Vluchter Ludovic Robeet verrast sprintersploegen in Nokere Koerse

  Nokere Koerse
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 195 km
  location 12u30: Deinze - 17u10: Nokereberg
  trophy Ludovic Robeet
  einde
  startfinish
  0306090120150195

   Bingo voor Bingoal-Wallonie Bruxelles in Nokere Koerse. Ludovic Robeet schoof na 60 kilometer mee met de vlucht van de dag en loste zijn gezellen een voor een, Damien Gaudin in de laatste 2 kilometer als laatste. De sprintersploegen kregen zich in een harde koers met veel kasseien niet georganiseerd.

   Wat een (in)spanning! Robeet springt weg bij Gaudin in het slot en wint Nokere Koerse

   Aanvaller Ludovic Robeet slaat toe in het slot

   Wind, regen en kasseien: een harde editie van Nokere Koerse werd gevraagd en werd ook uitgetekend. 

    

   Pas na 60 kilometer en een razendsnel openingsuur kregen 8 vluchters de goedkeuring van het peloton. 

    

   4 Belgen waren aan boord: Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Aaron Van Poucke en Ward Vanhoof (Sport Vlaanderen-Baloise) en Sébastien Grignard (Lotto-Soudal).

    

   Met een slordige 5 minuten was hun marge niet al te ruim, maar de jacht in het peloton - dat al vrij snel werd uitgedund door de slijtageslag - was nooit echt een geoliede machine. 

    

   Onder meer Sep Vanmarcke, Jasper Philipsen en Edward Theuns staken geregeld hun neus aan het venster, maar het was te veel hollen en stilstaan.

    

   Op een van de talloze kasseistroken dunden Damien Gaudin (Total Direct Energie) en Robeet de kopgroep in de finale uit en het duo wilde van geen wijken weten. 

    

   Hun ballon liep niet leeg, die van het peloton wel. Meer en meer sprinters bekenden kleur, in het slagveld kwam Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) ten val.

    

   De verrassende winnaar werd uit het kopduo gekozen en met een ferme snok op 2 kilometer van de finish kieperde Robeet zijn Franse copain overboord. 

    

   De 26-jarige Robeet, in 2019 winnaar van een etappe in de Wielerweek Coppi e Bartali, rondde erg sterk af na een nagelbijter. Gaudin werd 2e, Luca Mozzato won de sprint van de geslagenen. 

   Ai! Nokere Koerse is voorbij voor Cavendish na val op 6km van het einde

   Bekijk de samenvatting van Nokere Koerse:

   Winnaar Robeet lacht: "Het is eens iets anders"

   "Winnen is winnen", glimlachte Ludovic Robeet, geboren en getogen in Nijvel.

    

   "Normaal moet ik altijd werken voor onze sprinter en kom ik nooit in aanmerking voor de overwinning. Ik ben blij. Het is eens iets anders."

    

   Wanneer begon de dappere vluchter te geloven in een stuntzege? "In de laatste ronde (van 30 kilometer) had ik nog een heel goed gevoel. Ik moest dus wel iets ondernemen."

    

   Op 2 kilometer van de aankomst rekende hij af met Damien Gaudin. "Ik zat nog vrij gemakkelijk in zijn wiel en ik wist dat ik alleen kon finishen."

    

   "Uiteraard deden mijn benen pijn op Nokereberg, maar dat is normaal, hé? Dit is ook mijn type weer en onze ploeg draait goed."

   Robeet: "Het is eens iets anders: normaal kan ik nooit meestrijden voor de zege"

   Philipsen gedeclasseerd: "Ik weet niet wat ik mispeuterde"

   Jasper Philipsen was op voorhand een van de topfavorieten voor de zege, maar hij eindigde uiteindelijk 33e, nadat hij door de jury werd gedeclasseerd.

    

   "Ik weet echt niet wat ik mispeuterd heb", zegt Philipsen. "Het zou gaan om een incident dat plaats had op 400 meter van de finish. Echt waar, ik voel me niet schuldig. Ik denk dat ik gewoon mijn plaats in de groep verdedigde. Niet meer, niet minder."

    

   Het was uiteindelijk minder erg, omdat Philipsen toch niet kon sprinten om de zege. "We kwamen op een gegeven moment heel dicht bij de vluchters, maar toen ging het tempo er in het peloton helemaal uit. En dan in volle finale hadden Robeet en Gaudin blijkbaar nog veel jus in de benen om het uit te zingen tot de finish."

    

   "Ik mag alvast niet klagen over mijn koers. Ik moet mijn verdere programma nog eens bekijken, maar de conditie is heel goed."

   Rituitslag Nokere KoerseRituitslag Nokere Koerse

     naamresultaat
   1Ludovic Robeet195 km in 4u36'44"
   2Damien Gaudinop 3"
   3Luca Mozzato5"
   4Jordi Meeusallen zelfde tijd
   5Tom Van Asbroeck
   6Jake Stewart
   7Max Walscheid
   8Kristoffer Halvorsen
   9Jhonatan Manuel Narvaez Prado
   10Rudy Barbier

   Fase per fase

   1. 17 uur 10. Na een 60-tal kilometer kreeg de vroege vlucht een vrijgeleide en ze zouden het peloton dus nooit meer terugzien (en omgekeerd). Ludovic Robeet reed de sterke Franse bonk Damien Gaudin op 2 kilometer van de aankomst uit het wiel. Af en toe loont zo'n krachttoer dus toch. De 26-jarige Robeet won in 2019 een ritje in de Wielerweek Coppi e Bartali, maar dit is zonder twijfel de mooiste zege uit zijn carrière. .
   2. 17 uur 09. Damien Gaudin wordt 2e, Jordi Meeus eindigt 3e of 4e. In de pelotonsprint komt Timothy Dupont nog ten val. .
   3. 17 uur 09. Robeet aan de meet! Ludovic Robeet (26) wint deze Nokere Koerse na een zinderende finale. De vroege vluchter van Bingoal-Wallonie Bruxelles zingt het uit tot het einde. Chapeau! .
   4. Laatste km. De vod. Ludovic Robeet is als vluchter op weg naar een stuntzege! . 17 uur 08.
   5. 17 uur 07. De vogel is gaan vliegen. José De Cauwer.
   6. 17 uur 07. Nog 2 kilometer. Ludovic Robeet (26) speculeert niet op zijn sprint. Hij rijdt Damien Gaudin glad uit het wiel, maar de Fransman verdwijnt nog niet helemaal uit beeld.  .
   7. 17 uur 06. Als Gaudin en Robeet niet te veel lonken, dan wint een van hen deze Nokere Koerse. .
   8. 17 uur 05. Nog 3 kilometer. Gaudin en Robeet Hayter, Mozzato en Zoccarato op 15" Peloton op 20" .
   9. 17 uur 04. De man van B&B bij Hayter is niet Ferasse, wel Mozzato. Dat is dus wel een verse kracht. Maar ze moeten nog altijd 15 seconden wegtikken.  .
   10. En weer een (zware) val. Nog meer onheil bij Deceuninck-Quick Step. Steimle is het slachtoffer en hij blijft liggen. Dat zag er niet goed uit. . 17 uur 03.
   11. 17 uur 02. Hayter heeft 2 mannetjes van de oorspronkelijke vlucht op zijn bagagedrager. Ze werken wel nog mee, maar veel jus zit er nu ook niet meer in hun benen.  .
   12. 17 uur 01. Nog 5 kilometer. Robeet en Gaudin Hayter, Zoccarato en Ferasse op 16" Peloton op 25" .
   13. 17 uur . Val van Cavendish! Het zit Cavendish niet mee. Op de kasseien van de Huisepontweg glijdt hij onderuit. Zijn koers is voorbij. .
   14. Tijdsverschil. Het peloton wordt op 38 seconden gesignaleerd. Als dat klopt, dan hangt het echt aan een zijden draadje. Game over? . 17 uur .
   15. 16 uur 58. Een mannetje van Ineos, wellicht Hayter himself, gaat op zoek naar Robeet en Gaudin. Het duo loopt weer wat verder weg: 23". Spannend! .
   16. 16 uur 56. Nog 8 kilometer. Het slagveld in en om Nokere wordt nog wat groter. Damien Gaudin (Total Direct Energie) en Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie Bruxelles) overleven nog altijd. Knap! .
   17. 16 uur 55. Robeet en Gaudin willen van geen wijken weten. . Renaat Schotte.
   18. 16 uur 55. Vanmarcke is er aan voor de moeite, maar lang niet alle snelle mannen zitten al in zijn zog.  .
   19. 16 uur 55. Vanmarcke probeert weg te springen uit de achtervolgende groep, maar raakt niet weg.

    Vanmarcke probeert weg te springen uit de achtervolgende groep, maar raakt niet weg