Ga naar de inhoud

Pauline Ferrand-Prévot is heer en meester in het crosscountry en knalt solo naar 5e wereldtitel, Pieterse 3e

 za 12 augustus 2023 13:55

Pauline Ferrand-Prévot blijft de Leading Lady van het mountainbike. In Schotland knalde de Franse veelwinnares naar haar vijfde wereldtitel in de crosscountry. Eerder deze week won ze ook al de shorttrack. De beloofde tweestrijd met Puck Pieterse (3e) bleef uit. Haar landgenote Loana Lecomte zorgde daarentegen voor een Frans un-deux'tje.

Nog geen wissel van de wacht in het mountainbike.


Het Nederlandse toptalent Puck Pieterse was nochtans naar het WK in Schotland gekomen om de hegemonie van het Franse fenomeen Pauline Ferrand-Prévot te doorbreken. 


In de shorttrack lukte dat eerder deze week nog niet, maar in de crosscountry - het koningsnummer - kreeg de vicewereldkampioen in het veld vandaag de kans om een nieuwe coup te plegen.


Dat bleek ook uit haar kanonstart. De Nederlandse vloog uit de startblokken en nam meteen de kop van de koers. Goed begonnen, half gewonnen?


Deze keer niet. Pieterse had geen superdag en kon haar inspanning in het mooie Glentress Forrest niet doorzetten. Integendeel. Zowel Ferrand-Prévot als haar landgenote Loana Lecomte snelde al na twee rondjes weg van haar en de rest.

 

Pieterse was nadien de volledige wedstrijd verwikkeld in een strijd om brons. En zou na een ferme uitputtingsslag tegen Mona Mitterwallner, Alessandra Keller en Evie Richards uiteindelijk toch nog het podium halen als derde.

 

De eeuwige roem viel dus weer te beurt aan Ferrand-Prévot, die autoritair voor haar landgenote Lecomte bleef. Het Franse fenomeen pakt zo haar tweede wereldtitel op dit WK, al haar vijfde wereldtitel in de crosscountry.

Met Emeline Detilleux stond er ook een landgenote aan de start. Al was dat wel in gehavende staat. Met twee ingepakte polsen kon de 23-jarige nooit competitief zijn. Detilleux moest dan ook noodgedwongen uit de race stappen. 

Ferrand-Prévot: "Ik dacht dat het rondje niets voor mij was"

WK mountainbike: vrouwen

13:54

Pieterse gaat nog op en over Mitterwallner en pakt nog brons.

13:53

5e wereldtitel voor Ferrand-Prévot

Pauline Ferrand-Prévot blijft de Leading lady van het mountainbike. In Schotland knalde de Franse veelwinnares naar haar vijfde wereldtitel in de crosscountry. Eerder deze week won ze ook al de shorttrach. De beloofde tweestrijd met Puck Pieterse bleef uit.

13:46

Pieterse moet een gaatje laten en dreigt zo van het podium te vallen. De renaissance van Mitterwallner is opzienbarend. 

13:45

Mitterwallner neemt over bij Pieterse. De Oostenrijkse wil een sprint vermijden tegen de iets explosievere Nederelandse.

13:38

Pieterse heeft haar tweede adem gevonden. Wanneer de Oostenrijkse Mitterwallner komt aansluiten, plaatst de Nederlandse nog maar eens een tussenversnelling. Keller plooit, maar kraakt niet. Mitterwallner schreeuwt om haar moeder.

13:35

DNF Detilleux

Emeline Detilleux is uit de race gestapt. Onze landgenote stond - na een valpartij - aan de start met twee ingepakte polsen. Allerminst ideaal op het bochtige parcours van Glentress Forrest. Dat blijkt nu ook uit de opgave.

13:31

Pieterse komt opnieuw bij Keller. Ze toont zo nog maar eens dat het een vechter is.

Sara Michielsens
13:24

PFP lijkt op weg naar de wereldtitel, haar landgenote Lecomte - die op 50 seconden hangt - heeft het zilver binnen handbereik. Enkel voor het brons liggen de mogelijkheden nog open. Pieterse is opnieuw voorbij Richards en maakt weer gretig jacht op Keller.

13:12

Puck Pieterse is naar Schotland gekomen om de crosscountry uit te vechten met PFP, maar is momenteel vooral verwikkeld in een gevecht met zichzelf. De Nederlandse heeft geen superdag en moet nu ook stilletjes de rol lossen bij zowel Keller als Richards.

13:08

De tussentijden na 3 ronden:

1. Ferrand-Prévot in 37'34"

2. Lecomte op 28"

3. Pieterse/Richards/Keller op 1'06"

13:04

PFP lijkt te ademen door haar poriën. Op een monsterverzet knalt ze naar boven op de klim. Haar eerste achtervolger Lecomte moet enkele tandjes lichter schakelen.

Ondertussen is ook Evie Richards opnieuw komen aansluiten bij Pieterse en Keller. Tussen deze vijf zullen de medailles verdeeld worden.

13:01

Als Ferrand-Prévot geen pech kent, ziet dit er zeer goed uit. De Franse kletst er nog eens 10 seconden extra bij.

Sara Michielsens
12:53

LIVESTREAM

Welkom aan de VRT 1-kijkers. Met bovenstaande livestream kunt u het vervolg van de crosscountry op het WK mountainbike volgen. Ferrand-Prévot zet de tegenstand nog steeds onder druk met een solo-offensief. Haar landgenote Lecomte bengelt op een tiental seconden. Puck Pieterse heeft met Keller een Zwitserse rugzak, maar lijkt haar tweede adem gevonden te hebben in de achtervolging op het Franse duo.

12:50

PFP gaat solo

De Franse entente is niet meer. Pauline Ferrand-Prévot laat haar landgenote achter en gaat solo door. Lecomte moet plooien, maar blijft aan de rekker hangen. Pieterse blijft wat hangen in de achtergrond.

12:46

De Franse tandem loopt mondjesmaat uit. Zo hebben PFP en Lecomte na het eerste (van zeven) rondje een bonus van 15 seconden op Pieterse en co. Onze landgenote Detilleux is teruggezakt naar een 50e plek op 2 minuten en 46 seconden.

12:43

En avant!

De Fransen lijken er een pas de deux van te maken. PFP danst op haar pedalen richting haar landgenote Lecomte. Achter het Franse duo heeft Pieterse even een wat moeilijker moment.

12:41

Achter de ontketende Lecomte heeft er zich een achtervolgende groep gevormd. Puck Pieterse krijgt er het gezelschap van Ferrand-Prévot, Keller, Berta en Richards.

12:37

Lecomte kleeft zich niet zomaar vast in het wiel van Pieterse. Integendeel. De Franse neemt over en rijdt met een tussenversnelling alleen weg. In het bochtige bos bouwt ze haar voorsprong uit tot een vijftigtal meter.