Ga naar de inhoud

Oekraïne bereikt compromis met UEFA over slogan op shirt na "moeilijke onderhandelingen"

 vr 11 juni 2021 20:11
Gent-spits Roman Jaremtsjoek in het veelbesproken EK-shirt van Oekraïne

Eindelijk een compromis in de heisa rond de EK-shirts van Oekraïne. Na onderhandelingen met de UEFA besliste de voetbalbond om de slogan op het truitje aan te passen.

De Oekraïense voetbalbond (AUF) heeft vrijdag bekendgemaakt een "compromis" te hebben gesloten met de Europese voetbalbond UEFA om de slogan op het controversiële EK-shirt te behouden.


Rusland legde dinsdag klacht neer bij de UEFA tegen het shirt waarop het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en patriottische slogans staan. De slogan 'Glorie aan de Helden!' werd door de UEFA "na een grondige analyse" als "duidelijk politiek" beschouwd. De UEFA wilde dan ook dat de slogan van het shirt zou verdwijnen.

 

De kaart mocht wel op het shirt blijven staan, omdat die overeenkomt met de internationaal erkende grenzen van het land.

 

"We zijn er alsnog in geslaagd om een compromis te bereiken met de UEFA", schreef AUF-voorzitter Andriï Pavelko op Facebook. Hij bevestigde dat de slogan 'Glorie aan de Helden!' deel zal uitmaken van een nieuw logo op het shirt. De slogan zou wel niet meer op zijn oorspronkelijke plaats aan de kraag staan.