Ga naar de inhoud

EK-shirts Oekraïne zorgen voor rel met Rusland: "UEFA moet ze meteen verbieden"

 ma 7 juni 2021 08:18
Roman Jaremtsjoek poseert met de gecontesteerde shirts van Oekraïne.

Zelfs een shirt is genoeg om de ruzie weer aan te wakkeren. De nieuwe EK-truitjes van Oekraïne zorgen voor woede bij Rusland. Op de shirts zijn namelijk de contouren van de landsgrenzen te zien... inclusief de politiek gevoelige Krim.

Shirtsponsor Joma pakte dit weekend trots uit met de nieuwste shirts van Oekraïne voor het EK. Een strak design in de kleuren van het land én met een prominente plek voor de contouren van de landsgrenzen.

 

En net dat laatste zorgde voor furieuze reacties bij vele Russen. In de kaart van het land is namelijk ook de Krim meegenomen. Sinds februari 2014 valt dat schiereiland onder Russisch gezag na een omstreden referendum.


Maar volgens het merendeel van de VN-lidstaten (waaronder Oekraïne) is het nog steeds Oekraïens grondgebied - zij oordelen dat het om een illegale annexatie ging.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De discussie zorgt al jaren voor een hevig conflict tussen beide landen.  En Rusland ziet in het design van het shirt dan ook een politieke provocatie. "De UEFA moet meteen reageren en dit shirt verbieden", foeterde Vjatsjeslav Koloskov, ex-voorzitter van de Russische voetbalbond. "Er is een regel die duidelijk zegt welke symbolen en vlaggen toegelaten zijn."

De UEFA moet de shirts meteen verbieden. Politieke standpunten moeten niet op een voetbalveld getoond worden.

Dmitri Svysjtsjov

Ook de Russische politicus Dmitri Svysjtsjov toonde zijn afkeer voor de shirts. "Als ze de truitjes zullen gebruiken, zal dat voor geweld zorgen. Waarom zou je op het EK jouw politieke standpunten willen tonen? Zoiets hoeft niet op een voetbalveld gebeuren. De UEFA moet de shirts meteen verbieden."

Over deze contouren gaat het: het Krim is een schiereiland onder Oekraïne.