Ga naar de inhoud

Zuid-Afrikaanse vrouw met amputatie loopt 88e marathon in 88 dagen, nog 14 te gaan

 vr 15 april 2022 20:06

Met wilskracht kan een mens ver geraken. Letterlijk, in het geval van Jacky Hunt-Broersma, want de Zuid-Afrikaanse heeft zichzelf als doel gesteld om in 102 dagen 102 marathons te lopen. Markant detail: Hunt-Broersma verloor 20 jaar geleden haar been door een kwaadaardige tumor.

In 2001 leefde Jacky Hunt-Broersma met haar Nederlandse echtgenoot in Nederland toen ze plots een verdachte knobbel aantrof in haar been. Het bleek om een zeldzame en kwaadaardige tumor te zijn. Enkel een amputatie van haar linkerbeen kon de Zuid-Afrikaanse redden.

 

"Lopen heeft mijn leven veranderd", zegt Hunt-Broersma. "Het heeft mij in het reine doen komen met mijn amputatie. Het gaf me vrijheid. Ik raakte eraan verslaafd om te zien hoever ik mijn lichaam kon drijven."

 

Hunt-Broersma specialiseerde zich als ultraloopster en vatte het plan om het wereldrecord van meest opeenvolgende marathons voor een vrouw aan te vallen.

100 marathons op een rij waren aanvankelijk het doel, tot de Britse Kate Jayden - zonder handicap welteverstaan - deze week haar 101e marathon in 101 dagen liep. En dus moest Hunt-Broersma haar totaal opvijzelen naar 102 stuks.

 

Op Instagram kun je elke dag volgen hoe ze het ervan afgebracht heeft. Door weer en wind werkt Hunt-Broersma haar dagelijkse marathon af. Enkel als het te slecht is, biedt de loopband een uitweg.

 

"Je leert uiteindelijk leven met de pijn", zegt ze, misschien niet alleen doelend op haar marathonproject maar ook op haar leven. "Maar ik denk dat ik een hoge pijngrens heb."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.