Ga naar de inhoud

1 euro investeren in sport brengt 3,5 euro op voor de gemeenschap

 wo 6 april 2022 12:50
Een beeldje van de Brussels Ekiden vorig jaar.
Sport is goed voor elk.

Sporten en bewegen heeft een grote maatschappelijke meerwaarde. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en de Sheffield Hallam University. Voor elke euro uitgegeven aan sporten en bewegen in Vlaanderen wordt een sociale impact van 3,56 euro gerealiseerd. “Investeringen in sporten en bewegen  zijn dus meer dan gerechtvaardigd”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

Vlaanderen investeert deze regeerperiode 1,1 miljard euro in sport. Dat is 86 miljoen euro meer (+ 8,5%) dan voor de vorige regeerperiode. In opdracht van Sport Vlaanderen onderzocht de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Sheffield Hallam University de sociale meerwaarde van sporten en bewegen in Vlaanderen.

Ze zetten de investeringen en opbrengsten die gerelateerd zijn aan sporten om in euro’s en wegen ze tegen elkaar af om zo het rendement van sporten en bewegen in Vlaanderen te bepalen.

Wat verstaan ze onder investeringen? Dat is de som van publieke investeringen van lokale en Vlaamse overheden (sportinfrastructuur of sportcontracten voor topsporters), uitgaven die sporters doen om hun sport te beoefenen (lidgeld, huurgeld, aankoop sportkledij) en de tijd die vrijwilligers spenderen aan het sportgebeuren.

Daartegenover staan de opbrengsten voor zowel de fysieke (minder hartziekten, minder kankers), als de mentale (minder depressies) gezondheid en voor het persoonlijk welzijn (verhoogde gelukzaligheid en verhoogde levenstevredenheid).

Daarenboven brengen investeringen in de sport ook een rijk sociaal kapitaal met zich mee (een verhoogd gevoel van verbondenheid en een grotere sociale integratie van
sporters en vrijwilligers).

Wat is nu de conclusie? Voor elke euro uitgegeven aan sport en bewegen in Vlaanderen wordt een sociale impact van 3,56 euro gerealiseerd.

De meerwaarde overschrijdt de investeringen moeiteloos.

Minister van Sport Ben Weyts

Een investering van 3,45 miljard euro bracht immers een mooi voordeel van 12,28 miljard euro op. Het grootste aandeel in de sociale meerwaarde wordt gecreëerd door sociaal kapitaal (5,89 miljard), een aandeel van 48% van de totale meerwaarde.

Minister van Sport Ben Weyts is dan ook een tevreden man: "Sporten en bewegen moeten verder gestimuleerd worden, zodat nóg meer Vlamingen van zowel de individuele als van de collectieve voordelen kunnen genieten en we de maatschappelijke impact verder kunnen vergroten.”

“De meerwaarde overschrijdt de investeringen moeiteloos.”