Ga naar de inhoud

Paar druppels bloed volstaan al voor dopingcontroles bij WK atletiek

 vr 15 juli 2022 09:04
" "
Het WK atletiek start vandaag in Eugene, Oregon (VS).

Kort voor aanvang van de wereldkampioenschappen atletiek in Eugene zijn reeds 600 dopingcontroles uitgevoerd. Bij een deel van die controles is voor het eerst gebruikgemaakt van een nieuwe manier van bloedafname. In plaats van een buisje bloed volstaan nu een paar druppels die in opgedroogde vorm naar het testlaboratorium gaan voor analyse.

De onafhankelijke integriteitseenheid AIU van de mondiale atletiekbond noemt de methode vriendelijker voor de atleten en efficiënter. 

 

"In dit vroege stadium is het aantal verboden stoffen waarop met dit monster kan worden getest minder dan met een normaal bloedbuisje, maar de tests die hier in Eugene worden uitgevoerd zullen zeker helpen om de opsporing te verbeteren", aldus AIU-voorzitter David Howman.

 

Tijdens de wereldkampioenschappen, die vandaag beginnen en duren tot en met 24 juli, worden ook nog eens 500 dopingcontroles uitgevoerd na de wedstrijden.