2e overwinning in week tijd: Alexander Kristoff wint zenuwachtige massasprint Heistse Pijl, Jordi Meeus ingesloten

 za 1 juni 2024 17:16
Heistse Pijl
Heistse Pijl
Vlak
196.5 km
12:45 Vosselaar - 17:50 Heist-op-den-Berg
Alexander Kristoff
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 196.5

    Alexander Kristoff heeft nog maar eens zijn snelle benen kunne etaleren. De 36-jarige kopman van Uno-X won vorige week al een rit in de Ronde van Noorwegen, vandaag voegde hij daar ook de Heistse Pijl aan toe. In een zenuwachtige en razendsnelle slotfase bleef hij onder meer Amaury Capiot (3e) en Jordi Meeus - die zijn remmen dicht moest knijpen om een valpartij te vermijden - voor.

    De Heistse Pijl was - zoals verwacht - prooi voor de sprintersploegen.

    Van begin tot het einde hadden de grote blokken de koers dan ook volledig onder controle. Ze lieten de vlucht van de dag nooit verder wegrijden dan 4 minuten en moesten de laatste 20 km nog maar een gaatje van 30 seconden dichten. 

     

    En zo geschiedde. Op 6 km van de meet werd de laatste vluchter bij de lurven gegrepen. Kregen we de bestelde massasprint of gooide de Heistse Berg nog roet in het eten van de snelle mannen?

     

    Het werd dat eerste. De Heistse berg maakte geen grote slachtoffers en zo konden sprinters zich opmaken voor de verwachte massasprint.

     

    Uno-X trok de sprint aan voor zijn kopman en ouderdomsdeken Alexander Kristoff en die maakte het voorbereidende werk keurig af. Opvallend: met deze zege is Kristoff de oudste winnaar ooit van de Heistse PIjl;

     

    Casper van Uden (Team dsm-firmenich PostNL) eindigde als 2e, landgenoot Amaury Capiot (Arkea-B&B) sloot het podium op 3. Tijdens de sprint maakte Jordi Meeus nog misbaar. Hij werd ingesloten en kon nooit zijn sprint rijden.

    "Het was chaotisch, maar ik werd perfect afgezet"

    Een tevreden Alexander Kristoff had veel lof voor zijn ploeg achteraf voor de micro. 

     

    "Het was een chaotische aanloop naar de sprint, waarbij we ook enkele mannetjes verloren in de hectiek, maar dankzij mijn ploeg werd ik toch nog perfect afgezet. Tord (Gudmestad, red.) deed de perfecte lead-out en kon misschien zelfs zelf winnen, maar hij koos ervoor om zich op te offeren voor mij."

     

    Kristoff was achteraf wel opgelucht, want hij voelde dat zijn benen leegliepen. 

     

    "Ik was blij dat er niemand meer overkwam, want ik merkte dat mijn beensnelheid iets te laag lag. Ik kon echt niet meer sneller."

     

    De 36-jarige heeft ook een uitstekende maand mei achter de rug en trekt die lijn nu dus door op de eerste dag van juni. "Het is de bedoeling om mijn zegeteller op 100 te krijgen. Ik heb dan nog 8 zeges nodig, maar dat zal absoluut niet makkelijk zijn", is de Noor realistisch. 

     

    Vandaag is hij toch weer stapje dichter bij dat magische getal gekomen. Hij zette zijn zegeteller op 92. 

    Uitslag Heistse Pijl

    naamresultaatploeg
    1
    Alexander Kristoff
    2
    Casper van Uden
    3
    Amaury Capiot
    4
    Milan Fretin
    5
    Tord Gudmestad
    6
    Timothy Dupont
    7
    Simon Dehairs
    8
    Lionel Taminiaux
    9
    Gerben Thijssen
    10
    Louis Blouwe

    Fase per fase

    17:16

    Van Uden en Capiot 2 en 3

    We hebben een Noor, een Nederlander en een Belg op het podium. Van Uden wordt tweede, Capiot vervolledigt het podium op 3.

    17:14

    Het was een chaotische sprint. Meeus maakt ook misbaar omdat van Uden en een mannetje van Uno-X de weg versperren.

    17:14

    Einde

    Kristoff maakt het af!

    17:13

    Uno-x trekt de sprint aan voor Kristoff, Meeus zit in zijn wiel.

    17:13

    Laatste km.


    17:11

    Daar is de Heistse Berg, bij het opdraaien zien we Kristoff, Capiot, Bomboi en Van Uden nog goed vooraan zitten. 

    17:08

    Sweeck op kop

    Sweeck werkt zich te pletter voor kopman Dehairs. Alpecin-Deceuninck heeft ook nog Ballerstedt achter de hand als tweede helper. 

    17:06

    Het tempo gaat enorm de hoogte in. De topploegen willen koste wat kost als eerste de Heistse Berg opdraaien. Vanvoor zien we Bora-Hansgrohe, Uno-X, Intermarché-Wanty, Alpecin-Deceunick en dsm-firmenich PostNL.

    17:02

    Van der Tuuk gegrepen

    Ook de laatste vluchter is nu opgeraapt. Hij houdt de benen stil en zwaait letterlijk af met een mooi saluut. De koers gaat onverminderd door. 

    17:01

    Regen

    Het is beginnen regenen. Dat kan straks nog link worden op de kasseitjes van de Heistse Berg, zeker in de afdaling. 

    16:57

    Het peloton heeft het drietal te pakken. Enkel van der Tuuk rijdt nu nog vooraan. 

    16:53

    Nog 15 km

    Over 15 km weten we wie de opvolger wordt van Nederlander Olav Kooij.

    Het peloton met alle sprintersploegen heeft zijn zaakjes voorlopig goed op orde. De vlucht van de dag rijdt nog altijd binnen schot en de sprinters zijn de koers heelhuids doorgekomen. 

    Moeten we ons opmaken voor een massasprint of heeft iemand nog een plannetje voor de laatste keer Heistse Berg? 

    16:50

    Van der Tuuk solo

    Van der Tuuk vindt het welletjes geweest. Hij laat zijn medevluchters achter en heeft al snel 20 seconden te pakken. We zitten met een eenzame leider. 

    16:47

    Laatste ronde

    De kopgroep is begonnen aan de voorlaatste passage over de Heistse Berg. Dat wil zeggen dat ze zo meteen ook de laatste lokale ronde aanvatten. Ook het peloton nadert nu met rasse schreden. 

    16:43

    Schaduwfavoriet Simon Dehairs was even achterop te zien. Ondertussen heeft hij zich weer een weg in het peloton gebaand. 

    16:42

    Ook Team dsm-firmenich PostNL heeft zich naar voren gewerkt. Zij leggen hun eieren hoogstwaarschijnlijk in het mandje van snelle man van Uden. 

    16:26

    Meeus zet ploeg aan het werk

    Bora-Hansgrohe heeft 3 mannetjes aan de kop van het peloton gezet. Ook Intermarché-Wanty positioneert zich mee vanvoor. Zij maken jacht op de kopgroep en dat lijkt te lonen. De achterstand bedraagt nog maar 1'10". 

    16:25

    Duba heeft het moeilijk

    Bij de beklimming van de Heistse Berg moet koploper Maxime Duba een gaatje laten op zijn medevluchters. Even later sluit hij wel weer aan.