Ga naar de inhoud

kwartfinales play-offs (best-of-3)

Antwerp Giants - Bergen 1-2
Antwerp Giants Bergen 111-79
Bergen Antwerp Giants 77-73
Antwerp Giants Bergen 64-74
Leuven - Charleroi 2-1
Leuven Charleroi 80-63
Charleroi Leuven 73-66
Leuven Charleroi 90-77

In de nationale play-offs spelen de clubs voor de Belgische landstitel en de verdeling van de Europese tickets. Nummers 1 en 2 Oostende en Mechelen stromen pas in vanaf de halve finales. Oostende speelt dan tegen de winnaar van Antwerp-Bergen, Mechelen treft Leuven of Charleroi.

Antwerp Giants-coach: "Titel moet ambitie zijn, maar pakken het match per match aan"

 di 3 mei 2022 09:06
Luc Smout en Jean-Marc Mwema
Giants-coach Luc Smout en zijn sterkhouder Jean-Marc Mwema.

In het basketbal gaan vanavond de play-offs van start. Voor de Antwerp Giants een nieuwe start na een minder seizoen. "Als je in de top 5 staat, moet je voor de titel spelen", vindt coach Luc Smout, "maar laat ons met Bergen beginnen."

De Antwerp Giants willen elk seizoen grootmacht Oostende uitdagen. Dat is dit seizoen nog niet gelukt. De nummer 1 staat in de halve finales, de Giants moeten eerst een kwartfinale tegen Bergen afwerken.

 

"Een sterke en uitgebalanceerde ploeg", vertelt coach Luc Smout. "Zij spelen graag gecontroleerd basketbal. Voor ons wordt het zaak om het juiste ritme te vinden."

"Lukt het ons, dan maken we een kans. Anders zullen we het erg moeilijk krijgen."

 

Vanavond openen de Giants in eigen huis. Ook de eventuele derde wedstrijd vindt voor eigen publiek plaats.

 

"Onze fans kunnen het verschil maken", weet Smout, "maar ook de vertrouwde omgeving en zelfs de eigen ringen kunnen in ons voordeel uitdraaien."

Onze fans kunnen het verschil maken, maar ook de vertrouwde omgeving en zelfs de eigen ringen kunnen in ons voordeel uitdraaien.

Giants-coach Luc Smout

De Antwerp Giants beginnen als nummer 4 aan de play-offs, maar de club heeft grotere ambities.

 

"Als je in de top 5 staat, moet je voor de titel spelen. Dat is een gezonde ambitie", vindt Smout, die met Fridriksson wel een belangrijke pion heeft zien vertrekken.


"Laat ons eerst beginnen met Bergen", oppert de T1. "We bereiden ons voor van wedstrijd tot wedstrijd."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Aangenaam verrast door BNXT League"

Winnen de Giants, dan stoten ze in de halve finales op titelverdediger Oostende. Anders speelt het team nog een eindronde in de BNXT League. Oostende-coach Dario Gjergja is geen liefhebber van de Belgisch-Nederlandse competitie, Luc Smout wel.


"Ik ben aangenaam verrast. Het niveau in Nederland ligt hoger dan ik verwacht had", moet hij toegeven. "De zalen en de sfeer daar kan ik ook smaken."


"Voor mij vormt die competitie een meerwaarde voor het basketbal in België en Nederland. Op die manier kunnen we het niveau opkrikken in onze landen."

Dennis Donkor en Jean-Marc Mwema
Giants en Antwerpenaren Dennis Donkor en Jean-Marc Mwema.

Na dit seizoen weer naar Giants 2

Luc Smout is in januari ingevallen voor Christophe Beghin. Volgend seizoen wil de jeugdcoördinator weer de touwtjes in handen nemen bij derdeklasser en opleidingsploeg Antwerp Giants 2.


"Het jeugdproject ligt me na aan het hart", legt Smout uit. "Als ze mijn hulp nodig hebben bij de eerste ploeg sta ik paraat, maar mijn zoon (Quinten Smout, red) speelt nu ook bij de eerste ploeg en dat vind ik geen makkelijke situatie."


"Ik wil geen rem zijn op zijn carrière. En de jeugd blijft mijn ding."

Quinten Smout
Luc Smout: "Ik wil geen rem zijn op de carrière van mijn zoon Quinten."
Gerelateerd: