Ga naar de inhoud
" "
Jasper Philipsen troeft Dylan Groenewegen af, Martin Laas mag mee op het podium.

Jasper Philipsen brult naar de Leeuwentrui in Koolskamp Koers

 vr 17 september 2021 17:19
Koolskamp Koers
Koolskamp Koerse
Vlak
196 km
13:00 Koolskamp - 17:18 Koolskamp
Jasper Philipsen
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 196

  Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) heeft de draad van de Vuelta vlotjes opgepikt in het Kampioenschap van Vlaanderen. Onze landgenoot was de snelste in een massasprint in Koolskamp Koers. Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) werd tweede. "Leuk om mijn eerste koers sinds mijn opgave in de Vuelta te winnen tegen een aantal topsprinters."

  Bekijk de massasprint in Koolskamp:

  Aftellen naar de verwachte massasprint met topnamen

  Onder een zomerse zon en met weinig wind maakte het peloton vol grote sprintersnamen een snelle koers van de 105e editie, exact 113 jaar na de eerste in 1908. De 13 ronden door Koolskamp, Egem en Pittem werden met een gemiddelde van 45 km/u afgehaspeld.

  De vlucht van de dag raakte in de 2e ronde weg met 7 man (Paulus, Van Schip, Van Kessel, Jenner, Bassett, Batt en Tabellion). Meer dan 1,5 minuut kregen die niet van de sprintersploegen.

   

  Sam Bennett maakte na blessureleed en geruzie met Patrick Lefevere trouwens zijn rentree bij Deceuninck-Quik Step, al was Fabio Jakobsen het speerpunt.

  Het was aftellen naar de massasprint. Quarterman nam onderweg nog de plaats in van Tabellion in de vluchtersgroep, die wist dat het een verloren zaak was.

  De kopgroep viel geleidelijk uiteen, Jenner spartelde het langst tegen, maar op 11 km van de streep kon de sprintvoorbereiding beginnen.

  Jumbo-Visma (Groenewegen), Deceuninck-Quick Step (Jakobsen), Bora (Meeus, Laas), Intermarché-Wanty-Gobert (Planckaert) zetten treintjes op en wisselden elkaar af in de slotkilometers.

  Geen enkel team kon de spurtvoorbereiding echt in handen nemen, de slotkilometer was warrig. Alpecin-Fenix moest van wat ver komen, maar Rickaert en Taminiaux zetten in de laatste bocht Philipsen fraai af.

  Philipsen, die zijn eerste koers reed sinds hij de Vuelta met griepsverschijnselen en 2 ritzeges moest verlaten, kwam er machtig uit. Groenewegen reed misschien wel de snelste spurt, maar hij kwam tekort. Laas was derde, Moschetti vierde, Bonifazio vijfde, Planckaert zesde. Van Jakobsen geen spoor.

  Philipsen: "Leuk om te winnen tegen topsprinters"

  Philipsen is de eerste Belg sinds Timothy Dupont in 2016 die de Leeuwentrui, de trofee verbonden aan het Kampioenschap van Vlaanderen, pakt. En dat bij zijn debuut.

  "Het is leuk om te winnen nadat ik een tijdje out was geweest. Ik moest vroegtijdig de Vuelta verlaten, dan is het afwachten hoe de benen zijn. Het is leuk om te winnen, zeker tegen een aantal topsprinters."

   

  "Ik wist dat de sprint hectisch ging zijn. Het was een vrij makkelijke koers, iedereen zat nog redelijk fris. Met die S-bocht op het einde is het zaak om niet ingesloten te raken. Ik denk dat ik me nog net uit de problemen kon houden."

   

  "Ik heb me vandaag nooit zorgen gemaakt, maar je zit na een tijdje zonder koers altijd toch met een klein beetje onzekerheid. De ploeg had evenwel alle vertrouwen en werkte heel goed."

  Dylan Groenewegen was blij met zijn tweede plaats: "Ik voel me hier best goed mee. Ik voelde me de voorbije weken moe en zwak en had 4 weken lang hoofdpijn. Ik weet niet of het met het vaccin te maken had, maar ik voelde me echt niet goed. Ook in de BinckBank Tour was ik niet vooruit te branden."

  "De afgelopen week voelde ik me weer goed op training. Ik had vandaag natuurlijk liever gewonnen, maar ik ben blij dat ik een mooie sprint kon rijden tegen Jasper, waarin ik net tekortkwam. Ik was een beetje te laat. Dus gefeliciteerd aan Jasper en Alpecin-Fenix. We hebben er allebei hard voor gereden, maar je kunt niet altijd winnen."

  Rituitslag Koolskamp Koerse

  naamresultaatploeg
  1
  Jasper Philipsen
  196 km in 4u11'14"
  2
  Dylan Groenewegen
  z.t.
  3
  Martin Laas
  4
  Matteo Moschetti
  5
  Niccolò Bonifazio
  6
  Baptiste Planckaert
  7
  Wessel Krul
  8
  Martin Pluto
  9
  Nathan Vandepitte
  10
  Stanislaw Aniolkowski

  Fase per fase

  17:17

  Philipsen is kampioen van Vlaanderen

  Jasper Philipsen doet het in zijn 1e koers na de Vuelta. Na een warrige slotkilometer kwam de Belg van Alpecin-Fenix in de laatste 200 meter overtuigend naar voren uit het pak. Ploegmaat Lionel Taminiaux loodst hem mooi weg.

  Dylan Groenewegen, een beetje ingesloten, kwam tekort en baalde als tweede. Martin Laas mag mee op het podium.


  17:17

  Slotkilometer

  Vooral veel verwarring in het peloton.

  17:16

  Intermarché-Wanty -Gobert

  Rijdt nu op kop voor Baptiste Planckaert. Geen enkele ploeg neemt echt het heft in handen.

  17:15

  Nog 2 km

  Peloton op 1 lint. Jumbo-Visma voorop.

  17:15

  Nog 3 km

  Bastiaens en Rickaert mennen Philipsen.

  17:13

  Deceuninck-Quick Step is daar

  Stagiair Stan Van Tricht is de eerste in de DQS-trein van Jakobsen.

  17:11

  Jumbo links, Bora rechts

  De treintjes worden gevormd. Links van de weg davert Bora (Meeus, Laas), rechts rijdt Jumbo-Visma (Groenewegen).

  17:10

  Dag op dag 113 jaar geleden 1e editie

  Renaat Schotte vertelt graag de geschiedenis van deze koers, een van de weinige die meer dan een eeuw oud is. "Dag op dag 113 jaar geleden werd hier de eerste editie gereden, in 1908." Vandaag is editie 105.

  17:09

  Koninklijke laatste rechte lijn

  De massaspurt verloopt hier meestal zuiver. De laatste rechte lijn in de Tieltstraat kent enkel wat licht glooiende bochten. 

  17:07

  We gaan een sprintersfestival krijgen. De positionering zet zich in gang.

  Commentator Renaat Schotte
  17:06

  Respect voor de mensen die deze koers organiseren. Je moet daar wel 250.000 euro voor verzamelen. Mensen gaan daar vaak licht over.

  Cocommentator José De Cauwer
  17:04

  Alles samen

  Jenner spartelt als laatste tegen, maar op 11 km van de streep komt alles samen. Een Jumbo-Visma-man rekent hem als eerste in, in zijn spoor Alpecin-Fenix- en Deceuninck-Quick-Step.

  17:03
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  17:02

  Het is vechten tegen de bierkaai voor de Australiër en de Brit.

  Commentator Renaat Schotte
  17:01

  Te vroeg inlopen?

  Nog 100 meter hebben Jenner en Quarterman, hun ultieme poging lijkt ten dode opgeschreven. Maar als het peloton ze nu al inrekent, bestaat de kans op nieuwe ontsnappingen...

  17:00

  We herhalen nog eens: welke sprinters doen mee?

  Traditioneel eindigt Koolskamp Koers op een massaspurt. Wij sommen de snelste benen in het peloton op. En daar zitten heel wat mooie namen bij.

  Deceuninck - Quick-Step: Fabio Jakobsen, Sam Bennett
  Jumbo-Visma: Dylan Groenewegen
  Alpecin-Fenix: Jasper Philipsen
  Bora-Hansgrote: Jordi Meeus
  Intermarché-Wanty-Gobert: Baptiste Planckaert
  Lotto-Soudal: Gerben Thijssen
  Team DSM: Alberto Dainese
  Team Qhubeka Nexthash: Giacomo Nizzolo
  Trek-Segafredo: Edward Theuns
  Bingoal Pauwels Sauzen: Timothy Dupont
  Totalenergies: Niccolo Bonifazio

  16:59

  Jenner demarreert

  Onder het geluid van de bel - de laatste ronde gaat in - demarreert Jenner vooraan, Quarterman probeert hem bij te benen, Van Schip en Paulus groeten elkaar en houden het voor bekeken.

  Het peloton volgt op amper 5 seconden.

  16:51

  Ze zien elkaar rijden

  15 seconden tussen de 4 vluchters en het peloton, dat lijkt minder, want de 2 groepen zien elkaar rijden.