Ga naar de inhoud

Let the games begin: Europese Spelen in Minsk beginnen vandaag

 vr 21 juni 2019 10:09

Geen sportzomer zonder Olympische Spelen of een groot toernooi voor de Rode Duivels? Think again. 2019 brengt een zomer vol verrassingen en ontdekkingen. Tussen het voetbal- en wielergeweld door bieden de Europese Spelen vanaf vandaag tot en met 30 juni de kans aan Belgische atleten in 11 sporten om zich in uw aandacht te werken.

Niet in Nederland, wel in Wit-Rusland

De hoofdstad van Wit-Rusland, Minsk, dient vanaf vandaag tien dagen lang als decor voor de Europese Spelen. Laat je niet verwarren. De Europese Spelen zijn niet hetzelfde als de Europese Kampioenschappen, die vorig jaar in Glasgow en Berlijn werden georganiseerd. Die kampioenschappen gingen uit van verschillende Europese sportbonden, die er samen hun EK organiseerden.

 

De Europese Spelen worden georganiseerd door het Europees Olympisch Comité. Dat zag hoe Europa geen alternatief had voor de Aziatische Spelen of de Gemenebestspelen en besliste daarom een eigen toernooi in het leven te roepen. Net als de Olympische Spelen om de 4 jaar georganiseerd.

 

De eerste editie vond plaats in Bakoe in Azerbeidzjan in 2015. Minsk is vier jaar later aan de beurt, nadat Nederland de organisatie teruggaf omdat de overheid geen geld wilde bijdragen aan het toernooi. 

Derwael, Degrendele en Van Snick trekken de kar

Wereldkampioenen Nina Derwael en Nicky Degrendele (foto), en de bronzen medaille van de Olympische Spelen in Londen, Charline Van Snick, zijn de blikvangers bij "Team Belgium". Het aantal ronkende namen lag vier jaar geleden hoger, met onder meer Ann Wauters, Sven Nys, Tom Boonen en Tiesj Benoot. Dit jaar doet België zelfs niet mee aan de wegrit.

 

“Hoewel Team Belgium een stuk kleiner is dan de 117 atleten die we naar Bakoe stuurden, blijft onze ambitie groot. De Belgische sport doet het momenteel uitstekend. Dat bewijzen de resultaten op Europees en wereldniveau van het afgelopen jaar en de eerste maanden van 2019”, klinkt CEO van het BOIC, Philippe Vander Putten, optimistisch.

 

Voor medailles wordt verder ook gekeken naar judoka's Matthias Casse, Toma Nikiforov of de meisjes van de acrobatische gymnastiek. In totaal is België vertegenwoordigd in 11 van de 15 sporten in Minsk: boogschieten, badminton, boksen, gymnastiek (acrobatische en artistieke), judo, kajak, karate, kleiduifschieten, sambo, tafeltennis en baanwielrennen.

Wat valt er te rapen?

  • De boksers en judoka's hebben een extra motivatie in Minsk. De Europese Spelen gelden als hun EK.
  • Voor acht andere sporten kunnen deze mini-Olympische Spelen de deur openzetten naar het grote werk in Tokio volgende zomer. In het boogschieten, tafeltennis en schieten zijn rechtstreeks olympische tickets voor Tokio 2020 te rapen. 
  • Bij het atletiek, karate, badminton, wegwielrennen en judo zijn er punten te verdienen voor de olympische ranking. 
  • Voor Nina Derwael en haar collega-turnsters (gymnastiek), voor Lize Broeckx, Hermien Peters of Arthur Peters (kajak), het 3x3 basketbal, worstelen, beachvoetbal en sambo draait het om de eer en de voorbereiding op wat komt. Zoals het WK gymnastiek in september voor Derwael.

Kennismaking met sambo of beachvoetbal

Laat u de komende tien dagen ook verrassen door sporten die minder vaak in de spotlight staan. Wat weet u van kleiduifschieten, Grieks-Romeins worstelen, beachvoetbal, boogschieten of sambo?