Ga naar de inhoud

Mannen

 

  • Seniors: Robin Hendrix, John Heymans, Isaac Kimeli, Michael Somers

  • U23: Arnaud Collard, Yorick Van De Kerkhove, Marco Vanderpoorten, Rayan Vanderpoorten

  • U20: Simon Jeukenne, Noah Konteh, Mathis Lievens, Vince Van Winckel
 
Vrouwen
 
  • Seniors: Eline Dalemans, Lisa Rooms, Hanne Verbruggen

  • U23: Roxane Cleppe, Annelies Nijssen, Juliette Thomas, Jana Van Lent

  • U20: Marie Bilo, Hannah Enkels, Charlotte Penneman, Julie Voet
 
Gemengd
 
  • Mixed Relay: Stijn Baeten, Mariska Parewyck, Vanessa Scaunet, Ruben Verheyden. Reserven: Maxime Delvoie, Jenna Wyns

Opnieuw prijs! Isaac Kimeli verovert een bronzen plak op het EK veldlopen

 zo 11 december 2022 13:46
Isaac Kimeli kwam als 3e over de streep.

Isaac Kimeli heeft de Belgen een bronzen medaille bezorgd op het EK veldlopen. Hij moest alleen de Noor Jakob Ingebrigtsen en de Brit Emile Cairess voor zich dulden. Voor de vrouwen en de gemengde estafette werd het EK een ontgoocheling.

Isaac Kimeli had het EK met rood omcirkeld op zijn kalender: hij had al eens zilver veroverd op het EK in Tilburg in 2018 en verkeerde in topvorm.

 

En dat toonde hij ook meteen bij de start. Kimeli ging er als een speer vandoor en liep zelfs even aan de leiding om uit het geduw te blijven. Daarna werkte hij een attente wedstrijd af, waarbij hij nooit uit de top 3 viel.

 

Toen olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen in de slotronde een dodelijke versnelling inzette, moest Kimeli wel het hoofd buigen. Het werd een 2e of een 3e plek.

 

In de eindsprint moest Kimeli nog de duimen leggen voor de Brit Emile Cairess, maar hij bezorgt België wel een bronzen medaille.

 

John Heymans was verdienstelijk 14e, Michael Somers moest vrede nemen met een 19e plaats. In het landenklassement was België 4e. Frankrijk won voor Italië en Spanje.

Kimeli: "Ik had fantastische benen"

Isaac Kimeli is de eerste Belg die twee medailles kan veroveren op het EK veldlopen. "Opnieuw een top 10, ik ben heel tevreden met de 3e plek", zei hij.

 

"Het had zelfs iets meer kunnen zijn, zilver was mogelijk. Toen Jakob weg was, kreeg ik het moeilijk op het klimmetje. Emile viel me aan toen het bergaf ging en op dat moment waren mijn benen verzuurd. Ik heb gevochten voor de 3e plek."

 

"Ik had fantastische benen. Ik wou vechten voor mijn land en dat heb ik ook gedaan."

 

Kimeli plukte de vruchten van een aanpassing in zijn voorbereiding. "Ik miste het zomerseizoen met een blessure, dus ik heb de knop omgedraaid en heb me gericht op revanche in de cross."

 

"Als ik dit volgend jaar nog eens kan herhalen op het EK in Brussel, dan zou dat fantastisch zijn."

Als ik dit volgend jaar nog eens kan herhalen op het EK in Brussel, dan zou dat fantastisch zijn.

Isaac Kimeli

Ontgoocheling voor vrouwen en gemengde estafette

De vrouwen mikten op het EK op de top twintig, maar dat konden ze niet waarmaken. Eline Dalemans begon (te) snel en moest dat bekopen op het einde. Ze zakte weg naar de 49e plek.

 

Hanne Verbruggen, vierde op de selectiewedstrijd in Roeselare, werd de eerste Belg op de 34e plaats. Lisa Rooms eindigde net achter haar als 35e. 

 

Het goud was voor titelverdedigster Karoline Bjerkeli Grovdal na een beklijvend duel met de Duitse Konstanze Klosterhalfen. Ook brons ging naar Duitsland met Alina Reh. 

 

De Belgen hadden ook op een medaille gehoopt in de gemengde estafette, zeker na de bronzen medaille van vorig jaar, maar het werd een ontgoochelende 7e plek. 

 

Het zag er nochtans goed uit na een sterke start van Europees beloftekampioen Ruben Verheyden, die als 2e kon wisselen met Mariska Parewyck. 

 

Ze viel terug naar de vijfde plaats, maar hield de verschillen wel heel beperkt en liep al bij al een verdienstelijke wedstrijd. Stijn Baeten moest opnieuw twee plaatsen toegeven en kwam als zevende door. Het podium was gaan vliegen. Slotloopster Vanessa Scaunet kon niet meer opschuiven. 

EK veldlopen in Italië

13:48

Brons voor Kimeli

Isaac Kimeli heeft opnieuw een medaille veroverd op het EK veldlopen in Turijn. Onze landgenoot liep naar het brons na een sterke wedstrijd. Het goud was voor de ongenaakbare Jakob Ingebrigtsen.

13:42

Kimeli loopt nog steeds bij de eerste 3 bij het ingaan van de slotronde. Het ziet er goed uit voor onze landgenoot.

13:35

Kimeli op medaillekoers

Isaac Kimeli is sterk onderweg en loopt op de 3e plek rond. Kan hij opnieuw een medaille pakken?

13:09

Grøvdal verlengt titel

De Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal heeft haar Europese titel in het veldlopen verlengd. Ze haalde het na een spannende strijd in 26'25" van de Duitse Kostanze Klosterhalfen. De Duitse Alina Reh legde beslag op de laatste podiumplek.

De Belgen speelden geen rol van betekenis op het EK. Een top 20 was al een mooi resultaat geweest voor de Belgische atletes, maar Hanne Verbruggen moest als eerste Belg vrede nemen met de 34e plek.

Lisa Rooms kwam net achter Verbruggen binnen als 35e, Eline Dalemans werd 49e.

13:05

Bekijk de samenvatting van de EK veldlopen bij de vrouwen

13:00

Belgische beloften vrouwen komen er niet aan te pas

De Belgische beloften vrouwen hebben hun selectie niet kunnen rechtvaardigen op het EK veldlopen zondag in Turijn. Annelies Nijssen was de beste landgenote op een 40e plaats.

Nijssen wilde hard starten om uit het gedrum te blijven, en dat lukte. Ze liep zelfs héél even aan de leiding. Daarna viel ze terug om als 40e te finishen. De andere Belgen eindigden vlak in de buurt. Jana Van Lent was 41e, Juliette Thomas 44e en Roxanne Cleppe 48e. In het landenklassement leverde dat een negende plaats op.

Het goud was voor de Italiaanse Nadia Battocletti. Zilver en brons was voor de Britten Megan Keith en Alexandra Millard. In het landenklassement won Groot-Brittannië voor Italië en Frankrijk.

12:30

Bekijk een samenvatting van het EK veldlopen bij de beloften vrouwen

12:26

Yorick Van De Kerkhove is beste Belgische belofte op 23e plaats

De Belgische beloften zijn er zondag op het EK veldlopen in Turijn niet in geslaagd de top twintig te halen. Yorick Van De Kerkhove was de beste landgenoot op plaats 23.

Lange tijd zat geen enkele van de Belgische beloften in de top 30. Yorick Van De Kerkhove liep wel een verdienstelijke inhaalwedstrijd. Hij besloot die op een 23e plaats. Ook Arnaud Collard en Rayan Vanderpoorten liepen een inhaalwedstrijd en finishten op plaatsen 28 en 29. Marco Vanderpoorten sprak op voorhand van top tien, maar moest vrede nemen met plaats 32. In het landenklassement waren de Belgen zesde.

De Brit Charles Hicks verlengde zijn Europese titel. Hij haalde het voor zijn landgenoot Zakariya Mahamed en de Fransman Valentin Bresc. De Britten wonnen het landenklassement voor Frankrijk en Ierland.

12:15

Bekijk de slotfase van het EK veldlopen bij de beloften mannen

11:51

"Jammer dat sensatie boven het lopen is gekomen"

11:50

Mijn eindsprint was goed, maar ik raakte vooral niet naar boven. Ik was mee naar de groep, maar bergop moest ik lossen. Het was bijna een muur die je met handen en voeten moest beklimmen.

Vanessa Scaunet, gemengde estafette
11:49

Het was een moeilijke inspanning om in te delen. Bergop was het bijna niet meer lopen. Het is jammer dat de sensatie op dit toernooi boven het lopen is gekomen.

Stijn Baeten, gemengde estafette
11:48

Ik kreeg de stok als tweede, maar de andere atletes waren zo sterk. Ik heb gebeten en gestreden en kan mezelf niets verwijten, maar natuurlijk ben ik ontgoocheld.

Mariska Parewyck, gemengde estafette
11:47

Uiteraard zijn we ontgoocheld, we waren niet voor een 7e plek naar hier gekomen. Hopelijk krijgen we volgend jaar een nieuwe kans om te strijden voor de medailles.

Ruben Verheyden, gemengde estafette
11:05

Bekijk een samenvatting van de gemengde estafette

10:53

Geen medaille voor gemengde estafette

De gemengde estafetteploeg had na een bronzen medaille vorig jaar opnieuw gehoopt op een podiumplaats, maar de Belgen moesten vrede nemen met een 7e plaats na een loodzware wedstrijd.

Het zag er nochtans goed uit na een beresterke start van Ruben Verheyden. Na een eindsprint kon hij als 2e wisselen met Mariska Parewyck. Zij had het moeilijk om vooraan te blijven en zakte weg naar de 5e plek.

Toch leek de top 3 nog haalbaar toen Stijn Baeten aan zijn 1.500 meter door het Italiaanse veld begon, maar hij kon geen remonte meer inzetten. Integendeel, hij zakte weg naar de 7e plek. Op die plaats kwam Vanessa Scaunet ook over de eindstreep.

De zege was voor het Italiaanse kwartet na een beklijvende eindsprint tegen de Spanjaarden. Groot-Brittannië veroverde het brons.

10:39

Julie Voet is beste Belgische juniore op 22e plaats

De Belgische meisjes U20 hebben zondag niet kunnen verrassen op het EK veldlopen in Turijn. Julie Voet was de beste landgenote op een 22e plaats.

Voet startte eerder voorzichtig, maar begon daarna aan een sterke inhaalrace. Bij het ingaan van de laatste ronde was ze tiende, maar ze verschoot haar kruit te vroeg en viel nog terug naar plaats 22. Marie Bilo liep een solide race en eindigde 26e, Hannah Enkels was 34e. Charlotte Penneman moest vrede nemen met plaats 70. In het landenklassement was België zevende.

Het goud was voor de Spaanse Maria Forero. Ze haalde het voor de Noorse Ingeborg Ostgard en de Finse Ilona Mononen. Spanje won het landenklassement voor Turkije en Duitsland.

10:06

Konteh wordt 17e bij U20

Noah Konteh is als zeventiende geëindigd bij de U20 op het EK veldlopen in Turijn. Hij was gekomen voor een top tien.

Konteh startte goed en liep altijd rond de achtste plaats. Op het einde verloor hij nog veel terrein om uiteindelijk als zeventiende over de finish te lopen. Mathis Lievens was tweede Belg als 31e. Simon Jeukenne was 50e, Vince Van Winckel 76e.

Ook in het landenklassement konden de Belgen de verwachtingen niet helemaal inlossen met een achtste plaats.

Goud was voor de Brit Will Barnicoat. Zilver en brons gingen naar Ierland met Nicholas Griggs en Dean Casey. De Britten wonnen het landenklassement voor Ierland en Spanje.