezelt de Verenigde Staten!

19:34

De Verenigde Staten zitten in pot 3, het mikpunt van de Belgen voortaan.

19:32

Het duurde even, maar de eerste balletjes worden geopend. China komt als eerste uit de trommel en gaat naar groep A, plek 3.

18:55

Droomgroep met Team USA?

Het klinkt misschien raar, maar België heeft baat bij de absolute topfavoriet en titelverdediger in dezelfde groep. Als de Belgian Cats het gezelschap krijgen van de Verenigde Staten, ontlopen ze Team USA al zeker tot de halve finales. Een belangrijke voorwaarde in de jacht naar eremetaal.

18:53

Penny Taylor en Carmelo Anthony verzorgen samen de loting. Taylor is naast Australische basketballegende ook de vrouw van Diana Taurasi, misschien wel de beste basketbalspeelster ooit. Zorgen hun onschuldige handen voor een goede loting van de Cats?

18/03/24
11:40

Hoe gaat de loting in zijn werk?

Voor de loting zijn de 12 gekwalificeerde landen onderverdeeld in 4 potten, op basis van de FIBA-ranking. België zit in pot 2.

Bij de loting worden 3 poules met telkens 4 landen gevormd. In elke groep moet minstens 1 Europees land zitten, met een maximum van 2 Europese landen per poule. Een poule met pakweg de VS, België, Frankrijk en Duitsland is dus onmogelijk.

Voor de andere continenten geldt een restrictie van maximaal één land per groep. Dat betekent bijvoorbeeld dat China en Japan elkaar niet kunnen treffen in de poulefase.

De Verenigde Staten (pot 1) en gastland Frankrijk (pot 3) kunnen niet geloot worden in groep A, maar worden sowieso ingedeeld in groep B of C.

Op de Olympische Spelen gaat de top 2 van elke groep door naar de kwartfinales, samen met de beste twee nummers 3.

11:39
11:37

De Belgian Cats kennen dinsdagavond hun tegenstanders op de Olympische Spelen. We volgen de loting hier op de voet vanaf 19 uur.