Ga naar de inhoud

Bakkali bij Marokkaans elftal? Het kan binnenkort dankzij nieuwe regel

 vr 4 september 2020 11:58
Zakaria Bakkali speelde in 2013 en 2015 2x voor de Rode Duivels.
Zakaria Bakkali speelde in 2013 en 2015 2x voor de Rode Duivels.

Dankzij een nieuw FIFA-reglement zullen voetballers die voor hun 21e een beperkt aantal interlands speelden in de toekomst toch nog voor een ander land kunnen spelen. De nieuwe regel is nog niet goedgekeurd, maar dat lijkt een formaliteit.

Speel je nu een officiële interland, dan is dat bepalend voor de rest van je carrière. Daar komt verandering in met de nieuwe FIFA-regel, die op 18 september wellicht goedgekeurd zal worden op een FIFA-congres.

 

Met de nieuwe regel wil de FIFA vermijden dat voetballers met een dubbele nationaliteit op piepjonge leeftijd een minuutje spelen in een interland en zo hun keuze definitief maken.

 

Volgens de nieuwe regels kan een speler die voor zijn 21e maximaal 3 interlands speelde nog voor een ander land uitkomen. De laatste interland moet dan wel minstens 3 jaar geleden zijn. Bovendien is de keuze wél definitief als een speler minuten pakt op een EK of een WK.

 

Voor een aantal spelers heeft de nakende reglementswijziging uiteraard gevolgen. Zo zou Anderlecht-speler Zakkaria Bakkali, die voor zijn 21e 2x in actie kwam bij de Rode Duivels, nog voor Marokko kunnen kiezen. In Nederland geldt hetzelfde voor toptalent Mohammed Ihattaren.