"Een podiumplaats zit er zeker in voor Armand Marchant"

  Armand Marchant eindigde als vijfde op de WB-slalom in Zagreb.

  Armand Marchant heeft zichzelf gisteren helemaal op de skikaart gezet. Met een 5e plaats op de WB-slalom in Zagreb zette hij een knalprestatie neer. "Dit is gewoon historisch", zegt ex-skiër Eric Stappers.

  "Zijn zelfdiscipline is onbeschrijfelijk"

  Armand Marchant presteerde in de eerste reeks in Zagreb al zeer degelijk met een 20e plaats, maar zijn tweede run was helemaal indrukwekkend. Met de beste tijd van alle deelnemers rukte hij in de totaalstand nog op naar de 5e plaats, de beste Belgische prestatie in de geschiedenis.

   

  "Ik had het ergens wel verwacht", reageert ex-skiër Eric Stappers. "Het zat een beetje in de pijplijn, want in de vorige twee Wereldbekermanches was hij ook al in de top 30 geëindigd."

   

  "Armand is een pure krachtskiër en een ijzige ondergrond zoals in Zagreb gisteren is een speeltuin voor hem. Een plaats in de top 15 zat er wel aan te komen, maar een 5e plaats had ik ook niet verwacht."

   

  "Hij dook in zijn eerste run al de top 20 binnen en dat is knap, maar in de tweede run heeft hij iedereen verbluft, in België en internationaal. Dit is gewoon historisch."

   

  Het medische dossier - zijn complexe scheenbeenbreuk in januari 2017 - maakt het verhaal nog wat heroïscher. "Die comeback is medisch gezien al uitmuntend. Armand is iemand die er voor gaat. Hij had een doel en wilde bij de topskiërs horen. Hij heeft er keihard voor gewerkt. Zijn zelfdiscipline is onbeschrijfelijk. Daar moeten we trots op zijn."

  Zijn comeback is medisch gezien al uitmuntend. Armand is iemand die er voor gaat. Hij had een doel en wilde bij de topskiërs horen. Hij heeft er keihard voor gewerkt. Zijn zelfdiscipline is onbeschrijfelijk.

  Eric Stappers over Armand Marchant

  "Podiumplaats zit er zeker in"

  Waar kan dit sprookje van Armand Marchant eindigen? Met een podiumplaats? "Dat zit er dit jaar al in", zegt Eric Stappers gedecideerd.

   

  "Bij de volgende manches zal hij een betere startplaats hebben en dan zit er een podiumplaats in. En in de toekomst zal hij op het hoogste niveau komen."

   

  Met ook nog Sam Maes lijkt België plots een skiland. "Dat is ook een beetje toeval, maar we hebben in België altijd al vrij goeie skiërs gehad. Ook Maes zal zeker nog presteren. We zitten in een goeie flow en ik hoop dat het blijft duren."