Ga naar de inhoud

Ladders, bijen en honden: ook voor deze zaken zijn Girmay en co maar beter op hun hoede

 wo 18 mei 2022 15:28
Girmay, Celano en Keisse.
Girmay, Celano en Keisse.

Het kurkincident van Biniam Girmay heeft het nog maar eens bewezen: gevaar schuilt soms in een klein hoekje. Om de renners de schaamte van zo'n blessure te besparen, waarschuwen we ze graag voor volgende zaken.

Winkelkarren

Wielrennen is een gevaarlijke sport, dat weet iedereen al lang. Maar dat ook boodschappen doen riskant kan zijn, weten we pas sinds 2016. Een bezoek aan de supermarkt samen met zijn vriendin Astrid zorgde er toen voor dat Yves Lampaert verstek moest laten gaan voor zijn droomkoers Parijs-Roubaix. 

 

Lampaert werd aangereden door zijn vriendin met een winkelkar en hield daar een vervelende achillespeesblessure aan over. Misschien wou Astrid dat Yves wat meer thuis was.

Yves Lampaert met zijn vriendin Astrid Demeulemeester. Ondanks het winkelkarincident vormen ze nog steeds een koppel.
Yves Lampaert met zijn vriendin Astrid Demeulemeester. Ondanks het winkelkarincident vormen ze nog steeds een koppel.

Bijen en wespen

Het lijkt banaal, maar bijen -of wespensteken dwongen al veel renners tot opgave in het verleden.

 

De meest recente is Lukas Pöstlberger. In de Tour van 2020 moest hij opgeven na een bijensteek in zijn mond. De Oostenrijker kreeg een anafylactische schok en viel in de graskant. Het zag er even ernstig uit, maar Pöstlberger houdt er geen blijvende letsels aan over.

 

In de Tour van 2001 was Jonathan Vaughters het slachtoffer van een wesp. Hij werd gestoken op zijn ooglid en kon door de zwelling nog moeilijk zien. Een behandeling met cortisonen had het probleem snel kunnen verhelpen, maar dat moest Vaughters weigeren uit angst voor een positieve dopingplas.

 

Ook Sander Armée en de relatief onbekende Italiaan Danilo Celano kregen al te maken met een steek op het oog. Een allergische reactie zorgde bij beide heren voor een enorme zwelling. Heel erg vervelend, maar gelukkig geen probleem op lange termijn. En het levert vooral hilarische foto's op. 

Danilo Celano.
Danilo Celano.
Sander Armee reed de openingstijdrit in de Giro van 2018 met twee gezwollen ogen.
Sander Armée reed de openingstijdrit in de Giro van 2018 met twee gezwollen ogen.

Honden

Dieren en koers. Het is geen ideale combinatie. Geregeld duiken er beelden op van een ontsnapte hond die plots door de renners loopt, en ook een overstekende schapenkudde is een terugkerend fenomeen. Gelukkig slagen de renners er meestal in de dieren te ontwijken.

 

In de Tour van 2007 ging het wel fout. Tijdens de 18e rit rijdt Frederik Willems in een kopgroep van 4. Tot een hond de weg oversteekt. Willems en Casar kunnen de viervoeter niet ontwijken en de Belg valt letterlijk terug in het peloton. Weg kans op ritzege.

Reclameborden

Als wielrenner ben je nooit veilig. Zelfs in de mixed zone niet. Sinds de recentste Parijs-Nice weet ook Luxemburgs kampioen Kevin Geniets dat. 

 

Voor de start van de 7e rit werd Geniets plots getroffen door een reclamebord. De wind had het paneel omver geblazen net op het moment dat de Luxemburger langsreed. Hij probeerde nog wel te starten, maar de pijn bleek uiteindelijk toch te erg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Discotheken

Wanneer renners alle remmen loslaten is er steeds gevaar op een valpartij. In de discotheek is dat niet anders. Blessures die worden opgelopen in de discotheek zullen geregeld anders verkocht worden, maar we hebben toch weet van een aantal interessante verhalen.

 

Zo is er de blessure van Cadel Evans die hem doet afhaken voor de Olympische Spelen in 2008. De normaal zo schuchtere Evans wil de stress van de Tour van zich afgooien in het Hard Rock-café in Parijs. Maar tijdens het dansen schuift hij uit en verdraait zijn knie. Meteen kan hij zijn olympische droom opbergen.

 

Ook Iljo Keisse kwam al eens gehavend thuis van een discotheekbezoek. In oktober 2017 geraakt hij samen met enkele ploegmakkers slaags op de parking van de Antwerpse discotheek Roxy. Keisse incasseert een klap en valt daardoor op glasscherven. De pezen van zijn pink worden geraakt en Keisse moet geopereerd worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ladders

De ergste blessure in deze lijst is weggelegd voor Laurent Jalabert. De Fransman wou zich in 2001 bewijzen als nieuwe man en ging daarbij juist een trapje te ver. Hij klom op een ladder om een lamp te vervangen, maar verloor daarbij het evenwicht.

 

Even vreesde Jalabert dat hij verlamd was, maar uiteindelijk kwam hij ervan af met drie gebroken ruggenwervels. Hij herstelde en behaalde nadien nog enkele mooie overwinningen.

Laurent Jalabert.
Laurent Jalabert.
Gerelateerd: