Ga naar de inhoud

"Klopp is vrolijk als het goed gaat en vervelend als het niet loopt"

 ma 15 februari 2021 17:21
Liverpool - Leipzig is ook Klopp tegen Nagelsmann.

Dinsdag trekt de Champions League zich weer op gang met aantrekkelijke affiches als Barcelona-PSG en Leipzig-Liverpool. In de special van onze podcast De Tribune verlekkerde Peter Vandenbempt zich al op die laatste tweestrijd. "Liverpool is in gevaar tegen Leipzig, neem dat maar van me aan."

Liverpool kreeg afgelopen weekend een fikse tik te verwerken met een nieuwe nederlaag in de Premier League, nu tegen Leicester. En dat is geen goeie zaak voor het humeur van Jürgen Klopp. "Ik vind het geen verrassing dat Klopp zo doet", zegt Peter Vandenbempt.

 

"Dat was ook zo in zijn laatste, moeilijke jaar in Dortmund. Klopp is vrolijk als het goed gaat en is vervelend als het niet loopt. Dat is zo langs de lijn en in interviews. We hebben het beeld van een joviale, goedlachse en ad rem trainer en dat klopt ook, maar er is ook een andere kant."

 

"Liverpool is de afgelopen jaren terecht overladen met lof, maar nu draait het veel minder. Klopp krijgt nu terechte vragen over hoe het nu moet en ik denk dat hij daar geïrriteerd over geraakt."

Liverpool tegen Leipzig, dat worden de matchen van de adrenaline, de testosteron en de 'high intensity runs'. 

"Er zijn natuurlijk verzachtende omstandigheden: de hele centrale verdediging ligt in de lappenmand en dus is het niet onlogisch dat ze veel doelpunten slikken. En dan begint een van de beste doelmannen nu ook nog slecht uit te verdedigen."


"Het trio voorin (Salah, Mané en Firmino) heeft een jaar of 2 op galactisch niveau gedraaid en nu is dat niveau gezakt naar heel hoog. Want als je de statistieken bekijkt, het is niet dat ze niet meer scoren."


"Alleen is het allemaal ietsje minder en dan is Liverpool nog altijd een goeie ploeg, maar spelen ze niet meer alles kapot. En dan zijn ze in gevaar tegen Leipzig, neem dat maar van mij aan. Ik kijk echt uit naar dat duel."


"Het wordt de match van de adrenaline, de testosteron en de 'high intensity runs'. Het zijn twee ploegen die graag willen pressen en met 2 trainers - Klopp en Nagelsmann - met dezelfde filosofie: gegenpressing. Dat zouden twee geweldige matchen moeten worden."

"Dynamiek van de hele ploeg is veranderd bij Liverpool"

Liverpool zit dus niet in een goeie periode en dat heeft een duidelijke oorzaak: de verdediging. "Na afgelopen weekend is het voorbij in de Premier League", is Aster Nzeyimana zeker. En Liverpool is ook uitgeschakeld in de FA Cup. "Maar gek genoeg is de Champions League de competitie waar Liverpool het meeste plezier aan beleefd heeft."

 

"Dat is begonnen toen Virgil van Dijk is gekomen. Hij was defensief de missing link. Veel van hun goeie prestaties waren gestoeld op een goeie defensie. Nu is de dynamiek van de ploeg helemaal veranderd."

 

"Die defensieve organisatie was het verschil met het Liverpool van daarvoor", vult Vandenbempt aan. "Tot grote frustratie van Simon Mignolet, die achter een vergiet had moeten keepen. Eerst kwam Karius, die er toch nog in slaagde om bressen te slaan in een solide verdediging, en daarna kwam Alisson."

 

"Nu staan ze centraal achterin met Henderson en Fabinho, twee centrale middenvelders. Dat zegt genoeg over hun defensieve problemen. Kijk naar Robertson en Alexander-Arnold: die hadden vorig seizoen allebei 13 of 14 assists en nu hebben ze er 5 en 3. Niet slecht, maar wel 20 assists minder."

Angeliño, de Robertson van Leipzig

Nzeyimana: "Ik wou nog een bloemetje gooien naar mijn favoriete speler bij Leipzig: Angeliño. Als je het hebt over pure power, passie en energie, dan heb je het over hem."

 

"Angeliño wordt volgens mij op alle vlakken miskend: zowel door zijn eigenaar Manchester City als door Spanje. City leent hem al voor het tweede seizoen uit aan Leipzig, waar ze zich in hun handen wrijven."

 

"En dan speelt City met Zintchenko op de linksachter. Die houdt blijkbaar Mendy op de bank. Hoe slecht moet Mendy dan niet zijn op training? Dan kun je Angeliño wel gebruiken."

 

En ook bij de Spaanse nationale ploeg ligt Angeliño niet in de bovenste schuif. "Hij heeft nog geen enkele interland gespeeld. Op linksachter is José Gaya de vaste keuze. Ik denk dat Angeliño beter is dan de linksachter van Valencia."

 

Vandenbempt: "Angeliño heeft dit seizoen in alle competities al 8 doelpunten en 11 assists, dat is toch straf voor een linksback. Hij is dan de Robertson van Leipzig." Dinsdag staat het eerste duel tussen Leipzig en Liverpool op het programma, benieuwd welke wing back de hoofdrol kan opeisen.

Champions League
RB Leipzig
einde
0-2
Liverpool
Lees ook:

Download de podcast van De Tribune