Tadej Pogacar
Tadej Pogacar wint in Canada na opnieuw een knappe solo.
teams en deelnemers

De topfavoriet voor het WK? Tadej Pogacar voert een demonstratie op in Montréal

 zo 15 september 2024 21:44
GP de Montréal
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
209.1 km
16:18 Montreal - 21:45 Montreal
Tadej Pogacar
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 180
  8. 209.1

    Staat hij op eenzame hoogte voor het WK over 2 weken in Zürich? Een superieure Tadej Pogacar heeft in de GP van Montréal alleszins bewezen dat zijn vormpeil meer dan in orde is voor het wereldkampioenschap. De ploeg van de Sloveen maakte de koers bikkelhard, Pogacar droogde iedereen af met een solo van bijna 25 kilometer. Maxim Van Gils (4e) en Tiesj Benoot (7e) eindigden in de top 10.

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Gil Gelders in de kijker

    Vernederen, was dat het plan van UAE?

     

    Zo leek het wel, want ronde na ronde reed het team van topfavoriet Tadej Pogacar snoeihard. En dat deed de Sloveen zelf ook. 

     

    Maar eerst was er ook een Belgische uitblinker. Vooraan was Gil Gelders sterker dan medevluchters Dries De Bondt en Michael Leonard

    De 21-jarige renner kon als enige Matej Mohoric volgen. De Sloveen was kort daarvoor weggereden om te anticiperen, maar zonder succes. Hij en Gelders werden ingerekend op 3 ronden van het einde.


    Aan het begin van elke ronde (van ruim 12 kilometer) was UAE de baas op de Côte de Camillien-Houde (1,8 kilometer aan 8%). In de voorlaatste ronde was het echt tijd om te excelleren. 

    Neoprof Gil Gelders toonde zich in Canada.

    Pogacar rondt glansrijk af

    Na een verschroeiende versnelling van Rafal Majka ging Tadej Pogacar aan. Vol overtuiging snelde hij weg, terwijl de concurrentie in het zadel bleef zitten.

     

    Op de top had hij al 22 seconden voorsprong en dat bouwde hij alleen nog maar uit. Omkijken was overbodig voor de Sloveen.

     

    Na een solo van ruim 20 kilometer kon hij de tijd nemen om te juichen. Kushandjes, een high five met Michael Matthews en een ‘koel’ zegegebaar
    maakten deel uit van de triomftocht.

     

    Voor de 2e keer in 3 jaar wint Pogacar in Montréal. In 2022 klopte hij Wout van Aert in de sprint, vandaag deed hij het in z’n eentje.

     

    Pello Bilbao sprong weg van de rest in de slotronde en werd 2e. Maxim Van Gils greep nipt naast een podiumplaats. In de sprint vloerde Julian Alaphilippe hem.   

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Pogacar: "Exact wat we wilden doen"

    Tadej Pogacar: "Het team deed het geweldig. We deden exact wat we wilden doen. Chapeau voor al mijn ploeggenoten. Zonder hen hadden we het niet tot in de perfectie kunnen uitvoeren. Gelukkig had ik de benen om het af te maken. Het was één ronde minder lang, maar dat veranderde niks. Het was een enorm lastige koers op een heel mooi parcours. Dit geeft extra vertrouwen voor binnen twee weken. Ik kan niet wachten op Zürich."

    Alaphilippe: "Tadej volgen was niet mogelijk"

    • Pello Bilbao (2e): "Ik zag dat Tadej een ander niveau had. Ik had wel veel vertrouwen dat ik een podiumplek kon pakken. Op de laatste klim koos ik mijn eigen tempo en dan was het een tijdrit tot de streep. Het was onmogelijk om Tadej te pakken."

     

    • Julian Alaphilippe (3e): "Het was echt een lastige dag, nog meer door de hitte. Met Gil (Gelders) in de vlucht zaten we op ons gemak in het peloton. Op de voorlaatste klim was het echt moeilijk om het tempo van UAE. Meegaan met Tadej was niet mogelijk. Ik heb mij maximaal gegeven."

    Uitslag GP de Montréal 2024

    naamresultaatploeg
    1
    Tadej Pogacar
    5:28:15
    UAE Team EmiratesUAD
    2
    Pello Bilbao
    +24
    Bahrain VictoriousTBV
    3
    Julian Alaphilippe
    +40
    Soudal - Quick-StepSOQ
    4
    Maxim Van Gils
    +40
    Lotto - DstnyLTD
    5
    Ion Izagirre
    +40
    CofidisCOF
    6
    Toms Skujinš
    +40
    Lidl - TrekLTK
    7
    Tiesj Benoot
    +40
    Team Visma - Lease a BikeTVL
    8
    Michael Woods
    +40
    Israel - Premier TechIPT
    9
    Edoardo Zambanini
    +40
    Bahrain VictoriousTBV
    10
    Jai Hindley
    +40
    Red Bull - BORA - hansgroheRBH

    Fase per faselaatste update: 3 dagen geleden

    21:48

    Top 10

    1. Tadej Pogacar
    2. Pello Bilbao
    3. Julian Alaphilippe
    4. Maxim Van Gils
    5. Ion Izagirre
    6. Toms Skujins
    7. Tiesj Benoot
    8. Michael Woods 
    9. Edoardo Zambanini
    10. Jai Hindley

    21:46

    Pello Bilbao komt als 2e over de streep. In een prangend sprintje voor plek 3 lijkt Julian Alaphilippe aan het langste eind te trekken. Maxim Van Gils en Tiesj Benoot finishen in de top 10. 

    21:45

    Dominante Pogacar triomfeert

    Net als in 2022 wint Tadej Pogacar de GP de Montréal. Bergop snelde hij weg en niemand kwam aan de enkels van de Sloveen. 

    21:43

    Onder de vod

    Pogacar snelt naar de laatste bocht van 180 graden. Daarna is het nog 500 meter klimmen naar de streep. Hij begint al te vieren. 

    21:43

    De grootste vraag die rest, behalve welk zegegebaar Pogacar zal maken, is wie 3e zal worden. Alex Aranburu lijkt de grootste kanshebber te zijn als het een sprint wordt. 

    21:41

    45 seconden

    Wie er nog aan zou twijfelen, stilvallen doet Tadej Pogacar ook vandaag niet. Hij kijkt vaak achterom, maar hij ziet Bilbao niet rijden. De groep Alaphilippe volgt op 1'05". 

    21:39

    In de groep Alaphilippe gaat het hollen en stilstaan verder. Daar mag onder meer Maxim Van Gils nog hopen op een podiumplaats. 

    21:38

    Als Bilbao dit kan volhouden, zal het een glansrijke 2e plaats zijn. Hij rijdt nu even snel als Pogacar, die op zijn tenue al heel wat zoutafzetting heeft. 

    21:36

    Pogacar moet nog 7 kilometer afwerken tot de streep in Montréal. Zonder pech of een val zal hij straks mogen zegevieren.

    Bilbao strijdt nu vooral tegen de achtervolgende groep, waar de organisatie zoek is. Aranburu en Alaphilippe zitten daar ook opnieuw in. 

    21:33

    Top

    38 seconden, zegt onze chronometer. Dat is het verschil tussen Pogacar en Bilbao. Dan heeft de Spanjaard een degelijke klim afgelegd. Zijn voorsprong op de volgende achtervolgers bedraagt 15 seconden. 

    21:32

    Bilbao solo

    De sterkste van de rest lijkt Pello Bilbao te zijn. Hij laat nu ook Aranburu en Alaphilippe achter. 

    21:31

    Bilbao, Aranburu en Alaphilippe gaan verder zonder Lemmen. De andere achtervolgers zijn niet heel ver. De strijd om plek 2 is razend interessant. 

    21:29

    Lemmen kraakt bijna op de Côte de Camillien-Houde (1,8 kilometer aan 8%). Pogacar blijft ondertussen zijn voorsprong vergroten: 41 seconden. 

    21:27

    Laatste ronde

    Tadej Pogacar is bijna halfweg zijn solo, als hij tot het bittere eind wil overleven. Met een mooie bonus begint hij aan de slotronde. De 4 achtervolgers rijden op hun beurt verder weg van de volgende groep. 

    21:26

    38 seconden

    Het valt niet stil achter Pogacar, maar ook de Sloveen ontwikkelt nog een stevig tempo. Bilbao is ondertussen bij Aranburu, Lemmen en Alaphilippe gekomen. 

    21:24

    Alaphilippe!

    De ex-wereldkampioen was een van de mannen die snel moest passen in het begin van de ronde, maar nu versnelt hij zelf bergop. Aranburu en Lemmen volgen. 

    21:23

    Wat kan Visma?

    De Nederlandse ploeg heeft met Kelderman, Jorgenson en Benoot nog zeker drie renners in de kleine groep. Het is de vraag of iemand zich wil opofferen. 

    21:22

    Er wordt volop gekoerst bij de achtervolgers waardoor Powless alweer wordt bijgehaald. Pogacar rijdt nog wat verder weg: 28 seconden.