Ga naar de inhoud

Verguisd, kapotgemaakt en weggezet als "damesschaatsje": de lange lijdensweg van de klapschaats

 ma 7 februari 2022 17:04

In de nieuwe aflevering van onze podcast Fichebak duiken we de wereld van het schaatsen in. We vertellen het verhaal van de klapschaats. Eerst kapotgemaakt, dan weggezet als "een damesschaatsje", maar nu de koning(in) van het ijs.

Wanneer Bart Swings in Peking schaatsen aan zijn voeten doet, dan zijn dat klapschaatsen. Onze landgenoot, die in 2010 voor het eerst deelnam aan het BK schaatsen, heeft nooit andere schaatsen gekend. 

 

De klapschaats, een Nederlandse uitvinding uit de jaren 80, brak pas eind vorige eeuw door. Want de nieuwe schaats werd helemaal niet op gejuich onthaald, integendeel. De klapschaats werd verguisd en volgens sommigen zelfs kapotgemaakt door de beste Nederlandse schaatsers.

 

Gelukkig werd de innovatie wel omarmd door een juniorencoach en door de beste Nederlandse vrouwen. Tonny de Jong en Annemarie Thomas behaalden successen op de klapschaats. Maar de mannen moesten er nog niets van weten. 

 

"Ik denk dat het een damesschaatsje is", zei de Nederlandse topper Rintje Ritsma.  Maar niet veel later moet hij zijn mening bijstellen en wordt hij wereldkampioen op de klapschaats. 

 

Het heeft "maar" 17 jaar geduurd voor de klapschaats aanvaard wordt, maar daarna is het hek van de dam. "Het is gewoon aangenamer schaatsen en ik denk dat we 10 procent sneller zijn", zegt ex-schaatser Erben Wennemars. "Het wereldrecord op de 1.500 meter is nu 10 seconden sneller dan voor de klapschaats."

Luister naar de nieuwe aflevering van Fichebak:

Of beluister de aflevering op je favoriete podcastplatform:

 

 
Ook in de Sporza App kunt u de aflevering van Fichebak beluisteren. Klik daarvoor bovenaan de app op "Luister".
Lees ook: