Vluchter Brambilla wint slotrit en steekt ook eindzege op zak in de Haut Var

  Tour des Alpes-Maritimes et du Var: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 135 km
  location 12u15: Blausasc - 16u20: Blausasc
  trophy Gianluca Brambilla
  einde
  startfinish
  020406080100120135

   Trek-Segafredo heeft het ploegenspel perfect gespeeld in de slotrit van de Tour des Alpes-Maritimes et du Var. Vluchter Gianluca Brambilla zette Bauke Mollema, tweede in de stand, in een zetel in het peloton. De Italiaan loste in het slot al zijn medevluchters en behaalde zelfs nog de eindzege.

   De slotetappe in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var was er een om duimen en vingers bij af te likken. Een heuvelachtig parcours met 3 cols van 1e categorie moest beslissen wie de eindzege op zak mocht steken, want in het klassement lagen ze nog  op een zakdoek van elkaar.

    

   Vanaf kilometerpaal 1 regende het aanvalspogingen. De ene na de andere renner probeerde uit de greep van het peloton te blijven en wou anticiperen op wat nog komen zou. het duurde uiteindelijk 40 kilometer voor een eerste noemenswaardige groep van 16 man tot stand kwam.

    

   Belangrijkste namen in de groep waren: Rudy Molard, Valentin Madouas, Giro-winnaar Tao Geoghegan Hart en Gianluca Brambilla. Ook landgenoot Jimmy Janssens maakte deel uit van de kopgroep en reed een sterke koers.

    

   Het zestiental bleef nooit echt lang samen door de vele hoogtemeters en al snel werd duidelijk wie de betere klimmersbenen had. De groep brak op de 2e beklimming van de dag, de Col de Braus, in tweeën en bouwde zijn voorsprong uit tot 3 minuten op het peloton.

   Brambilla is sterkste bergop, beulswerk van Israel Start-Up Nation komt te laat

   Leider Michael Woods en Israel Start-Up Nation voelden het gevaar van Molard, Madouas, Hart en Brambilla in de kopgroep (alle 4 stonden ze op minder dan 20 seconden in het klassement) en zetten alle zeilen bij om het tij te doen keren.


   Maar het beulswerk van Impey, Neilands en Dan Martin kwam achteraf gezien te laat. Mede door Bruno Armirail, die zich in de kopgroep 40 kilometer lang helemaal leeg reed voor Madouas en Molard.


   Op de Col de la Madone kwamen de echte waardeverhoudingen helemaal naar boven: Madouas versnelde en alleen Brambilla en Hart konden volgen. Wanneer Brambilla nog eens op de trappers ging lopen, moest de Brit passen. 


   Ondertussen was de voorsprong van de 2 koplopers al geslonken tot 1'30", maar toen wisten we al dat de winnaar vooraan zat. Madouas en Brambilla bleven nog even samen, maar op een van de uitlopers van de Col de la Madone liet de Italiaan de Fransman achter.


   Het werd nog even spannend toen in de slotkilometers het groepje van Mollema en Woods nog erg dichtbij kwamen, maar uiteindelijk mocht Brambilla de handen in de lucht gooien en de dag- en eindzege in deze Tour du Var op zijn naam schrijven.

   Greg Van Avermaet: "Dit was een uitstekende training voor volgend weekend"

   Voor Greg Van Avermaet was deze rittenkoers een vruchtbaar weekend. In de 2 eerste etappes deed hij zelfs mee voor de bloemen en hij lijkt klaar voor het klassieke voorjaar.

    

   "Ik ben tevreden over mijn vorm. Deze rittenkoers was een uitstekende training in functie van volgend weekend en de voorjaarsklassiekers", vertelt Van Avermaet na de finish.

    

   Over hoe zijn volgende dagen eruit zullen zien: "Deze week is het belangrijk om goed te recuperen en dan doe ik op woensdag of donderdag een verkenning van de Omloop het Nieuwsblad om helemaal klaar te zijn", besluit de olympisch kampioen.

   Rituitslag Tour des Alpes-Maritimes et du Var (rit 3)Rituitslag Tour des Alpes-Maritimes et du Var (rit 3)

   Fase per fase

   1. 16 uur 21. Brambilla wint! Gianluca Brambilla slaat een dubbelslag en wint de Tour des Alpes-Maritimes et du Var. Even verwarring want de kilometerteller gaf nog 1,6km aan, maar Brambilla was toen al in de laatste rechte lijn. Woods komt net te kort om zijn leiderstrui te behouden.  .
   2. 16 uur 20. Hart valt aan! Net op het moment dat het groepje Mollema wil aansluiten gaat Tao Geoghegan Hart aan! .
   3. 16 uur 18. Alles weer bij elkaar! In de achtergrond is alles zo goed als bij elkaar! Behalve Brambilla is nog even voorop! De Italiaan heeft 13 seconden nodig om de eindzege op zak te steken!  .
   4. 16 uur 17. Dan toch dichterbij! Alles lijkt dichter bij elkaar te zitten dan dat de chrono ons vertelt. Hart, Molard en O'Connor zien Brambilla rijden en ook het groepje Mollema-Woods is heel dicht!  .
   5. Schuiver Madouas! Valentin Madouas snijdt een bocht te snel aan en schuift onderuit! Ondertussen is O'Connor bij het groepje Hart-Molard komen aansluiten. . 16 uur 15.
   6. 16 uur 13. Het groepje Woods-Mollema ziet nu de achtervolgers rijden, maar Brambilla geeft geen krimp. .
   7. Col de Nice. Nog 1 kilometer tot de top voor Brambilla op Col de Nice, daarna gaat het in dalende lijn tot de finish. Zijn voorsprong blijft stabiel: 35" . 16 uur 12.
   8. 16 uur 11. In de achtergrond vallen ze nu elk om beurt aan. Eerst Woods, dan Quintana, dan Mollema, maar niemand geraakt echt weg. .
   9. 16 uur 09. Madouas bijgehaald door Hart en Molard. Molard en Geoghegan Hart komen bij Madouas, maar ondertussen heeft een ontketende Brambilla al 35" voorsprong. Zien ze de Italiaan nog terug? .
   10. 16 uur 07. Ondertussen is Woods terug ingelopen en valt het stil in de achtergrond. .
   11. 16 uur 06. Brambilla laat Madouas achter! Gianluca Brambilla zoeft van Valentin Madouas weg en lijkt op weg om een dubbelslag te slaan, al moeten we nog Col  de Nice over! .
   12. 16 uur 05. Woods met een aanval! Michael Woods laat nog maar eens zijn uitstekende vorm zien en valt aan in het peloton. Fuglsang probeert er op eigen tempo naar toe te knallen. .
   13. 16 uur 05. Het lijkt er meer en meer op dat Brambilla en Madouas het zullen uitvechten voor de dag- én eindzege. Met meer dan een minuut voorsprong op Woods en Mollema en slechts 13" achterstand in het klassement ziet het er erg goed uit. .
   14. 16 uur . De 2 koplopers hebben 16 seconden voorsprong op Geoghegan Hart, Rudy Molard en Gorka Izagirre en 1'11" op het peloton. Nog 13 kilometer! .
   15. 15 uur 56. Boeken toe voor Mollema en Woods? De nummer 1 en 2 in het algemeen klassement zitten op meer dan een minuut van de koplopers. Het groepje van Molard-Hart-Izagirre lijkt ook weer de aansluiting te maken met het leidersduo Madouas-Brambilla.  .
   16. Tijdsverschil. Valentin Madouas en Gianluca Brambilla hebben nog altijd een voorsprong van 50" op Woods en co. Zowel Madouas als Brambilla staan op 13" van Woods in het algemeen klassement. Zit de eindwinnaar vooraan? . 15 uur 54.
   17. 15 uur 53.
   18. 15 uur 52. Mollema keert terug in de afdaling. Mollema heeft in de afdaling van de Madone Woods, Fuglsang, O'Connor en Quintana te pakken. Ook Gaudu kan weer komen aansluiten. .
   19. 15 uur 52. Col de la Madone zit erop! Er volgt nu een lange afdaling, maar op een tiental kilometer van de aankomst gaat het weer stevig omhoog met het laatste obstakel van de dag: Col de Nice. .
   20. 15 uur 47. Woods met de aanval! Michael Woods ziet dat Mollema het echt moeilijk heeft en gaat er dan maar alleen vandoor. Fuglsang, O'Conner en Quintana volgen op enkele seconden. .
   Tour des Alpes-Maritimes et du Var
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdbergetappeBiot - Gourdon188 kmBauke MollemaBauke Mollema
   2wegwedstrijdsemi bergetappeFayence - Fayence 177 kmMichael WoodsMichael Woods
   3wegwedstrijdbergetappeBlausasc - Blausasc135 kmGianluca BrambillaGianluca Brambilla