teams en deelnemers

Opnieuw koning in Canada! Michael Matthews knalt met machtige sprint naar 3e overwinning in Québec

 vr 13 september 2024 21:48
GP de Québec
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
201.6 km
17:01 Quebec - 21:47 Quebec
Michael Matthews
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 180
  8. 201.6

    De perfecte storm voor Michael Matthews. De Australiër hield het hoofd het best koel in een chaotische eindfase van de GP van Québec, waar ook De Lie zich in verslikte. De Belgische kampioen was even op pad met Tadej Pogacar, maar zij strandden in de laatste rechte lijn. Met een machtige eindsprint vloog Matthews naar zijn derde overwinning in de Canadese klassieker. Tiesj Benoot werd nog vierde.

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    2 sterke vluchters

    Er speelde zich een afvalkoers af in de vroege vlucht. Zes renners reden weg, maar lang bleven ze niet samen.

     

    16 ronden met telkens een gezonde portie hoogtemeters waren er te veel aan voor enkele mindere goden. WorldTour-renners Frank van den Broek en Artem Shmidt kenden minder moeite. Félix Hamel haakte het langst aan.

     

    Achter hen waren Intermarché-Wanty (voor Girmay) en Lotto-Dstny (voor De Lie) de tempomakers. Ze gaven niet veel meer dan 5 minuten cadeau.

     

    In de laatste ronden nam UAE telkens over in de lastige slotkilometers. Enkele korte, steile hellingen zorgden wel voor weinig scheurtjes in het peloton.

     

    Van den Broek en Shmidt hielden het opvallend lang vol. Pas bij het ingaan van de laatste ronde van 12 kilometer werden ze gegrepen. Een aanval van Tim Wellens kende ondertussen weinig succes. 

    Het was een zonnige vrijdag in Québec.

    De Lie en Pogacar geklopt

    Matteo Jorgenson waagde ook nog zijn kans, maar zijn bonus was te klein voor de Côte de la Montagne (400 meter aan 10%). Daar gooide Julian Alaphilippe de knuppel in het hoenderhok.

     

    Vijf renners volgden de Fransman, met daarbij Tadej Pogacar en een drietal van Lotto Dstny. Op de Côte des Glacis (400 meter aan 9%) zette de Sloveen druk en enkel Arnaud De Lie was mee.

     

    De situatie werd nog wat mooier voor Lotto Dstny. Berckmoes en Van Gils keerden terug en deden kopwerk voor kopman De Lie. Toch volstond het niet, want een groot peloton verscheen plots.

     

    Pogacar en De Lie lonkten en werden gepasseerd. Zij waren hun ideale positie kwijt.

     

    Uit het niets begon Michael Matthews vroeg aan zijn sprint. De Australiër was de hele dag quasi onzichtbaar, maar liet zich zien op het juiste moment.

     

    Hij rekende af met Tiesj Benoot (4e) en mocht voor de 3e keer juichen in Québec. Biniam Girmay en Rudy Molard mogen mee op het podium. Pogacar (7e) en De Lie (13e) grijpen naast de prijzen. 

    Michael Matthews hield de opkomende Biniam Girmay af.

    Matthews: "Deze zege is voor mijn grootmoeder"

    Michael Matthews: "Ik wist dat het een zware dag was geweest, dus niemand had nog de 'kick' in de sprint. Toen het peloton naar links ging, besliste ik om te sprinten op rechts. Niemand verwachtte dat iemand zo vroeg zou aangaan. Ik wist dat ik niet de kracht had voor een korte piek, maar wel voor een sprint van 15 à 20 seconden."

     

    "Ik had een heel goede start van het seizoen. Sinds de declassering in de Ronde van Vlaanderen speelde er iets in mijn hoofd. Het is geweldig om hier revanche te pakken. We hebben er zo hard aan gewerkt sinds de Spelen. Het is echt belangrijk voor mijn familie. Mijn grootmoeder is vorige week overleden, dus deze overwinning is voor haar."

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Girmay: "Jammer genoeg was Matthews sneller"

    • Biniam Girmay (2e): Het was veel lastiger dan de voorbije jaren. Mijn benen deden pijn. Mijn team heeft het wel geweldig gedaan. Er was controle van bij de start. In de laatste 2 ronden was het moeilijk om het tempo van UAE te volgen. Ik koos voor mijn eigen tempo en ging vol in de laatste kilometer. Ik deed een slimme move op 500 meter van de streep, maar jammer genoeg was Matthews vandaag sneller dan mij."
     
    • Rudy Molard (3e): "Dit is mooie revanche voor mij. In de Tour Down Under (eind januari) ben ik gevallen en ik heb meer dan 3 maanden moeten revalideren. Ik voel me nu 100 procent en wilde ervan genieten. Het podium bereiken in Québec voor een geweldig publiek is fantastisch. Het doel was om te sprinten met Romain Grégoire, maar ik zag hem niet. Ik ging mijn kans en heb alles gegeven."

    Uitslag GP de Québec 2024

    naamresultaatploeg
    1
    Michael Matthews
    4:45:36
    Team Jayco - AlUlaJAY
    2
    Biniam Girmay
    +0
    Intermarché - WantyIWA
    3
    Rudy Molard
    +0
    Groupama - FDJGFC
    4
    Tiesj Benoot
    +0
    Team Visma - Lease a BikeTVL
    5
    Per Strand Hagenes
    +0
    Team Visma - Lease a BikeTVL
    6
    Bauke Mollema
    +0
    Lidl - TrekLTK
    7
    Tadej Pogacar
    +0
    UAE Team EmiratesUAD
    8
    Neilson Powless
    +0
    EF Education - EasyPostEFE
    9
    Pello Bilbao
    +0
    Bahrain VictoriousTBV
    10
    Edoardo Zambanini
    +0
    Bahrain VictoriousTBV

    Fase per faselaatste update: 4 dagen geleden

    21:51

    Top 10

    1. Michael Matthews
    2. Biniam Girmay
    3. Rudy Molard
    4. Tiesj Benoot
    5. Per Strand Hagenes
    6. Bauke Mollema
    7. Tadej Pogacar
    8. Neilson Powless
    9. Pello Bilbao
    10. Edoardo Zambanini

    21:49

    Pogacar en De Lie werden overvleugeld in de laatste rechte lijn. Ze raakten hun ideale positie kwijt en verspeelden ook wat krachten op de steilste stroken. 

    21:48

    Matthews begon vroeg aan de sprint en werd bedreigd door Benoot, maar de Belg kwam tekort. De Australiër hield wel vol en wint uiteindelijk voor Girmay en Molard. 

    21:46

    Nummer 3 voor Matthews!

    Wat een ommekeer! De Lie en Pogacar komen er niet meer aan te pas. Michael Matthews rijdt een heel lange sprint, maar houdt vol tot aan de streep. Hij is de nieuwe recordhouder met 3 zeges in de GP de Québec. 

    21:45

    Berckmoes heeft zijn werk gedaan. Nu rijdt Van Gils op kop, met Pogacar en De Lie in zijn spoor. De rest van het peloton keert wel terug. Onder meer Paul Lapeira zit goed vooraan. 

    21:44

    Laatste kilometer!

    Van Gils en Berckmoes keren terug. Lotto Dstny domineert met drie renners in het kopkwartet. Dit mogen ze niet uit handen geven. We gaan richting een sprint bergop! De rest van het peloton is niet zo ver. 

    21:43

    De Lie volgt Pogacar

    Berckmoes is de derde pion van Lotto Dstny. Pogacar wil daar wel verandering inbrengen. Hij trekt door, maar De Lie volgt! 

    21:42

    Er is zelfs een gaatje achter die eerste zes renners met De Lie, Van Gils, Alaphilippe en Pogacar. Het peloton is wel vlakbij. 

    21:42

    Alaphilippe valt aan

    Julian Alaphilippe probeert weg te springen uit het peloton. Hij overvleugelt Jorgenson, maar geraakt niet weg. Er zitten 3 renners van Lotto Dstny bij de eerste 6, indrukwekkend. Ook Pogacar is mee op de top. Nog 3 kilometer!

    21:40

    Het is een strijd tegen de bierkaai voor Jorgenson. Aan de voet van de Côte de la Montagne zal hij gegrepen worden. De tweetrapsraket Côte de la Montagne / Côte des Glacis moet voor spektakel zorgen. 

    21:39

    Ondanks het hoog tempo in het peloton rijdt Jorgenson verder weg. Alle teams proberen hun kopman naar voren te brengen. Nog 5 kilometer! 

    21:37

    13 seconden

    Jorgenson is beneden en moet nu nog zo'n 4 kilometer knallen op het vlakke. Zijn voorsprong is beperkt, maar in het peloton mag niet getwijfeld worden. 

    21:36

    Welk scenario?

    In het peloton is het nu krachten sparen en positioneren richting de laatste 3,5 kilometer. Dan begint de Côte de la Montagne. Vanaf dan gaat het vooral bergop tot de streep.

    Een late winnende aanval, zoals Benoit Cosnefroy in 2022, kan dus zeker. Een massasprint, zoals vaak in Québec, hangt wel in de lucht. 

    21:33

    Aanval Jorgenson in afdaling

    Het is niet wachten op de slotkilometers op meer actie. Matteo Jorgenson demarreert, maar veel ruimte krijgt hij niet. 

    21:30

    Laatste ronde!

    Het tempo zakt weer, dus zo komt alles samen. Er zijn toch nog altijd veel renners in het peloton. De beslissing zal vallen in de laatste ronde. De bel weerklinkt in Québec. 

    21:29

    Wellens trekt door, want Pogacar is alert mee. De sliert kan op elk moment breken, dus wordt de koers hard gemaakt. Van Gils en Alaphilippe zitten vooraan. 

    21:28

    Vluchters gegrepen, aanval Wellens!

    Het mooie avontuur van Van den Broek en Shmidt komt ten einde vlak voor de slotronde. Tim Wellens neemt meteen over, maar geraakt niet weg. 

    21:26

    Tratnik en Pogacar

    Het is een Sloveens feestje op het korte klimmetje. Jan Tratnik gaat in de aanval en Tadej Pogacar volgt. De rest van de sliert is ook mee. Van den Broek en Shmidt zijn plots bijna gegrepen.