Ga naar de inhoud

Wallays na eerbetoon: "Nacht moet uitsluitsel brengen of we blijven koersen"

 di 6 augustus 2019 19:41
De renners van Lotto-Soudal tijdens de bewogen dag in Polen.

Lotto-Soudal en bij uitbreiding het hele peloton heeft een zware dag achter de rug in de Ronde van Polen, waar de rit geneutraliseerd werd na het overlijden van Bjorg Lambrecht. Ploegmakker Jelle Wallays getuigt na de dag op de fiets: "We konden ventileren met de collega's en dat heeft mij zeer veel deugd gedaan."

"Ik vind het zeer mooi dat het hele peloton in rouw is", reageert een moedige Jelle Wallays bij Sporza. "De rit werd geneutraliseerd en dat is toch niet zo evident voor de organisatie. Het was een mooi eerbetoon. Bjorg zou het zo gewild hebben."

 

"Er was beslist dat wij het eerste uur op kop zouden rijden, tot de kilometerpaal waar het ongeval in de etappe van gisteren gebeurd is. Daar volgde een minuut stilte. Het was voor de start al confronterend, dat eerste moment waarop je op de bus komt. Er vloeiden veel tranen, want je vertrekt naar een rit en een stoel is leeg."

 

"Niemand wist goed wat te zeggen bij de start en het is ook moeilijk met al die camera's die op je gericht zijn. Tot die kilometer 45 was het zeer moeilijk, daarna konden we wat ventileren met de collega's. Dat heeft mij zeer veel deugd gedaan. Iedereen kon er het positieve uithalen. Voor de ploeg was dit de beste manier om het te doen."

 

Blijft Lotto-Soudal morgen nog in koers in Polen? Daar is nog geen uitsluitsel over. "Ik weet niet of iedereen dat zal doen. Ik wil het sowieso morgen nog eens proberen. Het wordt natuurlijk helemaal anders, want het zal weer het normale leven zijn."

 

"Maar je weet pas morgen hoe je lichaam reageert en dat is voor iedereen anders. Er zullen misschien sommige ploegmaats starten en anderen niet. Maar de nacht moet uitsluitsel brengen. Je verwacht een zware prestatie van je lichaam terwijl je nog in een rouwproces zit."

Beluister het gesprek met Jelle Wallays:

Emoties bij Lotto-Soudal tijdens geneutraliseerde rit in Polen: