Ga naar de inhoud

Victor Campenaerts bekijkt geschrapte ritten in Ruta del Sol positief: "Maak nu kans op eindwinst!"

 do 15 februari 2024 16:42
Victor Campenaerts.

Wie zijn klassieke voorjaar in de Ruta del Sol wilde voorbereiden, wordt gedwarsboomd door de Spaanse boeren. 2 van de 5 ritten zijn gesneuveld, vanaf vrijdag krijgen de renners nog een XS-editie van de rittenkoers. Victor Campenaerts (32) wil de mogelijke impact niet overdrijven: "Het is makkelijker om er achteraf nog iets extra's bij te doen dan wanneer je nog ergens rust moet inlassen omdat je te veel hebt gedaan."

Woensdag en donderdag trokken boerenprotesten een streep door de 1e en 2e etappe in de Ruta del Sol.

 

Vrijdag kan het peloton in Andalusië de draad oppikken met een tijdrit van 5 kilometer, ook zaterdag en zondag wordt het mes gezet in de oorspronkelijke routes.

 

Victor Campenaerts wilde zich in Spanje klaarstomen voor de eerste kasseikoersen, maar moet zijn draaiboek dus aanpassen. "Ik zou niet zeggen dat dit nefast is voor mijn voorjaar", relativeert hij meteen.

 

"Als wielrenner moet je flexibel zijn. En het zou veel erger zijn mocht de koers wel zijn doorgegaan en mocht ik in de eerste etappe zwaar gevallen zijn."

 

"Uiteraard ben ik teleurgesteld, maar er zijn nu eenmaal externe factoren. Als renner begrijp je die soms moeilijker, maar er is meer in het leven dan wielrennen."

 

"Het is mooi dat de organisatie nog een alternatief gevonden heeft. We rijden nu slechts 206 kilometer in plaats van een 900-tal kilometer, maar die kilometers die we zullen rijden, zullen tellen."

Het is niet zoals we gedacht hadden, maar we maken er het beste van. Het hoeft niet per se heel negatief uit te draaien.

Victor Campenaerts

Campenaerts zat vandaag zo'n 5 uur op de fiets tijdens een vervangtraining, gisteren 3,5 uur.

 

"Ik weet graag goed op voorhand wat er op mijn planning staat en ik ben punctueel. Het was vooral gisteren frustrerend, want toen kregen we een uur voor de start te horen dat we niet konden koersen."

 

"Het miezerde vandaag een beetje, maar het is hier warm en het weer is vrij goed. We hebben een goed trainingsparcours gevonden."

 

"Het is niet zoals we gedacht hadden, maar we maken er het beste van. Het hoeft niet per se heel negatief uit te draaien."

Victor Campenaerts zal in Spanje zijn eerste competitiedagen van 2024 afwerken.

95, 100 of 105 procent

Victor Campenaerts en co moeten 2 koersdagen nu vervangen door 2 extra trainingen. Verlies je dan conditie? 

 

"Je wil in koers de snelheid van je lactaatproductie afbotten door een submaximaal tempo te rijden", legt hij technisch uit. "Dat kun je ook op training simuleren, maar mentaal is dat moeilijker."

 

"Het kan wel, maar dat vervangt niet de hele Ruta. Deze koers had anderzijds ook zwaarder dan verwacht kunnen uitdraaien."

 

"Het is lastiger als je te diep in je krachtenarsenaal bent gegaan dan wanneer je niet diep genoeg bent gegaan."

 

"Het is makkelijker om er achteraf nog iets extra's bij te doen dan wanneer je nog ergens rust moet inlassen omdat je te veel hebt gedaan."

 

"95 procent van je werk doen is niet hetzelfde als 100 procent, maar het is minder erg dan wanneer je 105 procent gedaan hebt."

95 procent van je werk doen is niet hetzelfde als 100 procent, maar het is minder erg dan wanneer je 105 procent gedaan hebt.

Victor Campenaerts

Campenaerts vertoefde deze winter in deze regio en de start zou vandaag op 10 minuten van zijn huisje plaatsgevonden hebben. 

 

Voor zijn kennissen was de afgelasting jammer, maar Campenaerts bekijkt vooral de positieve keerzijde van de medaille.

 

"Ik ben nu zowaar een kandidaat-eindwinnaar", zegt hij overtuigd. "De etappe van zaterdag is lastig. Wellicht te lastig, maar het is niet volledig onrealistisch."

 

"Met het oorspronkelijke parcours zag ik geen mogelijkheid, maar met de tijdrit van vrijdag is een zeer goeie uitslag niet onmogelijk."

 

"Het zit wel in mijn hoofd om hier een goed resultaat neer te zetten. Het zou me mentale rust geven. Je wil je pijn doen en dat gaat nog zo makkelijk als je gemotiveerd bent voor een resultaat."

Gerelateerd: