Ga naar de inhoud

Lotte Kopecky (4e) en Fabio Van Den Bossche (6e) vallen naast de medailles in het omnium

 ma 15 augustus 2022 20:10
Geen 3e EK-medaille voor Kopecky.

Lotte Kopecky en Fabio Van Den Bossche hebben ons land geen nieuwe medaille(s) kunnen schenken op het EK baanwielrennen in München. Kopecky eindigde in het omnium net naast het podium, Van Den Bossche begon als 3e aan de afsluitende puntenkoers, maar werd uiteindelijk 6e.

Geen 3e Europese titel voor Kopecky

Na haar Europese titels in de afvalling en de puntenkoers kon Lotte Kopecky met een rugzak vol zelfvertrouwen aan het omnium beginnen. In de "meerkamp van de piste" was Kopecky opnieuw medaillekandidaat, maar al in het eerste nummer van de dag was de vermoeidheid zichtbaar bij onze landgenote.

 

Een 8e plaats in de scratch was onder de verwachtingen, in de temporace eindigde ze op dezelfde plek. Onze landgenote had een uitstekende afvallingsrace nodig en als kersverse Europese kampioene op dat onderdeel eindigde ze als 2e. Een medaille was zo nog mogelijk.

 

In de onvoorspelbare puntenkoers, het onderdeel waar Kopecky wereld- en Europese kampioene is, reed onze landgenote goed mee, maar een valpartij van enkele concurrentes trok een streep door haar plannen.

 

Een enorme kras op de piste zorgde voor een ellenlang oponthoud. Nadat de herstellingen waren uitgevoerd - en de concurrentie had kunnen uitblazen - kon de wedstrijd terug van start gaan. In de overgebleven 36 ronden probeerde Kopecky nog iets te forceren, maar zonder succes. Een vierde plaats werd haar deel.

Kopecky: "Het kan niet altijd prijs zijn"

"Het kan niet elke dag prijs zijn", reageerde Kopecky met de glimlach. "Het was niet in mijn voordeel dat de puntenkoers werd stilgelegd, want ik ben meestal sterk op het einde. Ik was zeker nog niet uitgeteld toen de valpartij gebeurde, maar nu kon iedereen herstellen. Dat was niet in mijn voordeel."

 

"Ik stond 4e, dus ik wist dat als ik een ronde kon pakken en een sprint kon winnen, dat ik zou meedoen voor de medailles. Uiteindelijk is het niet gelukt. Ik ben desondanks heel tevreden over dit toernooi. Het doet deugd om na mijn mindere Tour met twee truien naar huis te kunnen gaan."

Jonge Van Den Bossche verdienstelijk 6e

Op de jonge schouders van Fabio Van Den Bossche rustte er een voorzichtige medaillehoop, na zijn zilver van vorig jaar. Het toptalent van 21 begon ook voortreffelijk aan zijn omnium. Na een heel knappe wedstrijd won hij de scratch en kwam hij meteen aan de leiding.

 

Van Den Bossche had uitstekende benen en reed zich ook in de temporace in de kijker. Met een derde plaats bleef hij riant aan kop, de medaillekansen stegen.

 

Voelde onze landgenoot de druk? In de afvalling, het op een-na-laatste nummer, werd Van Den Bossche keer op keer weggedrukt. Ook de pechduivel loerde om de hoek: na een klapband en een fietswissel verloor hij zijn ritme helemaal en volgde uiteindelijk een vroege exit. Met een 9e plaats viel hij terug tot de 3e plek in de stand.

 

In de puntenkoers moest onze landgenoot de klus klaren, maar de superbenen van eerder op de dag vond Van Den Bossche niet meer terug. Na een nerveuze wedstrijd holde hij finaal achter de feiten aan. Het goud ging naar de Fransman Grondin, Van Den Bossche eindigde als 6e na een meer dan verdienstelijk omnium.

Gerelateerd:
Belgen op EK baanwielrennen 15 augustus  
  Arthur Senrame 1 km tijdrit mannen 1'04"072 (17e, out)
  Maxwell De Broeder 1 km tijdrit mannen 1'03"533 (16e, out)
  Lotte Kopecky omnium: scratch 8e
  Fabio Van Den Bossche omnium: scratch 1e
  Lotte Kopecky omnium: temporace 8e (stand: 8e)
  Fabio Van Den Bossche omnium: temporace 3e (stand: 1e)
17.05 u Lotte Kopecky omnium: afvalling 2e (stand: 4e)
17.41 u Fabio Van Den Bossche omnium: afvalling 9e (stand: 3e)
18.09 u Lotte Kopecky omnium: puntenkoers 4e
18.45 u Fabio Van Den Bossche omnium: puntenkoers 6e

EK baanwielrennen: dag 5

21:00

Bondscoach Tim Carswell: "De crash kwam op een slecht moment voor Kopecky"

20:15

Van den Bossche: "Door de vele rust tussendoor worden de koersen nog harder"

20:11

Fabio Van den Bossche kan positie niet vasthouden in de puntenkoers en wordt 6e in het omnium

20:10

Grondin pakt Europese titel, Van Den Bossche 6e

De Pool Staniszewski is in het slot nog voorbij Van Den Bossche gegaan in de stand, onze landgenoot wordt 6e. De titel is voor de Fransman Grondin, die in de slotsprint net de Italiaan Consonni kon afhouden. 

20:07

Consonni, Grondin, Mora, Van Den Bossche en compagnie hebben hun bonusronde beet. Onze landgenoot gaat zal 4e of 5e worden. De slotsprint nadert.

20:05

Heijnen zakt erdoor, terwijl Mora en Consonni wegknallen. De twee rijden zich het pleuris om een ronde te pakken, maar krijgen het voorlopig niet rond. Ook Van Den Bossche komt na verloop bij de twee aansluiten. 

20:03

Van Den Bossche bekijkt het vanop afstand, terwijl Mora, Consonni en Heijnen om het goud bikkelen. Zijn de medailles gaan vliegen? Nog 22 ronden.

19:58

De Nederlander Heijnen pakt een bonusronde en springt zo naar de kop. De kloof tussen het brons en Van Den Bossche bedraagt nu 8 punten. Het wordt lastig voor onze landgenoot, maar een medaille kan nog.

19:56

Met nog 55 ronden te gaan is alles nog speelbaar. Van Den Bossche staat op twee punten van het brons van Grondin, maar de Fransman koerst alert rond. Mora en Consonni hebben voorlopig goud en zilver vast.

19:54

Fabio straalt heel veel vertrouwen uit.

Co-commentator Jules Hesters
19:51

Van Den Bossche toont zich en probeert tot twee keer toe weg te springen, maar leider Mora reageert op alles dat beweegt. Die inspanning kunnen straks wel eens gaan doorwegen.

19:50

Dit is een razend spannende puntenkoers die nog heel veel richtingen uit kan.

Renaat Schotte
19:48

Bij de eerste sprints is Van Den Bossche nog niet rijkelijk beloond. De schade is wel beperkt, want onze landgenoot staat voorlopig vierde op 3 punten van het brons en op 7 punten van het zilver. De Spanjaard Mora leidt met 113 punten, maar de koers is nog lang.

19:46

Kopecky: "Het kan niet alle dagen prijs zijn"

19:40

De mannen zijn weg. 125 rondjes moeten er afgewerkt worden. Zorgt Van Den Bossche voor een nieuwe Belgische medaille in München?

19:38

Tijd voor Van Den Bossche

Er zit vertraging op het schema, dus de nummers volgen elkaar nu in sneltempo op. De mannen staan klaar om het slotnummer van hun omnium af te werken. Fabio Van Den Bossche heeft voorlopig brons in handen, maar in de afsluitende puntenkoers kan er nog veel gebeuren. 

19:33

Duits sprintsucces na uiterst nipte ontknoping

19:32

In de sprintfinale bij de vrouwen heeft wereldkampioene Emma Hinze de pistezaal uit zijn dak doen gaan. De thuisfavoriete kwam pas in de allerlaatste meters over de Franse Mathilde Gros, het verschil was hooguit enkele centimeters.