Ga naar de inhoud
deel deze aflevering

Jan Vertonghen is op zijn 36e nog steeds de rots in de branding bij Anderlecht. De ervaren verdediger is de hoeksteen van de positieve evolutie bij Paars-wit.  In Sporza Daily bespreken Peter Vandenbempt en Olivier Deschacht zijn niet te onderschatten rol in het elftal, die hij zondag nog eens in de verf zette.

"Het zegt alles dat onze 36-jarige aanvoerder op het einde van de wedstrijd als centrale verdediger de flank nog afdweilt om daar de voorzet te trappen voor de winning goal." Anderlecht-coach Brian Riemer was na Anderlecht-RWDM vol lof over de prestatie van Jan Vertonghen.

 

Onze analist Peter Vandenbempt was ook onder de indruk, zo vertelt hij in Sporza Daily. "De manier waarop Vertonghen voorop ging in de strijd, zijn ploeg bleef aanvuren, coachen en naar voren stuwen, het was een totaalprestatie."

 

De rol die Vertonghen speelt in het huidige succes van Anderlecht kan niet onderschat worden. "Er kan op dit moment geen discussie zijn over wie de grote roerganger is bij Anderlecht, op het veld én in de kleedkamer. Dat is zijn grote toegevoegde waarde voor dit Anderlecht. Hij neemt dit Anderlecht bij de hand."

 

Dat beaamt ook Olivier Deschacht, zelf jarenlang verdediger bij Anderlecht. "Hij is onmisbaar voor dit team. Ik vergelijk het een beetje met Toby Alderweireld bij Antwerp. Zonder Alderweireld was Antwerp vorig seizoen ook geen kampioen geworden."

De parallel met Alderweireld is duidelijk. Wat zij hun ploegen bijbrengen is onbetaalbaar.

Peter Vandenbempt

"De parallel met Alderweireld is duidelijk", ziet ook Vandenbempt. "Er zijn veel spelers die op latere leeftijd teruggekeerd zijn naar België en die niet succesvol waren. Maar wat zij hun ploeg bijbrengen is onbetaalbaar."


Nochtans had het prijskaartje een struikelblok kunnen zijn. "Voorzitter Wouter Vandenhaute voelde vorig seizoen dat zijn selectie nog iemand nodig had met het métier en de leiderschapskwaliteiten van Jan Vertonghen. Het werd hem afgeraden op financieel vlak, maar blijkbaar heeft hij zijn wil toch doorgedreven."


En daar kan iedereen bij Anderlecht enkel maar blij voor zijn. "Hij heeft een enorme impact op de jonge spelers. Hij toont hen hoe je in de herfst van je carrière nog de gretigheid en de honger kunt hebben van een jong veulen." 

 

Dat beseft ook Riemer. "Ik kan niet trotser zijn op Jan. Hoe hoe zijn passie hem nog altijd voortstuwt en hoe hij altijd het goeie voorbeeld geeft: wat een speler om van te leren. Nu moeten we hem nog overtuigen om langer door te gaan."

Gerelateerd: