Ga naar de inhoud

Noorse biatlonkoningin Røiseland pakt 3e goud, landgenote Tandrevold stort in na finish

 zo 13 februari 2022 11:59
Ingrid Tandrevold lag op medaillekoers, maar stortte in de slotfase in en werd afgevoerd.
Ingrid Tandrevold lag op medaillekoers, maar stortte in de slotfase in en werd afgevoerd.

Marte Olsbu Røiseland heeft haar gouden collectie nog wat uitgebreid. De Noorse biatlete was zondag de sterkste in de 10 km achtervolging. Voor Røiseland was het al haar 3e goud in Peking. Haar landgenote Ingrid Tandrevold zorgde voor een bang momentje toen ze na de race in elkaar zakte.

Marte Olsbu Røiseland, die bij de start een voorsprong van 30 seconden kreeg na haar zege in de sprint, klokte een tijd van 34'46"9, waarbij ze eenmaal in de fout ging bij het schieten.

De Zweedse Elvira Öberg moest op ruim anderhalve minuut van Røiseland vrede nemen met zilver, na 3 schietfouten. Het brons was voor de Noorse Tiril Eckhoff, die ook 3 keer mis schoot.

De 31-jarige Røiseland steekt deze Winterspelen in bloedvorm en won eerder ook al het goud in de sprint en met de Noorse gemengde estafetteploeg. Op de 15 kilometer individueel moest ze vrede nemen met brons.

Even paniek om Noorse Tandrevold

In de slotfase van de race zorgde Ingrid Tandrevold nog voor een bang momentje. De Noorse leek op weg naar een medaille, maar stortte volledig in en haalde maar ternauwernood de finish. Tandrevold had in het verleden al te kampen met hartproblemen, maar die zouden haar vandaag geen parten gespeeld hebben.

Na de aankomst viel Tandrevold neer en snelden de dokters toe om haar weg te dragen. De Noorse bondsdokter stelde de fans wel snel gerust. "Ingrid probeerde om Elvira Öberg te volgen en haalde maar net de finish", luidde het.

"Ze was totaal uitgeput, maar bij bewustzijn. De teleurstelling overheerst bij haar. Ze heeft intussen al gegeten en gedronken. Ik denk dat de hoogte en de koude hun tol geëist hebben."