Ga naar de inhoud

Docu VDB: hartslag 208, stappen in de Tour en blufpoker in Parijs-Nice

 wo 1 mei 2019 08:29
Frank Vandenbroucke

In de tweede aflevering van de docureeks "VDB. Ik ben god niet" gaat het over de eerste profjaren van Frank Vandenbroucke. Na zijn overstap van Lotto naar Mapei toont hij zijn onversneden klasse. Bekijk hier enkele fragmenten.

Scheldeprijs winnen met hartslag 208: "C'est la classe"

Zoals elke week krijg je op onze site een stukje te zien dat niet in de documentaire zit. Deze week gaat het over de zege van Frank Vandenbroucke in de Scheldeprijs van 1996. Solo houdt hij kilometerslang het jagende peloton op een paar seconden afstand.

4-jarige VDB wordt aangereden door rally-auto

Zijn hele carrière heeft Vandenbroucke gesukkeld met zijn knie. Wellicht vonden die knieproblemen zijn oorsprong in een ongeluk toen VDB 4 jaar oud was. Hij werd toen namelijk aangereden door een rally-auto. In het ziekenhuis verbeet de jonge VDB liever de pijn dan dat de verpleegster zijn koersbroekje kapotknipte.

7e in tijdrit in Tour na een avondje stappen

In 1997 rijdt Vandenbroucke voor de eerste keer de Tour de France. Hij toont wat hij in zijn mars heeft met 2 tweede plaatsen en een sterke tijdrit. Al was hij de avond voor de tijdrit wel gaan stappen met Johan Museeuw en Wilfried Peeters.

Weergaloos nummer in Parijs-Nice 1998

Naast zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik in 1999 spreekt ook de zege van Vandenbroucke in Parijs-Nice 1998 tot de verbeelding. Ondanks kniepijn en een knagende onzekerheid overklast hij toppers als Laurent Jalabert en Alex Zülle.