Ga naar de inhoud
Laporte kraait victorie op de Citadel van Namen.
Laporte kraait victorie op de Citadel van Namen.

Laporte sprint op de Citadel van Namen naar winst in de GP van Wallonië

 wo 15 september 2021 17:20
GP de Wallonie
Wegwedstrijd
208 km
12:12 Aywaille - 17:09 Citadel van Namen
Christophe Laporte
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 208

  De Grote Prijs van Wallonië is uitgedraaid op een groepssprint van een man of 30. De Fransman Christophe Laporte (Cofidis) was de snelste van het lot. Met Tosh Van der Sande (3e) stond er 1 Belg op het podium.

  Laporte is de sterkste op de Citadel van Namen

  In een hertekende finale (met 2 keer de Citadel) regende het aanvalspogingen. Wellens schudde meermaals aan de boom, maar kreeg nooit veel speelruimte.

   

  Een beresterke Victor Campenaerts reageerde dan weer op alles wat bewoog. In schril contrast met Greg Van Avermaet, die op 20 kilometer van de streep bergop uit de wielen werd gereden.

   

  Campenaerts, Van der Sande en Barguil waagden elk hun kans in de finale, maar vielen allemaal weer terug. Ook een late uitval van Meurisse werd in de kiem gesmoord. Een groepssprint was zo onvermijdelijk.

   

  Cofidis rolde de rode loper uit voor de snelle Christophe Laporte. Het was Van der Sande die de sprint op gang bracht, Laporte wervelde hem fluks voorbij.

   

  De Fransman had ruim de tijd om het zegegebaar te maken op de Citadel van Namen. Op de 2e plek eindigde met Barguil nog een Fransman. Van der Sande moest vrede nemen met het 3e podiumstekje.

  Van der Sande: "Ik dacht even dat ik kon winnen"

  • Christophe Laporte (winnaar): "De koers was lastiger en nerveuzer dan de voorbije jaren. Ik hou van de hellingen die we in deze wedstrijd voorgeschoteld krijgen, ze zijn op mijn lijf geschreven."

   "Ik ben rustig gebleven bij de vele aanvalspogingen. De ploeg heeft fantastisch werk geleverd, in de laatste meters had ik nog genoeg energie over en maakte ik het af."

  • Tosh Van der Sande (3e): "Op een bepaald moment dacht ik dat ik kon winnen. Maar uiteindelijk ben ik blij met de 3e plaats, dat was het hoogst haalbare vandaag. Christophe (Laporte) was veel sterker."

  Fase per fase

  17:17

  Laporte wint

  Christophe Laporte haalt het! Van der Sande zette vroeg aan, maar was niet opgewassen tegen de Fransman. Winst voor Cofidis.

  17:16

  Cofidis rolt de rode loper uit voor Christophe Laporte. Ook Hermans en Van der Sande zitten nog in een kansrijke positie.

  17:15

  Laatste kilometer

  De groep heeft Meurisse opgeraapt, nog 1 kilometer knallen op de Citadel.

  17:13

  Nog 2 km

  Aanval van Xandro Meurisse! Wie reageert? Hij begint als eerste aan de Citadel van Namen.

  17:11

  Lotto-Soudal kan verschillende kaarten trekken met Wellens, Van der Sande en Kron. Bij Alpecin-Fenix is Gianni Vermeersch de troefkaart. Israel Start-Up Nation rekent op Hermans.

  17:10

  De Citadel van Namen zien de renners al liggen. Over 2 kilometer snijden ze de sleutelhelling van deze wedstrijd aan.

  17:09

  Nog 5 km

  Geschke leidt de dans in dienst van de snelle Laporte. Ook Van Wilder en Konrad kleven op de eerste rij.

  17:08

  Op kousenvoeten probeert Gogl de favorieten in hun hemd te zetten, maar veel speelruimte krijgt hij niet.

  17:07

  Van der Sande, Wellens, Benoot, Vermeersch, Van Wilder, Hermans, Campenaerts, Tiller, Gogl, Laporte, Geschke en Simon zijn een aantal nemen in het fel uitgedunde peloton.

  17:06

  Nog 7 km

  De accordeon plooit weer dicht. Wie heeft nog voldoende poeder in zijn benen om naar de zege te knallen op de Citadel?

  17:05

  Skaarseth en Rochas bundelen de krachten en zetten het peloton op een tiental seconden. Campenaerts ligt al op de loer om de sprong te wagen.

  17:03

  Nog 10 km

  De ontknoping van de Grote Prijs van Wallonië nadert met rasse schreden. Rukt zich nog iemand los uit het peloton? 

  17:02

  Ook Aimé De Gendt ging daarnet zijn kans

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:59

  Op 13 kilometer van de streep blijft het aanvalspogingen regenen. Warren Barguil perst een demarrage uit zijn benen, Wellens glijdt mee. Ook Gianni Vermeersch zit steevast voorin.

  16:58

  De volgende die een poging onderneemt, is Patrick Konrad. De Oostenrijkse kampioen won in de voorbije Tour nog een bergetappe.

  16:57

  Nog 15 km: Van der Sande probeert

  Tosh Van der Sande reed voorlopig geruisloos rond in deze wedstrijd, maar acht zijn mpment gekomen. Een trio reageert op de versnelling van de Lotto-renner.

  16:56

  Nieuwe temporuk van Campenaerts. Rijdt hij zichzelf aan flarden? Of doet hij dit voor Gogl of Nizzolo?

  16:56

  Wellens schudde al meermaals aan de boom

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.