Ga naar de inhoud

Parket Volley Vlaanderen opent procedure na aantijgingen tegen Vande Broek

 do 9 december 2021 12:48
Gert Vande Broek

De getuigenissen van volleybalsters Hélène Rousseaux, Freya Aelbrecht en Valérie Courtois hebben nu ook geleid naar een onafhankelijk onderzoek binnen Volley Vlaanderen. Volley Vlaanderen, Volley Belgium én bondscoach Gert Vande Broek zijn ook tevreden met het onderzoek van topmagistraat Bart Meganck.

Het parket van Volley Vlaanderen heeft beslist een ambtshalve vordering te starten tegen bondscoach Gert Vande Broek na de getuigenissen over mogelijk psychologisch grensoverschrijdend gedrag bij de Yellow Tigers.

 

"Het Volley-Bondsparket is bevoegd om onder meer elk grensoverschrijdend gedrag binnen de context van Volley Vlaanderen vzw in volledige onafhankelijkheid te onderzoeken en desgevallend te vervolgen. Ongeacht of dit binnen of buiten de sportaccommodatie of -infrastructuur werd gepleegd", zo klinkt het in een mededeling. 

 

"Het Volley-Bondsparket verricht een onderzoek en er zal na afloop een verslag opgesteld worden. Het verslag kan een beslissing tot seponering dan wel een voorstel tot minnelijke schikking bevatten." 

 

"Het Volley-Bondsparket kan eveneens oordelen om de vordering onmiddellijk aanhangig te maken bij de bevoegde juridische raad van Volley Vlaanderen vzw." 

"Volledige medewerking aan het onderzoek"

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) gaf topmagistraat Bart Meganck de opdracht de klachten omtrent de werking en coaching van het nationale volleybalteam onder de loep te nemen.   

 

"Volley Vlaanderen, Volley Belgium en Gert Vande Broek zijn tevreden met de aanstelling van magistraat Bart Meganck als onafhankelijk onderzoeker naar de beschuldigingen van emotioneel grensoverschrijdend gedrag van de bondscoach."

 

"Zij zullen vanzelfsprekend volledige medewerking aan het onderzoek van Meganck verlenen", luidt het donderdag in een tweede persbericht. "Er worden geen verdere vragen beantwoord, niet door de federatie, niet door de bondscoach."

Drie oud-speelsters van de Yellow Tigers (Freya Aelbrecht, Hélène Rousseaux en Valerie Courtois) getuigden maandagavond in het Canvas-programma 'De prijs van de winnaar' over psychologisch grensoverschrijdend gedrag van bondscoach Gert Vande Broek. 

 

Die reageerde zelf "geschrokken" op de beschuldigingen en kreeg ook het vertrouwen van de volleybond. Ilka Van de Vyver, huidige kapitein van de Yellow Tigers, besliste dan weer meteen te stoppen bij de nationale ploeg.