Ga naar de inhoud
Europees Kampioenschap
speeldag 1

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0

De Bruyne over vista: "Moeilijk uit te leggen wat er gebeurt in mijn hoofd"

 za 19 juni 2021 15:08
" "
Kevin De Bruyne, de man die het keerde tegen de Denen, sprak vandaag met de pers.

In Tubeke is de blik gericht op de laatste groepsmatch tegen Finland. De bondscoach verklapte gisteren al dat Kevin De Bruyne zeker zal starten. Na de match tegen Denemarken werd de draaischijf overladen met lof, zelf blijft hij er rustig onder.

"Ik heb geen last gehad na de match, alles is oké", stelde Kevin De Bruyne meteen gerust, want een mens zou haast vergeten dat hij eind mei zijn neus en oogkas brak. "Pep Guardiola heb ik nog niet gehoord. Hij zal aan het golfen zijn op vakantie."

 

Ruben Van Gucht bracht geluidsfragmenten mee voor De Bruyne. Eerst kwam de analyse van de eerste goal tegen Denemarken aan bod. Wesley Sonck meende dat De Bruyne een drone in zijn hoofd had.

 

"Neen, helemaal niet", lacht hij. "Op het moment dat ik de eerste bal ingespeeld krijg, probeer ik de situatie te schetsen. Ik zie de verdediger naar mij komen dus ik moet in één tijd spelen. Vanaf het moment dat de bal naar voren gaat, probeer ik de situatie en het spel mee te volgen. Ik sta een beetje achter Romelu en ik denk dat Yannick op dat moment links staat. En op het moment dat ik de bal terugkrijg, weet ik ongeveer hoe de situatie is."

Het is moeilijk uit te leggen wat er gebeurt in mijn hoofd. Ik probeer altijd de beste beslissing te nemen. Soms lukt dat, soms niet.

"Als de bal hard genoeg komt, zal ik wel schieten. Maar hij kwam iets te zacht, dus ik dacht: "Die gaan ze afblokken." Daarom controleer ik en weet ik dat er iemand links staat. Het is moeilijk uit te leggen wat er gebeurt in mijn hoofd. Ik probeer altijd de beste beslissing te nemen. Soms lukt dat, soms niet."


Psycholoog Geir Jordet loofde De Bruyne om zijn "scanning". "Ik train daar niet op, neen. Toch niet bewust. Ik zal op training ook wel rondkijken, maar ik zou niet eens weten hoe je dat kan trainen. Maar ik voetbal ook al lang en ondertussen ken je wel ongeveer alle verschillende situaties die kunnen ontstaan."

"Al die lof is leuk, maar je moet dat relativeren"

Iedereen wil in het hoofd van De Bruyne kruipen. "Nogmaals, ik probeer gewoon de juiste dingen te doen om de ploeg te helpen. Veel mensen zouden op dat moment trappen. En dat was ook mijn eerste idee, maar in een fractie van een seconde neem ik dan een andere beslissing in mijn hoofd. Als dat lukt, is het heel goed."

 

"Maar ik maak ook slechte beslissingen. Voor mij is het belangrijkste om te weten wat ons systeem is en om te weten met wie je speelt. Iedereen heeft een ander profiel en een andere manier van spelen. Je speelt niet hetzelfde met Eden Hazard als met Raheem Sterling. Daar pas ik me aan aan. Hoe beter ik in hun hoofd kan kijken, hoe beter we spelen."

We moeten leren uit deze mindere momenten. Hoe je uit zulke momenten komt, dat is belangrijk. Dat gaat het verschil maken.

Het tweede geluidsfragement was de commentaar van Peter Vandenbempt bij goal nummer twee. "Qua aanvalsbeweging was dat zo goed als perfect. We hebben diepte gezocht, het samenspel was goed, er werd veel in een tijd gespeeld, ... Die bal kwam goed bij mij en ik wou trappen naar de korte hoek. Overhoeks gaat niet want dan had ik nu een heupoperatie nodig."


De Bruyne blijft er allemaal schijnbaar erg koel onder. "Ik geniet ook hoor. Maar in mijn ogen was het niet top. Dat is de aard van het beestje. We willen altijd beter en beter doen. Dat hebben we ook nodig. We moeten leren uit deze mindere momenten. Hoe je uit zulke momenten komt, dat is belangrijk. Dat gaat het verschil maken."


"Natuurlijk is de lof heel leuk om te horen, maar je moet rustig blijven en dat relativeren. Het is leuk dat ik na mijn blessure en operatie zo kan terugkomen. Dat geeft mijzelf en de ploeg een boost."

De Bruyne bij Ruben Van Gucht

Bekijk de persconferentie met De Bruyne

Lees ook: