Ga naar de inhoud

Fichebak: beluister alle afleveringen van onze bekroonde podcast

 do 7 april 2022 10:48

Afgelopen weekend viel onze podcast Fichebak in de prijzen op De Oorkondes, de eerste Vlaamse podcastprijzen van De Standaard. Fichebak won in de categorie "Inzicht". In Fichebak wordt telkens één sportterm uitgelegd aan de hand van de beste (soms onbekende) verhalen. Beluister hier alle afleveringen.

Klapschaats: van "damesschaatsje" naar koning(in) van het ijs

Joris Brys en Bert Sterckx duiken weer in onze fichebak en overlopen de tumultueuze geschiedenis van de klapschaats: verguisd, zelfs kapotgemaakt, maar toch uitgegroeid tot de snelste schaats ter wereld. 

 

Het verhaal van de Nederlandse schaatser Gerard van Velde maakt dezelfde beweging met een prachtig hoogtepunt op de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City.

180: het verhaal achter de 17 perfecte pijlen van Michael van Gerwen

"Wat Michael van Gerwen deed in die halve finale van het WK in 2013 was spectaculair. Niemand heeft dat ooit nagedaan." Ex-darter en cocommentator Erik "The Sheriff" Clarys vertelt het verhaal van die historische prestatie van de Nederlander.


Astrid Demeure duikt samen met Erik Clarys in de wereld van darts. Hoe is die sport populair geworden en hoe zit dat met 180 en die ninedarter? Ook onze huidige toppers, Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts, komen aan het woord.

Materiaalpost: van "foefelpost" tot professionele pitlane

Michel Wuyts duikt samen met Astrid Demeure het veld in en bespreekt de evolutie van de materiaalpost: van "foefelpost" tot professionele pitlane. Hij laat zich bijstaan door Paul Herygers en Adrie van der Poel, de geestelijke vader van de huidige materiaalpost.

Driepunter: van wanhoopspoging over strategisch wapen naar de norm

Dennis Xhaët neemt Joris Brys op avontuur in de basketbalwereld. Hoe evolueerde de driepunter van een wanhoopspoging over een strategisch wapen naar de norm? Komt dat het spel ten goede en wat vindt Belgian Cat Emma Meesseman daarvan?

Bezoekersvak: wat is de magie van een uitmatch in het voetbal?

Elke voetbalfan die op verplaatsing meereist met zijn favoriete ploeg, kent de magie van de uitmatch. Maar wat maakt zo’n away-day zo uniek? En wat is het geheim van een goed bezoekersvak? In deze Fichebak doen Joris Brys en Tom Boudeweel een trip langs de beste en slechtste uitvakken van het land.

Pitstop: van gezapige pauze tot gesynchroniseerd ballet

In deze Fichebak praat Astrid Demeure met Kris Wauters over de pitstop. Hoe evolueerde de pitstop in de Formule 1 van een gezapige pauze in de race naar een perfect gesynchroniseerd ballet van ingenieurs en topsporters? En hoe kunnen pitstops het leven van prematuur geboren baby’s redden?

Ollie: de bekendste skatetrick en wat heeft Jaws daarmee te maken?

In deze extra lange aflevering springen we de skatewereld in. Astrid Demeure ontdekt samen met Laurent Derycke de oorsprong van de "ollie", de bekendste trick in het skaten. Wie is Ollie en wat hebben Jaws en Lyon daarmee te maken?

Derailleur: waarom is die zo belangrijk en wie vond het uit?

Aflevering 2 van Fichebak vertelt het verhaal van een essentieel fietsonderdeel: de derailleur. Waarom is dat ding zo belangrijk? Wie heeft het uitgevonden? En waarom denkt Freddy Maertens nog altijd dat een derailleur hem de wereldtitel kostte? Astrid Demeure ontvangt Michel Wuyts, die vertelt over de derailleur zoals alleen hij dat kan.

Wingback: de losers én de helden van het voetbal

In de eerste aflevering van Fichebak duiken Joris Brys en Aster Nzeyimana in de wereld van de wingback. Wat is een wingback? Waarom zijn het zowel de losers als de helden van het voetbal? En wat heeft een wingback te maken met het poliovaccin?

Gerelateerd: