Ga naar de inhoud

Bart Swings na Europese titel op massastart: "Totaal andere race in Peking"

 zo 9 januari 2022 19:07
Bart Swings op het podium in Heerenveen.

Bart Swings lijkt klaar voor de Winterspelen van volgende maand in Peking. Onze landgenoot sloot het EK schaatsen in Heerenveen af met de Europese titel op zijn favoriete massastart. "Nu moet ik tonen dat het in Peking ook lukt."

Bart Swings: "Races gereden waarop ik kan bouwen"

"Een sprint na een harde race is altijd goed voor mij"

Bart Swings schaatste de perfecte massastart in Heerenveen. Hij reed alert voorin, maar liet het Nederlandse duo Marcel Bosker en Jorrit Bergsma het leeuwendeel van het werk doen. "Ik had verwacht dat de Nederlanders om beurt gingen proberen", zei Swings aan onze man Bert Sterckx in Thialf.

 

"Dat is zo verlopen en zo werd het een zware wedstrijd. Voor een titel wordt er minder gebluft dan bij een Wereldbekermanche. Het tempo lag hoog en dat was in mijn voordeel." 

 

Swings had duidelijk de snelste slotronde in de benen. Een sprint na een harde wedstrijd is altijd goed voor mij en dat heb ik vandaag kunnen tonen."

 

In de slotfase was er even verwarring, omdat de bel voor de slotronde pas te horen was toen Swings over de finish gleed. "Er was inderdaad wat chaos met enkele gedubbelden. Er kan altijd veel gebeuren in een massastart, dat maakt het leuk en spannend, maar het kan ook frustrerend zijn." De frustratie was vooral te horen bij de Nederlanders.

"Op de Spelen komen Mantia en de Zuid-Koreanen erbij"

Het EK in Heerenveen moet Swings veel vertrouwen geven met het oog op de Winterspelen in Peking, volgende maand. "Ik denk dat ik tevreden mag zijn van mijn weekend: een titel, goeie tijden en een 4e en 6e plaats, dat is niet slecht."

 

"Ik wou wedstrijden rijden die mij vertrouwen zouden geven en waar ik op kan bouwen richting Peking. Ik voel wel de vermoeidheid in mijn benen, maar ik ben fysiek zeker in orde."

 

De zege op de massastart mag dan wel vertrouwen geven, dit zegt weinig voor de Winterspelen. "In Peking wordt het een totaal andere wedstrijd. Nu wist ik op voorhand dat ik wellicht de snelste van het peloton was."

 

"Op de Winterspelen komen daar de Amerikanen (Joey Mantia) en de Zuid-Koreanen (Chung en Lee) bij. Die kunnen sneller zijn, ik zal in Peking dus moeten tonen dat het daar ook lukt. In een olympisch seizoen wordt er altijd hard gereden, maar ik ben blij dat ik zelf ook hard rijd."

 

En dan is het belangrijkste gezond blijven. "Ik blijf nu in Heerenveen om nog twee weken hard door te werken en eind januari reis ik af naar Peking. Het wordt een beetje een soort van zelfquarantaine, maar dat ben ik al gewoon. Het zal wel leuk worden om nog even met de ploeg te trainen, daar kijk ik naar uit."

Bart Swings is zonder twijfel de grootste Belgische kans op een medaille op de Winterspelen in Peking (4-20 februari). Vier jaar geleden schaatste hij naar de zilveren medaille op de massastart op de Winterspelen in Pyeongchang.

Lees ook: