Wereldrecord neemt titanenstrijd tussen Henin en Clijsters op Roland Garros onder de loep: 3 bepalende factoren

In 2001 nam een 18-jarige Kim Clijsters het in Parijs op tegen een 19-jarige Justine Henin.

In aflevering 3 van het derde seizoen van Wereldrecord wordt er teruggeblikt op  Belgische tennisgeschiedenis. De focus wordt gelegd op het legendarische duel dat Kim Clijsters en Justine Henin uitvochten in de halve finale van Roland Garros in 2001. Maarten Vangramberen analyseert de cruciale factoren van de wedstrijd.

1. Spelen op gravel

Nog voor er tegen één bal werd gemept, was Justine Henin eigenlijk al in het voordeel. 

 

En daar heeft de ondergrond alles mee te maken.

 

Door de ruwheid van het gravel botsen tennisballen gemiddeld 24 centimer hoger dan op hardcourt en gaan ze ook een stuk minder snel.

 

Dat is in het voordeel van de spelers die op finesse en techniek willen spelen, zoals Henin. Hardcourt is dan weer beter geschikt voor tennissers die op power willen spelen.

2. Het handelsmerk van Henin

"De backhand van Justine is heel uitzonderlijk", zegt Bart De Keersmaeker, technisch directeur van Tennis Vlaanderen. 

 

"Ze speelt haar backhand namelijk éénhandig."  

 

"De éénhandige backhand is erg technisch en wordt zelden aangeleerd aan de jeugd. We zien dat soort backhand nog nauwelijks."

 

"Een voordeel is wel dat de slag veel meer bewegingsvrijheid geeft. Daardoor kun je meer snelheid maken en meer effect aan de bal geven."

3. Mentale sterkte

Een tennisspeler op topniveau is niet alleen tactisch en fysiek in orde. Als je wil presteren moet je ook mentaal sterk en weerbaar zijn.

 

Kim Clijsters verloor de eerste set met 2-6 tegen Henin, maar wist zich - dankzij haar mentale kracht - terug in de wedstrijd spelen.

 

"Ook topspelers twijfelen en maken fouten", zegt Clijsters. 

 

"Het verschil is dat zij op een positievere manier tegen zichzelf praten. Ze zijn hun negatieve kantjes heel goed de baas."

Wereldrecord

Deze aflevering: Kim Clijsters klopt Justine Henin in de halve finale van de open Franse tenniskampioenschappen Roland Garros van 2001. In de halve finale van de open Franse tenniskampioenschappen Roland Garros van 2001 staan voor het eerst in de geschiedenis twee Belgische toptalenten tegenover elkaar: Kim Clijsters en Justine Henin. Met de zenuwen even strak gespannen als de snaren van hun tennisracket, maken de twee er een beklijvend duel van. Clijsters trekt die dag aan het langste eind, maar allebei zullen ze vanaf dan met veel succes de top van het internationale tennis bestormen. Met een ballenkanon en heel veel gemalen baksteen onderzoekt Maarten hoe het komt dat Henin in Parijs eigenlijk een groot voordeel had. De ongeëvenaarde eenhandige backhand van Justine wordt binnenstebuiten gekeerd en we komen te weten hoe het komt dat tegen de krachtige forehand van Clijsters geen kruid gewassen is. Maarten spreekt met een professor in de snarentheorie en ervaart bij Kim in het Amerikaanse New Yersey pas echt wat een goede opslag is. Met Kim Clijsters, prof. Matthieu Lenoir, prof. Frederik Deconinck en Ine Van Caekenberghe (Ugent), Laurent Chapelle (VUB), sportpsychologe Zara Van De Ven, Bart De Keersmaeker (Tennis Vlaanderen), prof. Bert Vercnocke (KU Leuven), tennissers Christopher Heyman en Idriss Haddouch.
ma 14 maart 2022 48 min