EK indoor: Crestan stoot als enige Belg door op de 800 meter, Debjani naar finale 1.500 meter

  Crestan heeft een plaatsje in de halve finales van de 800 meter.

  Wisselend succes voor de Belgen op de eerste dag van het EK indooratletiek in Istanbul. In de reeksen van de 800 meter werd het 1 op 3, enkel Eliott Crestan kon zich plaatsen voor de halve finales. Aurèle Vandeputte en verrassend ook Tibo De Smet gingen eruit. Jolien Boumkwo bleef onder haar niveau in het kogelstoten, Ismael Debjani maakte het wel waar met een finaleplaats op de 1.500 meter.

  Belgen op donderdag
  onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
  800 meter (m) reeksen Eliott Crestan 1e (1'47"76)
    reeksen Tibo De Smet 3e (1'48"43)
    reeksen Aurèle Vandeputte 5e (1'49"48)
  kogelstoten (v) kwalificaties Jolien Boumkwo 15e (16,18 meter)
  1.500 meter (m) reeksen Ismael Debjani 3e (3'44"00)

  1 op 3 voor Belgen op de 800 meter

  Eliott Crestan, Aurèle Vandeputte en Tibo De Smet mochten op dit EK indooratletiek de spits afbijten in de reeksen van de 800 meter. Crestan gaf het goede voorbeeld in de derde reeks. Met een stevige versnelling dook hij als leider de slotronde in en die positie gaf hij niet meer uit handen.  

  De Belgische indoorkampioen snelde in 1’47”76 overtuigend naar de halve finales. “Ik ben zeer tevreden. Het was niet eenvoudig. Of ik de finale kan halen? Ik hoop het, maar je kunt niets met zekerheid zeggen. Iedereen maakt hier een kans.”  

  Voor Aurèle Vandeputte bleek een ticket voor de halve finales te hoog gegrepen. Hij nestelde zich in zijn reeks nochtans goed voorin, maar verkrampte helemaal in de slotronde en werd uiteindelijk pas vijfde in 1’49”48. Goed voor zijn beste tijd dit seizoen, onvoldoende voor een plek in de halve finales. 

  “Ik ben deze ochtend een beetje ziek opgestaan, maar in de wedstrijd voelde ik me tot 600 meter goed. Ik was mee en mijn laatste ronde is meestal goed. Toen ze aangingen, voelde ik dat ik volliep. Ik probeerde nog aan te pikken, maar ik blokkeerde compleet. Ik ben toch zwaar ontgoocheld. In topvorm kan ik de halve finales halen. Het is jammer dat ik opgestaan ben met een snotneus, daardoor mis je die 2 à 3 procentjes.” 

  Tibo De Smet leek als snelste Europeaan dit seizoen een certitude voor de halve finales, maar zijn EK werd een grote ontgoocheling. Er leek nochtans geen vuiltje aan de lucht toen hij in zijn reeks meteen resoluut de leiding nam, maar hij zakte in de slotronde nog terug naar de derde plaats in 1’48”43.

  Een verrassende exit dus voor de beloftevolle atleet. “Dit is een teleurstelling. Ik weet niet wat er misgegaan is. Na 400 meter voelde ik aan mijn benen dat het lastig zou worden. Het was niet goed vandaag. Ja, plots was er veel druk, maar ik had niet het gevoel dat ik daar veel last van had. Ik ben altijd open in mijn ambities en dan stel je je iets kwetsbaarder op. Ik baal nu even.” 

  Boumkwo onder niveau, Debjani speelt met vuur

  In het kogelstoten werd er geen finaleplaats verwacht van Jolien Boumkwo, maar als 15e met een beste worp van 16,18 meter bleef de Belgische indoorkampioene wel onder haar beste niveau. Vorige maand werd ze nog Belgisch indoorkampioene met een Belgisch record van 17,87 meter.

  “Er moet altijd een slechtste wedstrijd zijn en helaas was die vandaag voor mij. Ik probeer niet te streng te zijn voor mezelf. Ik kan hier veel uit leren, er zijn een aantal punten waar ik nog aan moet werken zoals bijvoorbeeld rustig blijven. Na zeven jaar sta ik weer op een groot kampioenschap en ik heb altijd hoge verwachtingen. Ik ben een beetje verkrampt en daardoor is het er jammer genoeg niet uitgekomen.”  

  Ismael Debjani zorgde voor een mooie Belgische afsluiter in de reeksen van de 1.500 meter, al speelde hij wel met vuur. Debjani liep lang in vijfde positie, maar liet zich in de slotfase wegdrummen en dook als allerlaatste de voorlaatste ronde in. Met een stevige versnelling binnendoor in de slotronde snelde hij alsnog naar de derde plaats in 3’44”00, goed voor een rechtstreeks finaleticket.  

  “Tot 1.000 meter ging het goed, maar toen werd er versneld en geduwd. Ik had veel schrik om te vallen. Ik ben klein en dus dacht ik voor de verrassing te kiezen door in de slotronde in de binnenbaan te versnellen. Dat lukte goed, tot de Pool (Michat Rozmys, red) mij blokkeerde. Maar ik voelde me goed. Wat er mogelijk is in de finale? Alles wat nu nog komt, is bonus.” 

  EK indoor - donderdag

  spinner
  1. 19 uur 32. Einde eerste EK-dag. De eerste EK-dag in Istanbul zit erop. We onthouden de 1 op 3 voor onze Belgen op de 800 meter. Enkel Eliott Crestan kon doorstoten naar de halve finales, Aurèle Vandeputte en verrassend ook Tibo De Smet slaagden daar niet in. Een finaleplaats in het kogelstoten werd niet verwacht van Jolien Boumkwo , maar als 15e met een worp van 16,18 meter bleef de Belgische indoorkampioene wel onder haar beste niveau.  Ismael Debjani zorgde voor een mooie Belgische afsluiter in de reeksen van de 1.500 meter. Hij wist zich als derde in zijn reeks rechtstreeks te plaatsen voor de finale. .
  2. 19 uur 30. Debjani: “Veel schrik gehad om te vallen”.

   Debjani: “Veel schrik gehad om te vallen”

  3. 19 uur 28. De laatste reeks van de 1.500 meter is meteen ook de snelste van de drie. Zo weet de top zes zich te plaatsen voor de finale. De Brit Neil Gourley pakt de winst in 3'41"08. .
  4. 19 uur 22. Ismael Debjani wordt 3e en plaatst zich voor de finale van 1.500m.

   Ismael Debjani wordt 3e en plaatst zich voor de finale van 1.500m

  5. 19 uur 19. Debjani naar de finale. Debjani speelde met vuur, maar hij krijgt het voor mekaar in de slotronde. Met een krachtige eindsprint binnendoor wordt hij zelfs nog derde in 3'44"00, na de Italiaanse winnaar Pietro Arese en de Pool Michat Rozmys. Rechtstreeks geplaatst voor de finale dus. .
  6. 19 uur 18. Debjani doet er nog alles aan en pakt uit met een versnelling bij het ingaan van de laatste ronde.  .
  7. 19 uur 18. Debjani zakt plots terug naar de laatste plaats. Hij laat zich wegdrummen. Het wordt een moeilijk verhaal. .
  8. 19 uur 16. We zijn vertrokken voor de tweede reeks van de 1.500 meter, mét Ismael Debjani. Die schuwt het initiatief niet en nestelt zich in vijfde positie. .
  9. 19 uur 14. Boumkwo: “Er moet altijd een slechte wedstrijd zijn, jammer genoeg was die vandaag”.

   Boumkwo: “Er moet altijd een slechte wedstrijd zijn, jammer genoeg was die vandaag”

  10. 19 uur 11. Ontgoochelend EK voor Boumkwo. Ook bij haar derde poging kan Jolien Boumkwo het niet waarmaken. Ze gooit de kogel 15,66 meter ver, haar zwakste poging. Met haar beste poging van 16,18 meter blijft ze uiteindelijk ruim onder haar Belgisch record van 17,87 meter. Geen finaleplaats dus voor de Belgische indoorkampioene. .
  11. 19 uur 09. Ingebrigtsen met overschot. Ingebrigtsen dringt niet meer aan. Hij pakt als derde het laatste rechtstreekse ticket voor de halve finales in deze eerste reeks. De winst gaat naar de Fransman Azeddine Habz, de Brit George Mills is tweede. .
  12. 19 uur 09. Ingebrigtsen trekt zich op gang in de voorlaatste ronde en gaat als derde de slotronde in. .
  13. 19 uur 08. Jakob Ingebrigtsen lijkt zich geen zorgen te maken. De Noor hangt nog steeds achteraan en laat zelfs wat ruimte. Pakt hij straks uit met een verschroeiende versnelling? .
  14. 19 uur 07. Het gaat niet zo snel. Misschien is dat goed nieuws voor Debjani, mocht hij zich niet rechtstreeks kunnen plaatsen. Kris Meertens.
  15. 19 uur 06. Ingebrigtsen parkeert zich achteraan het pak en kijkt de kat uit de boom.  .
  16. 19 uur 04. Debjani mikt op finaleplaats 1.500 meter. 1.500 meter-loper Ismael Debjani komt straks als laatste Belg in actie op deze openingsdag van het EK indoor. In de eerste reeks is het uitkijken naar dé grote topfavoriet Jakob Ingebrigtsen. De Noor, die op dit kampioenschap ook nog de 3.000 meter loopt, moet in principe met de vingers in de neus een finaleticket veroveren. Ook voor Debjani, die in de tweede reeks loopt, moet de finale haalbaar zijn. Opdracht: finishen bij de eerste drie van zijn reeks of doorstoten met één van de drie verliezende tijden. .
  17. 18 uur 55. Boumkwo blijft onder beste niveau. Geen vliegende start voor Jolien Boumkwo in het kogelstoten. Bij haar eerste poging kwam ze niet verder dan 15,82 meter. Ook bij haar tweede worp blijft ze onder haar niveau met 16,18 meter. .
  18. 18 uur 53. Can pas zesde, opnieuw Duitse winst. Can slaagt er niet in om haar reeks te winnen, ze zakt zelfs nog terug naar de zesde plaats. Net voldoende voor rechtstreekse kwalificatie. De winst gaat ook hier naar Duitsland, dankzij een sterke eindsprint van Hanna Klein. .
  19. 18 uur 52. Can heeft het commando genomen in de tweede reeks van de 3.000 meter. De Nederlandse Maureen Koster gaat prima mee in derde positie. .