Ga naar de inhoud
Rebecca Welch mag binnenkort in de Premier League fluiten.

Een mijlpaal in de Premier League die de hele wereld zal zien. Rebecca Welch moet nog 8 keer slapen voor ze haar eerste wedstrijd mag leiden op het allerhoogste niveau in Engeland. Dus rijst de vraag: hoelang duurt het nog tot we in België een vrouwelijke scheidsrechter een wedstrijd in de Jupiler Pro League zien fluiten? Sporza Daily gaat op onderzoek bij ervaringsdeskundigen op en naast het veld.

 

De meest gemediatiseerde voetbalcompetitie ter wereld zet een grote stap richting gendergelijkheid.

 

Rebecca Welch mag op 23 december de wedstrijd tussen Fulham en Burnley in goede banen leiden. Zo krijgt de 40-jarige uit Sunderland de eer om als eerste vrouwelijke scheidsrechter ooit in de Premier League te fluiten. "Iets wat ik 11 jaar geleden nooit durfde te dromen", deelt ze.

 

Engeland wordt zo naast Frankrijk en Duitsland ons derde buurland - zij het met een plas water tussen - dat competente vrouwen het roer geeft. "Wat er in de Premier League nu gebeurt, is toonaangevend voor alle federaties", zegt Stephanie Forde, onze Belgische scheidsrechtersbaas.

 

"Dat het bij ons nog niet gebeurd is, heeft te maken met culturele en maatschappelijke factoren, attitudes en stereotiepen. Maar het vrouwenvoetbal en -arbitrage ontwikkelt zich enorm de laatste jaren."

 

Op dit moment groeit het aantal vrouwelijke scheidsrechters in België jaarlijks met 5%. Het streefdoel ligt op 10%.

We gaan onze vrouwelijke toprefs vanaf januari opleiden tot VAR en assistent-VAR om stap te zetten naar Jupiler Pro League.

Stephanie Forde

Oké, het aantal vrouwelijke refs groeit in ons land. Maar wanneer zien we een vrouw fluiten op het hoogste niveau bij de mannen?

 

"Dat is een belangrijke stap die we niet mogen forceren", zegt Jana Van Laere. De 27-jarige hoofdverpleegkundige vormt samen met Caroline Janssens een tandem veelbelovende scheidsrechters. Van Laere heeft 5 jaar ervaring en leidt wedstrijden in 3e amateur, de Lotto Super League en is sinds dit jaar internationaal scheidsrechter bij FIFA.

 

"We moeten eerst kijken of we wel klaar zijn voor die stap hogerop. Iedereen moet alle reeksen doorlopen en ervaring opdoen. En vooral op fysiek vlak kunnen wij als vrouwen nog veel stappen zetten."

 

Toch weerhoudt dat Forde niet om toekomstgerichte initiatieven op te zetten.

 

"Gisteren hadden we een meeting met onze vrouwelijke internationale refs. We konden hen meegeven dat we hen vanaf januari gaan opleiden tot VAR en assistent-VAR. Dat om binnenkort de stap naar Europees vrouwenvoetbal én naar plekjes als A-VAR in de Jupiler Pro League te zetten", deelt ze trots.  

 

Uiteraard met oog voor kwaliteit, maar de nood aan representatie is hoog. Net als in de Premier League.

Gerelateerd: