Van der Poel offert zich (noodgedwongen) op, Merlier maakt het knap af in GP Samyn

  GP Samyn
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 205 km
  location 12u30: Quaregnon - 17u40: Dour
  trophy Tim Merlier
  einde
  startfinish
  0306090120150180205

   De GP Samyn heeft na 4 jaar weer een Belgische winnaar op het palmares. Tim Merlier rondde het voorbereidende werk van onder meer Mathieu van der Poel op machtige wijze af in de sprint, voor de Noor Rasmus Tiller, Andrea Pasqualon en Sep Vanmarcke.

   Verslag van de GP Samyn bij de mannen

   Veel entertainment, hoofdrol voor Victor Campenaerts

   Victor Campenaerts wil zichzelf heruitvinden en wil niet anoniem meefietsen in de Vlaamse klassiekers tijdens zijn heroriënteringstraject. 

    

   Op 60 kilometer van de aankomst ontkurkte de uurrecordhouder de finale en een interessante groep van ruim 20 renners glipte mee in zijn zog. 

    

   Zagen wel brood in de inspanning van de lange adem: onder meer Sep Vanmarcke, Tim Merlier en Mark Cavendish.

    

   Mathieu van der Poel besefte het gevaar en bracht 20 kilometer later met een stroomstoot het uitgedunde peloton weer in het spoor van Campenaerts en co.

    

   De hardrijder zette echter koppig door en zou het uitzingen tot op 14 kilometer van de finish.

   Van der Poel is modelploegmaat (ondanks/dankzij stuurprobleem)

   In een boeiende finale was vooral zijn team Qhubeka-Assos bijzonder gretig in het tactische steekspel, Deceuninck-Quick Step wilde een herboren Mark Cavendish dan weer uit het vagevuur bevrijden. 

    

   Ploegmakker Florian Sénéchal probeerde op de laatste kasseistrook de ideale bliksemafleider te spelen, maar hij kreeg waakhond Mathieu van der Poel mee, net als een beresterke Sep Vanmarcke (teruggekeerd na een lekke band).

    

   Van der Poel legde de ontsnappingspoging lam, ook al omdat hij gehinderd werd door een gebroken rechterrem. 

    

   Het pokerspel draaide goed uit voor Alpecin-Fenix, want in een warrige sprint had Merlier nog een bijzonder lange en machtige inspanning in petto. 

    

   Hij remonteerde de verrassende Rasmus Tiller en maakte het zegegebaar. 

   Tim Merlier sprint het snelst en wint de GP Samyn

   Van der Poel rijdt slotfase GP Samyn met kapot stuur

   "We zeiden vanochtend al in de bus dat het vandaag voor ons was"

   Alpecin-Fenix kon meerdere troeven uitspelen en Tim Merlier was uiteindelijk de aas. 

    

   "We hebben goed samengereden. We hadden meerdere speerpunten en vanochtend zeiden we in de bus: vandaag is het voor ons. Ik ben blij dat ik het kon afmaken", lachte de winnaar.

    

   Werd de kaart van Merlier dan resoluut getrokken in de finale? "Neen, Mathieu (van der Poel) wilde nog iets proberen, maar hij had een gebroken stuur."

    

   "Hij zei: ik stuur aan op een sprint en Jasper (Philipsen) zei me dat hij zich niet meer goed voelde. Het was dus voor mij en ik zei tegen mezelf dat ik erin moest geloven. En uiteindelijk win ik."

    

   Een opluchting voor de voormalige Belgische kampioen, vandaar zijn schreeuw "Hier, zé!" na de finish. "Ik was content, want de ploeg had op voorhand toch wat druk opgelegd. Dit geeft me ook een rustig gevoel voor het vervolg."

   Rituitslag Le SamynRituitslag Le Samyn

   Fase per fase

   1. 17 uur 10. Bij Van der Poel zou er overigens nog sprake geweest zijn van een stuurbreuk in het slot. .
   2. 17 uur 09. Merlier wint, met dank aan modelploegmaat Van der Poel. Renaat Schotte.
   3. 17 uur 08. Het was Tiller (Uno-X) die er een zeer lange sprint van maakte. Merlier moest zijn spurt van ver inzetten, maar de voormalige Belgische kampioen had voldoende jus in de benen om de Noor nog machtig te remonteren. Wat een lekkere inspanning! .
   4. 17 uur 08. Van der Poel heeft dus goed gegokt. Merlier betaalt zijn vertrouwen uit.  .
   5. 17 uur 07. Merlier! Merlier flikt het na een vreemde sprint! .
   6. 17 uur 07. Campenaerts probeert het nog eens met een late uitval. .
   7. 17 uur 07. Merlier schuift op, Degenkolb zit in zijn wiel. Cavendish zit veel te ver. .
   8. 17 uur 06. Cavendish, Degenkolb, Merlier, Hofstetter: dat moeten in principe de sterke beren zijn. Op naar een sprint van een mooie groep van 30 renners. .
   9. Laatste km. Van der Poel legt de boel lam. Hij maakt niet mee de koers en wil Merlier laten terugkeren. Dat gebeurt kort voor de vod. . 17 uur 06.
   10. 17 uur 05. Sénéchal wil zelf winnen en speelt hoog spel. Hij krijgt de rest ondanks verwoede pogingen niet uit het wiel.  .
   11. 17 uur 04. Van der Poel is niet overtuigd van de zaak. Hij kan dit maken of kraken. .
   12. 17 uur 04. Sénéchal en Van der Poel worden geassisteerd door Vanmarcke, Van Poppel en weer eentje van Qhubeka-Assos. .
   13. 17 uur 03. Het stenenbad is voorbij. Sénéchal gaat nog eens op de trappers staan, Van der Poel kleeft aan zijn achtertube. Hij neemt niet over en mikt dus op een van zijn ploegmakkers. .
   14. 17 uur 02. Het zijn Sénéchal en Van der Poel die op en over Wisniowski gaan. En nu? Zetten ze door? .
   15. Kasseien. Tijd voor de laatste rotstenen! Het peloton valt Wisniowski bijna op de nek. . 17 uur 02.
   16. 17 uur 01. Ook Van der Poel trekt het knechtenkleed aan. Hij trekt dus de kaart van Merlier of Philipsen. Dupont is zijn kuiten ook al aan het opspannen.  .
   17. 17 uur . Cav! Hij heeft zijn wagonnetje toch nog kunnen aanpikken. Deceuninck-Quick Step probeert weer te knechten voor Cavendish. .
   18. 16 uur 59. Degenkolb heeft de schifting overleefd. Hij laat nog een mannetje ploeteren. Wisniowski valt niet onmiddellijk stil. Qhubeka-Assos zou het ook wel verdienen! .