Waarom Engeland - Duitsland een voetbalklassieker is (en Southgate dat erg goed weet)

  26 juni 1996: Gareth Southgate heeft een strafschop gemist in de halve finales van het EK.

  Om 18 uur staat in Londen de EK-kraker tussen Engeland en Duitsland op het programma. De twee landen delen een lange geschiedenis op kampioenschappen. Wij pikken er 3 legendarische matchen uit voor u.

  WK-finale 1966: de bal die (nooit) over de lijn ging

  Engeland - Duitsland 4-2 (n.v.)

   

  De wedstrijd op Euro 2020 vindt straks plaats op Wembley. En wie Engeland-Duitsland linkt met het legendarische stadion, komt snel uit bij de WK-finale van 1966.

   

  Het is de wedstrijd van de bal die (nooit) over de lijn ging. Na ruim 10 minuten in de verlengingen treft Geoff Hurst de onderkant van de lat. De bal raakt de grasmat en springt vervolgens weer uit het doel.

   

  Tot op de dag van vandaag kan niemand met zekerheid zeggen of de bal over de doellijn was gegaan, maar de wedstrijdleiding keurde de goal goed (3-2). Volgens een van de verhalen omdat de lijnrechter uit de Sovjet-Unie geen Engels begreep.

   

  Engeland won de finale uiteindelijk met 4-2. Het is nog altijd de grootste triomf voor The Three Lions.

  Scoort Geoff Hurst of niet?

  EK 1996: de penaltymisser van (bondscoach) Southgate

  Engeland - Duitsland 5-6 (na strafschoppen)

   

  30 jaar later stonden Engeland en Duitsland opnieuw tegenover mekaar op dezelfde plek. Deze keer voor een match in de halve finales van het Europees kampioenschap.

   

  Een match die begon met vroege doelpunten van Shearer en Kuntz (1-1), maar voorts geen goals opleverde. Strafschoppen moesten om een plaats in de finale beslissen. 

   

  Ze vlogen er vlot in, tot huidig bondscoach en voormalig verdediger Gareth Southgate bij 5-5 miste voor Engeland. Hij trapte de bal binnen het bereik van Andy Köpke, de huidige keeperstrainer bij de Mannschaft.

   

  Andy Möller profiteerde en schoot Duitsland naar de finale, een finale waarin het Tsjechië zou kloppen met 2-1.

  Gareth Southgate trapt zijn strafschop binnen het bereik van Andy Köpke.

  WK 2010: de bal die (wel) over de lijn ging

  Duitsland - Engeland 4-1

   

  5 jaar later nam Engeland revanche met een 5-1-overwinning in de WK-voorronde in München, maar op de Wereldbeker van 2010 liep het weer mis.

   

  Net als in 1966 besliste een (foute) beslissing van de wedstrijdleiding over winst of verlies.

   

  Bij een 2-1-voorsprong voor Duitsland in de 1/8e finales knalde Frank Lampard de bal via de onderkant van de lat duidelijk over de lijn. 

   

  Maar opnieuw sprong de bal uit het doel en deze keer keurde de referee het doelpunt niet goed.

   

  Engeland begreep er niks van en na de rust scoorde Müller nog 2 keer: 4-1. Ietwat onterecht, maar de revanche voor 1966 was wel een feit voor de Mannschaft.

  Manuel Neuer duikt naar de pegel van Frank Lampard. De bal gaat over de lijn, maar de 2-2 telt niet.

  Uitkijken of er straks weer een bal flirt met de doellijn. Afspraak voor een nieuwe aflevering Engeland  - Duitsland dinsdag om 18 uur in Wembley.

  euro 2020: 1/8e finales

  einde
  20