Ga naar de inhoud

Fiasco voor Anne Zagré op eenzaam herexamen, hordeloopster moet inpakken na pijnlijke val

 zo 24 juli 2022 05:45
Voor Anne Zagré werd de herkansing op de 100 meter horden een pijnlijke flop.

Anne Zagré is niet door de reeksen van de 100 meter horden geraakt. Onze landgenote werd in de reeksen gehinderd na een val van de uittredende wereldkampioene Nia Ali en mocht in haar eentje herkansen. Bijna niet te geloven, maar in die solorace ging Zagré zélf onderuit. Ze struikelde over de laatste horde en mocht een kruis maken over de halve finales.

Anne Zagré wist dat alle puzzelstukjes op de juiste plaatsen moesten vallen om door te stoten, maar een zwakke start in haar reeks trok al min of meer een streep door haar kansen.

 

Die werden helemaal gefnuikt toen topfavoriete Nia Ali in de baan naast haar bleef haperen aan een horde. De Amerikaanse ging tegen de grond en sleurde een horde van Zagré mee in haar val. 

 

Onze landgenote finishte in 13”25 (haar BR: 12”71) en dat was niet genoeg om met een van de verliezende tijden in de competitie te blijven. 

 

De Belgische federatie klopte nog wel aan bij de jury, met succes. 

 

Zij lieten weten dat Zagré duidelijk gehinderd werd en boden haar de kans om in de avondsessie in haar eentje op zoek te gaan naar een chrono die haar tot in de halve finales kon loodsen.

Zagré gaat pijnlijk de mist in bij herkansing

Het leverde een bizar beeld op in Hayward Field: Zagré in haar eentje op de piste. De hordeloopster kende haar opdracht: beter doen dan 13"12 om met de verliezende tijden alsnog door te stoten naar de halve finales.

 

Zagré liep een sterke race en leek op weg om onder de vereiste tijd te duiken, maar op de laatste horde sloeg het noodlot toe. Ze tikte de horde aan met haar knie, kwam hard neer en rolde over de finish. 

 

Pijnlijke exit voor Zagré, pijnlijke déjà vu ook, want hetzelfde overkwam haar in de halve finales op het vorige WK in Doha. Het is de eerste keer sinds het WK van Daegu in 2011 dat de hordespecialiste niet verder raakt dan de reeksen.

Zagré: "Ik heb dezelfde fout gemaakt als in Doha"

Zagré had na haar onfortuinlijke race een verklaring voor de pijnlijke val. “Ik was al met mijn gedachten bij de finish, terwijl ik de wedstrijd nog niet helemaal afgewerkt had."

 

"Ik wou zo snel mogen aankomen en ik heb niet de tijd genomen om die laatste horde goed te nemen. Dat is me ook overkomen in Doha. Daar heb ik dezelfde fout gemaakt."

 

Had kwalificatie erin gezeten, zonder die val? “Ik had wel die indruk. Het was niet mijn beste wedstrijd, maar het was ook niet slecht. We zullen het nooit weten. Het was duidelijk mijn dag niet. Het is nu eenmaal zo."

 

In je eentje lopen in een groot stadion, het was wel een bijzondere ervaring voor Zagré. "Het publiek was heel sympathiek, ze hebben me aangemoedigd. Ik denk niet dat het een nadeel was voor mij om alleen te moeten lopen. Het was natuurlijk wel een bijzondere situatie."

Gerelateerd:
belgen op dag 9
uur m/v discipline naam resultaat
20.20 uur v 100m horden: reeksen Anne Zagré 13"25 (5e) - herkansing
01.55 uur      v 100m horden herkansing Anne Zagré 14"09 - out
02.10 uur v 4x400m: reeksen Belgian Cheetahs 3'28"02 (2e)
02.40 uur m 4x400m: reeksen Belgian Tornados 3'01"96 (1e)

WK atletiek - dag 9

22:07

We sluiten de ochtendsessie hier af, helaas zonder duidelijkheid over Anne Zagré. Vannacht kunt u weer op onze kanalen terecht voor onder meer de reeksen met de 400 meter-teams.

22:07

Tienkamp (3/10)

In de tienkamp zijn de eerste lijnen uitgezet: Damian Warner heeft de touwtjes in handen. Hij was de snelste op de 100 meter en de beste verspringer. De Canadees voert de stand aan voor Zach Ziemek. Kevin Mayer heeft op de 5e plaats al een stevige achterstand. 

21:53

De ochtendsessie dooft stilaan uit, maar er is nog altijd geen update over het lot van Anne Zagré. Voorlopig gaan we dus uit van haar uitschakeling. 

21:01

Anne Zagré reageert kort en krachtig: "Geen focus"

20:47

Anne Zagré heeft kort gereageerd na haar reeks op de horden en steekt de hand in eigen boezem. Ze verstopt zich niet te veel achter de val van Nia Ali en stelde zelf "een gebrek aan focus" vast. De Belgen zijn intussen naar de jury gestapt, maar het is afwachten of dat iets oplevert. 

20:39

Terwijl Damian Warner de tienkamp na 2 onderdelen aanvoert, zal Anne Zagré het niet redden met de verliezende tijden. Onze landgenote moet dus rekenen op een eventuele klacht van de Belgische selectie en het oordeel van de jury. Dat is nog even afwachten. 

20:25

Bekijk de tumultueuze reeks met Anne Zagré op de 100 meter horden

20:23

Met haar tijd zal Anne Zagré niet doorstoten, maar ik neem aan dat de Belgische delegatie protest zal aantekenen. En dan ligt het in de handen van de jury.

Marc Willems
20:23

Anne Zagré finisht in 13"25, dat is meer dan waarschijnlijk niet genoeg. Maar deze bewogen reeks kan nog een staartje krijgen. 

20:21

Zagré moet afwachten

Een rechtstreeks ticket is zoals verwacht te hoog gegrepen voor Anne Zagré. Na een zwakke start klampt ze wel aan en wordt ze bovendien gehinderd door de val van Nia Ali. De Amerikaanse tikt zelfs de horde van Zagré aan. Komt hier een Belgische klacht van?

20:21

Opschudding in de reeks van Anne Zagré: uittredend wereldkampioene Nia Ali struikelt over een van de laatste horden en ligt eruit. Over and out!

20:20

Anne Zagré zal een perfecte race moeten lopen om zich te plaatsen.

Marc Willems
20:16

We laten de tienkampers even voor wat ze zijn en switchen naar de reeksen van de 100 meter horden. In de eerste heat figureert Anne Zagré. 

De top 3 van elke reeks stoot door, ook 6 verliezende tijden worden opgevist. 

19:41

Vannacht komen de Belgische vrouwen in actie (2.10 u).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
18:52

De voorlaatste dag van het WK atletiek is begonnen. Deze ochtendsessie staat voornamelijk in het teken van de tienkamp, helaas zonder Belgen. Thomas Van der Plaetsen besliste enkele weken geleden om niet deel te nemen. Straks komt met Anne Zagré wel een landgenote in actie. 

12:39

Het gemis van Cynthia Bolingo

Bam heeft toch ook wel wat kopzorgen: "Naomi (Van den Broeck) was helemaal niet op niveau in haar reeks van de 400 meter (7e in 53"16). Ze werd ziek op stage en moest haar trainingen aanpassen."

Camille Laus, gewoonlijk de slotloopster, ging er ook uit in de reeksen van de 400 meter. "Maar ik weet dat ze beter kan en ben ervan overtuigd dat ze zich met de Cheetahs kan overtreffen." 

Naast Van den Broeck, Couckuyt en Laus, heeft Bam ook Nina Hespel, Helena Ponette en Imke Vervaet in Oregon.

 Op het EK in München zou ze ook weer moeten kunnen rekenen op Hanne Claes en op Cynthia Bolingo, op papier haar snelste loopster. "Het is duidelijk dat we Cynthia hier zullen missen. Zij is altijd een meerwaarde."


12:37

Ik ben nog niet zeker van mijn samenstelling. Ik heb het gevoel dat ik niet altijd de juiste kaarten in handen heb om keuzes te maken.

Coach van de 4x400m aflossingsploeg Carole Bam