Ga naar de inhoud

Corona-issues Tokio: geen volk bij marathon, a.u.b. & Vanuatu skipt Paralympische Spelen

 di 6 juli 2021 14:25
" "
De Olympische Spelen beginnen op 23 juli en duren tot 8 augustus. De Paralympische Spelen zijn van 24 augustus tot 5 september.

Het coronavirus blijft de Olympische en Paralympische Spelen plagen. Vorig jaar kwam er het uitstel, maar ook nu nog moet de organisatie constant rekening houden met het virus. Dat is niet weg, integendeel: het aantal besmettingen stijgt weer in Tokio en Japan. De organisatie vaardigt maatregelen uit voor de marathon en de fakkeltocht.

Zo roepen het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio en de lokale autoriteiten het publiek uitdrukkelijk op om niet af te zakken naar de marathon en wedstrijden in het snelwandelen. En dat om het aantal besmettingen tegen te gaan.

 

De marathon en snelwandelraces staan op de agenda in Sapporo, op ruim 800 kilometer ten noorden van Tokio.

 

Daarbovenop besliste de lokale overheid om de traditionele fakkeltocht in aanloop naar de Spelen niet te laten doorgaan op de openbare weg. 

 

Fans zullen de fakkeltocht in Tokio dus niet kunnen bewonderen langs de weg. Een uitzondering geldt wel op enkele kleinere eilanden, zo bericht nieuwsagentschap Kyodo.

 

Het coronavirus laait in alle hevigheid op in Tokio en omgeving. De Japanse hoofdstad rapporteerde gisteren 593 nieuwe infecties in de voorbije 24 uur.

 

In Tokio is tot 11 juli een afgezwakte vorm van de noodtoestand van kracht, nadat op 20 juni na twee maanden enkele versoepelingen waren doorgevoerd. Volgens de lokale pers is de Japanse regering van plan om de huidige noodtoestand tot na de Spelen te verlengen.  

 

Voorts lijkt het er sterk op dat bij de openingsceremonie van de Spelen in Tokio alleen enkele honderden vips aanwezig mogen zijn. Dat schrijft de Japanse krant Asahi Shimbun. Publiek is volgens de krant niet welkom bij de ceremonie op vrijdag 23 juli in het Olympisch Stadion.

 

Alleen leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sponsoren en hoogwaardigheidsbekleders zouden naar binnen mogen.

Vanuatu trekt zich terug uit Paralympische Spelen

De angst zit er nog in bij heel wat mensen. Zo heeft het Paralympisch Comité van Vanuatu (VPC) zich teruggetrokken van de Spelen. Na een meeting tussen atleten, coaches en officials heeft het VPC unaniem die beslissing genomen.

 

De vrees voor de gezondheid en veiligheid van de delegatieleden te midden van "een snelle verspreiding van de Delta-variant" ligt aan de grondslag.

 

Ook geld speelde een probleem. Zo vreesde het VPC een financiële tegenslag, moest de delegatie plots en onverwacht in quarantaine moeten op weg naar huis.

 

De Paralympische Spelen zijn van 24 augustus to 5 september.