Ga naar de inhoud

Veel weelde en concurrentie bij Belgian Cheetahs, maar: "De magie is vriendschap"

 di 16 februari 2021 09:35
Belgian Cheetahs
Wie selecteert coach Carole Bam voor het EK indoor?

De Belgian Cheetahs zijn populair, zoveel is duidelijk. Maar liefst 12 vrouwen azen op een plekje in de vijfkoppige selectie voor het EK indoor. Maar de vriendschap blijkt belangrijker. "Meisjes die tevreden zijn als de andere snel loopt, dat is de magie van de Cheetahs", zegt coach Carole Bam.

Coach Bam: "Proberen om heel close te zijn"

Het project rond de Belgian Cheetahs, de Belgische estafetteploeg bij de vrouwen, heeft voor een boost gezorgd op de 400 meter. 5 plekjes moeten opgevuld worden uit 12 vrouwen. "Het is heel zot met hoeveel we hier nu aan het knallen zijn", zegt Paulien Couckuyt. 

 

Ook Hanne Maudens bekijkt het alleen maar positief: "Het is fijn om er met z'n allen echt voor te gaan en elkaar naar dat hogere niveau te stuwen."

 

Carole Bam, coach van de Cheetahs, verklaart: "De Tornados zijn ons voorgegaan en we hebben hun evolutie gezien. Het verrast me dus niet dat zo'n project de meisjes naar de 400m trekt."

 

Vriendschap is het vertrekpunt bij de Cheetahs. "We proberen echt om close te zijn. Met Hélène, onze mental coach, werken we aan die cohesie. Meisjes die tevreden zijn als de andere snel loopt, dat is de magie van de Cheetahs. De magie is vriendschap."

Er moet altijd een vorm van hiërarchie zijn. Je hebt uitschieters nodig. Als iedereen op hetzelfde niveau loopt, kan je misschien niet zo ver geraken.

Rudi Diels (coach Paulien Couckuyt)

Rudi Diels, de coach van Couckuyt, bevestigt. "Als je meisjes hebt die snel kunnen lopen en je ze samen kan laten werken, kan je wel iets unieks meemaken. Als ze het elkaar niet gunnen, zal het niet lukken."


Diels, die de 4x 100m in 2008 naar olympisch goud leidde, kent het belang van een goede kapitein. Toen Kim Gevaert, nu Camille Laus. "Er moet altijd een vorm van hiërarchie zijn. Je hebt uitschieters nodig. Als iedereen op hetzelfde niveau loopt, kan je misschien niet zo ver geraken."


Na het Belgisch kampioenschap van volgende week, weten we welke meisjes naar het EK indoor mogen. "Ik heb al een ploeg in mijn hoofd, maar die ga ik nog niet verklappen", aldus coach Bam. 

Bekijk de reportage uit Sportweekend