Ga naar de inhoud

Dit fraaie elftal is maar wat blij dat Euro 2020 uitgesteld is

 wo 18 maart 2020 12:03

De kogel is sinds gisteren door de kerk: het EK voetbal gaat dit jaar niet door en is verplaatst naar 2021. Voor een handvol voetballers die het EK dreigden te missen, is het uitstel uitstekend nieuws.

De achterhoede

 • Tom Heaton (Eng): de 3-voudige Engelse international was bezig aan een sterk seizoen bij Aston Villa. Hij leek een certitude voor een van de 3 doelmanvacatures in de Engelse EK-selectie, tot hij in januari de kruisbanden van zijn knie scheurde tegen zijn ex-team Burnley. Een revalidatie van enkele maanden zou hem sowieso het EK gekost hebben.

 • Davide Zappacosta (Ita): de rechtsback van Chelsea ging dit seizoen op zoek naar speelminuten bij AS Roma, maar die uitleenbeurt draaide uit op een fiasco. In zijn eerste optreden liep hij een spierblessure op en enkele weken later scheurde hij op training de kruisband van zijn rechterknie. Inmiddels staat de Italiaan weer op het trainingsveld, maar Euro 2020 zou wellicht te vroeg komen.

 • Merih Demiral (Tur): de Turkse centrale verdediger hield bij Juventus verrassend Matthijs de Ligt op de bank, maar ook hij kreeg in januari af te rekenen met een kruisbandblessure die hem nog enkele maanden van het veld zal houden. Euro 2020 moest hij noodgedwongen uit zijn agenda schrappen.

 • Jetro Willems (Ned): de linksvoetige verdediger werd dit seizoen door Frankfurt uitgeleend aan Newcastle. Daar liep hij begin dit jaar een ernstige knieblessure op. Volgens de laatste berichten zou de Nederlander zelfs pas in 2021 weer helemaal fit zijn. Dat is dan mogelijk net op tijd voor het EK.
Merih Demiral was tot zijn blessure een sterkhouder in de defensie van Juventus en Turkije.
Merih Demiral was tot zijn blessure een sterkhouder in de defensie van Juventus en Turkije.

Het middenveld

 • Paul Pogba (Fra): de middenvelder van Manchester United was in 2018 nog een van de sterkhouders bij wereldkampioen Frankrijk. Nu is hij al maanden op de sukkel met een enkelblessure. Pogba's laatste optreden dateert van eind december. De Fransman zou naar verluidt wel dicht bij een rentree staan, maar de tijd was kort om nog in topvorm te geraken voor Euro 2020.

 • Leroy Sané (Dui): twee jaar geleden werd de Duitser nog verrassend uit de WK-selectie gelaten door bondscoach Joachim Löw. Ook dit jaar zou het wellicht moeilijk geweest zijn voor de Manchester City-speler. Sané zit wel in de laatste fase van zijn revalidatie na een zware knieblessure, maar City-coach Guardiola zei begin maart nog dat Sané nog niet klaar was voor een comeback.

 • Nicolò Zaniolo (Ita): de 20-jarige aanvallende middenvelder is een van de grootste talenten van de nieuwe generatie bij Italië. Maar de speler van AS Roma scheurde net als zijn ploegmaat Zappacosta de kruisband van zijn knie, nota bene in dezelfde wedstrijd als Juventus-verdediger Demiral. Euro 2020 halen was een onmogelijk scenario, nu krijgt hij meer tijd in de aanloop naar zijn eerste EK.
Nicolò Zaniolo kermt het uit van de pijn.
Nicolò Zaniolo kermt het uit van de pijn.

De aanval

 • Memphis Depay (Ned): dé aanvalsleider in het "nieuwe" Oranje van Ronald Koeman. De spits van Lyon scheurde in december de kruisband van zijn knie en werkt sindsdien een race tegen de klok af om fit te geraken voor de zomer. Nu het EK een jaartje uitgesteld is, krijgt Depay alle tijd om weer helemaal te herstellen en te pieken naar Euro 2021.

 • Marcus Rashford (Eng): dit seizoen goed voor 14 doelpunten in de Premier League, maar de spits van Manchester United ligt wel al sinds 15 januari in de lappenmand. De 22-jarige  Engelsman is op de sukkel met een rugblessure, al maakte bondscoach Gareth Southgate zich onlangs sterk dat Rashford het EK wel zou halen. Toch was het afwachten in welke vorm dat geweest zou zijn.

 • Harry Kane (Eng): naast Marcus Rashford was ook collega-spits Harry Kane een vraagteken bij de Engelsen. De aanvaller van Tottenham liep op 1 januari een hamstringblessure op en kwam sindsdien niet meer in actie. Nu Euro 2020 uitgesteld is, zit er toch wat minder druk op zijn revalidatie.

 • Eden Hazard (Bel): een operatie aan zijn enkel begin deze maand maakte van Eden Hazard het grootste zorgenkind bij de Rode Duivels. De nummer 7 van Real Madrid staat voor een revalidatie van enkele maanden en het EK halen - laat staan in topvorm - leek een moeilijk scenario. Hazard zal dus zeker niet rouwig zijn met het uitstel.
Eden Hazard
Eden Hazard