Laporte sprint op de Citadel van Namen naar winst in de GP van Wallonië

  GP de Wallonie
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 208 km
  location 12u12: Aywaille - 17u09: Citadel van Namen
  trophy Christophe Laporte
  einde
  startfinish
  0306090120150180208

   De Grote Prijs van Wallonië is uitgedraaid op een groepssprint van een man of 30. De Fransman Christophe Laporte (Cofidis) was de snelste van het lot. Met Tosh Van der Sande (3e) stond er 1 Belg op het podium.

   Laporte is de sterkste op de Citadel van Namen

   In een hertekende finale (met 2 keer de Citadel) regende het aanvalspogingen. Wellens schudde meermaals aan de boom, maar kreeg nooit veel speelruimte.

    

   Een beresterke Victor Campenaerts reageerde dan weer op alles wat bewoog. In schril contrast met Greg Van Avermaet, die op 20 kilometer van de streep bergop uit de wielen werd gereden.

    

   Campenaerts, Van der Sande en Barguil waagden elk hun kans in de finale, maar vielen allemaal weer terug. Ook een late uitval van Meurisse werd in de kiem gesmoord. Een groepssprint was zo onvermijdelijk.

    

   Cofidis rolde de rode loper uit voor de snelle Christophe Laporte. Het was Van der Sande die de sprint op gang bracht, Laporte wervelde hem fluks voorbij.

    

   De Fransman had ruim de tijd om het zegegebaar te maken op de Citadel van Namen. Op de 2e plek eindigde met Barguil nog een Fransman. Van der Sande moest vrede nemen met het 3e podiumstekje.

   Van der Sande: "Ik dacht even dat ik kon winnen"

   • Christophe Laporte (winnaar): "De koers was lastiger en nerveuzer dan de voorbije jaren. Ik hou van de hellingen die we in deze wedstrijd voorgeschoteld krijgen, ze zijn op mijn lijf geschreven."

    "Ik ben rustig gebleven bij de vele aanvalspogingen. De ploeg heeft fantastisch werk geleverd, in de laatste meters had ik nog genoeg energie over en maakte ik het af."

   • Tosh Van der Sande (3e): "Op een bepaald moment dacht ik dat ik kon winnen. Maar uiteindelijk ben ik blij met de 3e plaats, dat was het hoogst haalbare vandaag. Christophe (Laporte) was veel sterker."

   Fase per fase

   1. 17 uur 17 match afgelopen
   2. 17 uur 16. Cofidis rolt de rode loper uit voor Christophe Laporte. Ook Hermans en Van der Sande zitten nog in een kansrijke positie. .
   3. Laatste kilometer. De groep heeft Meurisse opgeraapt, nog 1 kilometer knallen op de Citadel. . 17 uur 15.
   4. 17 uur 13. Nog 2 km. Aanval van Xandro Meurisse! Wie reageert? Hij begint als eerste aan de Citadel van Namen. .
   5. 17 uur 11. Lotto-Soudal kan verschillende kaarten trekken met Wellens, Van der Sande en Kron. Bij Alpecin-Fenix is Gianni Vermeersch de troefkaart. Israel Start-Up Nation rekent op Hermans. .
   6. 17 uur 10. De Citadel van Namen zien de renners al liggen. Over 2 kilometer snijden ze de sleutelhelling van deze wedstrijd aan. .
   7. 17 uur 09. Nog 5 km. Geschke leidt de dans in dienst van de snelle Laporte. Ook Van Wilder en Konrad kleven op de eerste rij. .
   8. 17 uur 08. Op kousenvoeten probeert Gogl de favorieten in hun hemd te zetten, maar veel speelruimte krijgt hij niet. .
   9. 17 uur 07. Van der Sande, Wellens, Benoot, Vermeersch, Van Wilder, Hermans, Campenaerts, Tiller, Gogl, Laporte, Geschke en Simon zijn een aantal nemen in het fel uitgedunde peloton. .
   10. 17 uur 06. Nog 7 km. De accordeon plooit weer dicht. Wie heeft nog voldoende poeder in zijn benen om naar de zege te knallen op de Citadel? .
   11. 17 uur 05. Skaarseth en Rochas bundelen de krachten en zetten het peloton op een tiental seconden. Campenaerts ligt al op de loer om de sprong te wagen. .
   12. 17 uur 03. Nog 10 km. De ontknoping van de Grote Prijs van Wallonië nadert met rasse schreden. Rukt zich nog iemand los uit het peloton?  .
   13. 16 uur 59. Op 13 kilometer van de streep blijft het aanvalspogingen regenen. Warren Barguil perst een demarrage uit zijn benen, Wellens glijdt mee. Ook Gianni Vermeersch zit steevast voorin. .
   14. 16 uur 58. De volgende die een poging onderneemt, is Patrick Konrad. De Oostenrijkse kampioen won in de voorbije Tour nog een bergetappe. .
   15. 16 uur 57. Nog 15 km: Van der Sande probeert. Tosh Van der Sande reed voorlopig geruisloos rond in deze wedstrijd, maar acht zijn mpment gekomen. Een trio reageert op de versnelling van de Lotto-renner. .
   16. 16 uur 56. Nieuwe temporuk van Campenaerts. Rijdt hij zichzelf aan flarden? Of doet hij dit voor Gogl of Nizzolo? .
   17. 16 uur 53. Versnelling Campenaerts. Nu is het Campenaerts zelf die wegschiet. Hij krijgt Van Wilder mee in zijn wiel. Lotto-Soudal probeert het gat dicht te fietsen. .
   18. 16 uur 52. Wanneer een nieuwe poging van Wellens ingedijkt wordt, probeert Van Wilder aan de haal te gaan. .