Jasper Philipsen brult naar de Leeuwentrui in Koolskamp Koers

Koolskamp Koers
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 196 km
location 13:00: Koolskamp - 17:18: Koolskamp
trophy Jasper Philipsen
einde
startfinish
0306090120150196

  Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) heeft de draad van de Vuelta vlotjes opgepikt in het Kampioenschap van Vlaanderen. Onze landgenoot was de snelste in een massasprint in Koolskamp Koers. Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) werd tweede. "Leuk om mijn eerste koers sinds mijn opgave in de Vuelta te winnen tegen een aantal topsprinters."

  Bekijk de massasprint in Koolskamp:

  Aftellen naar de verwachte massasprint met topnamen

  Onder een zomerse zon en met weinig wind maakte het peloton vol grote sprintersnamen een snelle koers van de 105e editie, exact 113 jaar na de eerste in 1908. De 13 ronden door Koolskamp, Egem en Pittem werden met een gemiddelde van 45 km/u afgehaspeld.

  De vlucht van de dag raakte in de 2e ronde weg met 7 man (Paulus, Van Schip, Van Kessel, Jenner, Bassett, Batt en Tabellion). Meer dan 1,5 minuut kregen die niet van de sprintersploegen.

   

  Sam Bennett maakte na blessureleed en geruzie met Patrick Lefevere trouwens zijn rentree bij Deceuninck-Quik Step, al was Fabio Jakobsen het speerpunt.

  Het was aftellen naar de massasprint. Quarterman nam onderweg nog de plaats in van Tabellion in de vluchtersgroep, die wist dat het een verloren zaak was.

  De kopgroep viel geleidelijk uiteen, Jenner spartelde het langst tegen, maar op 11 km van de streep kon de sprintvoorbereiding beginnen.

  Jumbo-Visma (Groenewegen), Deceuninck-Quick Step (Jakobsen), Bora (Meeus, Laas), Intermarché-Wanty-Gobert (Planckaert) zetten treintjes op en wisselden elkaar af in de slotkilometers.

  Geen enkel team kon de spurtvoorbereiding echt in handen nemen, de slotkilometer was warrig. Alpecin-Fenix moest van wat ver komen, maar Rickaert en Taminiaux zetten in de laatste bocht Philipsen fraai af.

  Philipsen, die zijn eerste koers reed sinds hij de Vuelta met griepsverschijnselen en 2 ritzeges moest verlaten, kwam er machtig uit. Groenewegen reed misschien wel de snelste spurt, maar hij kwam tekort. Laas was derde, Moschetti vierde, Bonifazio vijfde, Planckaert zesde. Van Jakobsen geen spoor.

  Philipsen: "Leuk om te winnen tegen topsprinters"

  Philipsen is de eerste Belg sinds Timothy Dupont in 2016 die de Leeuwentrui, de trofee verbonden aan het Kampioenschap van Vlaanderen, pakt. En dat bij zijn debuut.

  "Het is leuk om te winnen nadat ik een tijdje out was geweest. Ik moest vroegtijdig de Vuelta verlaten, dan is het afwachten hoe de benen zijn. Het is leuk om te winnen, zeker tegen een aantal topsprinters."

   

  "Ik wist dat de sprint hectisch ging zijn. Het was een vrij makkelijke koers, iedereen zat nog redelijk fris. Met die S-bocht op het einde is het zaak om niet ingesloten te raken. Ik denk dat ik me nog net uit de problemen kon houden."

   

  "Ik heb me vandaag nooit zorgen gemaakt, maar je zit na een tijdje zonder koers altijd toch met een klein beetje onzekerheid. De ploeg had evenwel alle vertrouwen en werkte heel goed."

  Dylan Groenewegen was blij met zijn tweede plaats: "Ik voel me hier best goed mee. Ik voelde me de voorbije weken moe en zwak en had 4 weken lang hoofdpijn. Ik weet niet of het met het vaccin te maken had, maar ik voelde me echt niet goed. Ook in de BinckBank Tour was ik niet vooruit te branden."

  "De afgelopen week voelde ik me weer goed op training. Ik had vandaag natuurlijk liever gewonnen, maar ik ben blij dat ik een mooie sprint kon rijden tegen Jasper, waarin ik net tekortkwam. Ik was een beetje te laat. Dus gefeliciteerd aan Jasper en Alpecin-Fenix. We hebben er allebei hard voor gereden, maar je kunt niet altijd winnen."

  Fase per fase

  1. 17 uur 17 match afgelopen
  2. 17 uur 17. Slotkilometer. Vooral veel verwarring in het peloton. .
  3. 17 uur 16. Intermarché-Wanty -Gobert. Rijdt nu op kop voor Baptiste Planckaert. Geen enkele ploeg neemt echt het heft in handen. .
  4. 17 uur 15. Nog 2 km. Peloton op 1 lint. Jumbo-Visma voorop. .
  5. 17 uur 15. Nog 3 km. Bastiaens en Rickaert mennen Philipsen. .
  6. 17 uur 13. Deceuninck-Quick Step is daar. Stagiair Stan Van Tricht is de eerste in de DQS-trein van Jakobsen. .
  7. 17 uur 11. Jumbo links, Bora rechts. De treintjes worden gevormd. Links van de weg davert Bora (Meeus, Laas), rechts rijdt Jumbo-Visma (Groenewegen). .
  8. 17 uur 10. Dag op dag 113 jaar geleden 1e editie. Renaat Schotte vertelt graag de geschiedenis van deze koers, een van de weinige die meer dan een eeuw oud is. "Dag op dag 113 jaar geleden werd hier de eerste editie gereden, in 1908." Vandaag is editie 105. .
  9. 17 uur 09. Koninklijke laatste rechte lijn. De massaspurt verloopt hier meestal zuiver. De laatste rechte lijn in de Tieltstraat kent enkel wat licht glooiende bochten.  .
  10. 17 uur 07. We gaan een sprintersfestival krijgen. De positionering zet zich in gang. Commentator Renaat Schotte.
  11. 17 uur 06. Respect voor de mensen die deze koers organiseren. Je moet daar wel 250.000 euro voor verzamelen. Mensen gaan daar vaak licht over. Cocommentator José De Cauwer .
  12. 17 uur 04. Alles samen. Jenner spartelt als laatste tegen, maar op 11 km van de streep komt alles samen. Een Jumbo-Visma-man rekent hem als eerste in, in zijn spoor Alpecin-Fenix- en Deceuninck-Quick-Step. .
  13. 17 uur 02. Het is vechten tegen de bierkaai voor de Australiër en de Brit. Commentator Renaat Schotte.
  14. 17 uur 01. Te vroeg inlopen? Nog 100 meter hebben Jenner en Quarterman, hun ultieme poging lijkt ten dode opgeschreven. Maar als het peloton ze nu al inrekent, bestaat de kans op nieuwe ontsnappingen... .
  15. 17 uur . We herhalen nog eens: welke sprinters doen mee? Traditioneel eindigt Koolskamp Koers op een massaspurt. Wij sommen de snelste benen in het peloton op. En daar zitten heel wat mooie namen bij. Deceuninck - Quick-Step: Fabio Jakobsen, Sam Bennett Jumbo-Visma:  Dylan Groenewegen Alpecin-Fenix: Jasper Philipsen Bora-Hansgrote:  Jordi Meeus Intermarché-Wanty-Gobert:  Baptiste Planckaert Lotto-Soudal:  Gerben Thijssen Team DSM:  Alberto Dainese Team Qhubeka Nexthash:  Giacomo Nizzolo Trek-Segafredo:  Edward Theuns Bingoal Pauwels Sauzen:  Timothy Dupont Totalenergies:  Niccolo Bonifazio .
  16. 16 uur 59. Jenner demarreert. Onder het geluid van de bel - de laatste ronde gaat in - demarreert Jenner vooraan, Quarterman probeert hem bij te benen, Van Schip en Paulus groeten elkaar en houden het voor bekeken. Het peloton volgt op amper 5 seconden. .
  17. 16 uur 51. Ze zien elkaar rijden. 15 seconden tussen de 4 vluchters en het peloton, dat lijkt minder, want de 2 groepen zien elkaar rijden. .
  18. 16 uur 47. Vier leiders met een zeer bedrijvige Milan Paulus, maar het verschil is nog maar 20 seconden. Commentator Renaat Schotte.
  19. 16 uur 46. Pech voor Bora. Martin Laas kampt met materiaalpech, een streep door de rekening voor Bora en snelle man Jordi Meeus. Laas fungeert normaal in de trein van de jonge Belg. .