Fabio Jakobsen wint koninklijke sprint tegen Ewan en Merlier in Elfstedenronde

  Elfstedenronde
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 192 km
  location 14u00: Brugge - 18u30: Brugge
  trophy Fabio Jakobsen
  einde
  startfinish
  0306090120150192

   De Nederlander Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) heeft de krachtmeting in de Elfstedenronde naar zijn hand gezet. In de voorspelde massasprint verwees hij Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Tim Merlier (Alpecin-Fenix) naar de dichtste ereplaatsen.

   Met Tim Merlier, Fabio Jakobsen, Caleb Ewan en Fernando Gaviria stond een kransje topsprinters aan de start van de Elfstedenronde.

    

   Alarmfase rood was er bij Lotto-Soudal, toen Ewan in een 3e groepje verzeild was geraakt.

    

   De Australiër was gestopt om een natuurlijke behoefte doen op een moment dat het tempo in het peloton opgetrokken werd. Dankzij een inhaalrace van zijn Lotto-maatjes kwam Ewan nog terug.

    

   Voormalige beloftewereldkampioen Sven Erik Bystrøm probeerde de sprintersploegen in de slotkilometers nog een hak te zetten. Maar de gedroomde krachtmeting was niet te vermijden.

    

   Sport Vlaanderen-Baloise trok de sprint op gang voor Sasha Weemaes. Een flukse aanzet, maar Weemaes werd nog overvleugeld door Jakobsen.

   Ewan zat in het wiel van de Nederlander, maar geraakte er niet meer uit. Tim Merlier, winnaar van de voorbije 2 edities, moest vrede nemen met het 3e podiumplekje.

   Jakobsen: "Lampaert bracht me goed naar voren"

   Voor Fabio Jakobsen was het zege nummer 9 van het seizoen. "Winnen is nooit gemakkelijk, al lijkt dat soms zo", reageerde de Nelderlander.

   "In mijn voorbereiding op de Tour werkte ik een oefenkamp in Spanje af. Mijn benen waren daar goed, maar training is nooit hetzelfde als een wedstrijd. Het was goed om mijn lichaam vandaag weer even te prikkelen en mijn benen even te testen."

    

   De laatste kilometer verliep heel chaotisch. "Yves Lampaert bracht me goed naar voren. En plots kwam ook Florian Sénéchal piepen. Die trok meteen de sprint aan."

    

   "Ik ben zelf beginnen te sprinten op zowat 200 meter van de finish. Ik voelde op een gegeven moment Caleb Ewan op links zou komen, maar ik had nog power over om het te halen met een wiellengte voorsprong."

   Ewan: "Nu hoogtestage om top te zijn in de Tour"

   Voor Caleb Ewan was de 2e plek een opsteker na een tegenvallende Giro.

   "Het was een eerlijke sprint met heel wat wind op kop in de laatste rechte lijn. Toen Fabio aanging, had ik niet voldoende kracht om hem nog te pakken. Al bij al ben ik heel tevreden over mijn prestatie", zegt Ewan.

    

   "Ik wist dat ik hier niet in mijn beste conditie aan de start zou komen. Ik nam wat rust na de Giro en nu bouw ik op naar de Ronde van Frankrijk."

    

   Wat staat er de komende weken op het programma van Ewan? "Ik ga terug naar Australië en trek op hoogtestage om tiptop te zijn voor de Tour."

   Merlier: "Er zat veel meer in dan 3e plaats"

   Geen 3e zege op een rij voor Tim Merlier in de Elfstedenronde. Met zijn 3e plek was hij allesbehalve tevreden.

   "De ontgoocheling dat ik niet gewonnen heb, is groot. Heel groot", sakkerde Merlier.

    

   "Ik denk dat ik net iets te lang gewacht heb om mijn sprint in te zetten. Ik dacht dat ik die twee (Jakobsen en Ewan) nog zou kunnen overvleugelen, maar dat was dus niet het geval. Heel jammer."

   Fase per fase

   1. 18 uur 30. Fabio Jakobsen klopt Caleb Ewan in de sprint in de Elfstedenronde.

    Fabio Jakobsen klopt Caleb Ewan in de sprint in de Elfstedenronde

   2. 18 uur 27 match afgelopen
   3. 18 uur 27. Nog 500 meter: Sénéchal trekt aan voor Jakobsen. .
   4. Laatste km. De Bondt schiet helemaal naar voren. Aanvallen of aantrekken voor Merlier? . 18 uur 26.
   5. 18 uur 25. Nog 2 km. Boivin trekt het peloton op een lint. Merlier zit in het wiel van Jakobsen. Waar is Ewan? .
   6. 18 uur 24. Timing wordt heel belangrijk. Christophe Vandegoor.
   7. 18 uur 21. Nog 4 km. Een renner van Cofidis kan maar net een struik ontwijken. Op kousenvoeten sluipt Sven Erik Bystrøm (Intermarché) weg. .
   8. 18 uur 21. Quick Step-Alpha Vinyl neemt de touwtjes in handen met Lampaert. "Een soepele tred", zegt Christophe Vandegoor. .
   9. 18 uur 17. Ook Thibau Nys wil zich eens meten met de beste sprinters ter wereld. Hij staat zijn mannetje in het gewoel richting de slotkilometers .
   10. 18 uur 11. Nog 10 km. De sprintersploegen palmen de volledige breedte van de Damsevaart in. Nog 10 kilometer. .
   11. 18 uur 10. BikeExchange komt naar voren geschoten met sprinter Kaden Groves. Ook Fabio Jakobsen is bij de les in de voorwacht van het peloton. De nervositeit neemt toe. .
   12. 18 uur 07. Laatste ronde. De bel rinkelt: nog 1 rondje van 16 kilometer en we kennen de opvolger van Tim Merlier. .
   13. 18 uur 04. Om de haverklap proberen renners weg te glippen. Maar dan is de boomlange Roger Kluge (Lotto-Soudal) daar weer om de vrede terug te brengen. .
   14. 18 uur 03. Nog 20 km. Van der Hoorn wordt als laatste vluchter bij de kraag gevat. Nog 20 kilometer tot de voorspelde massasprint. Of steekt daar nog iemand een stokje voor? .
   15. 18 uur 03. Ik denk dat Gaviria de sprint zal doen voor UAE, niet Ackermann. Sven Nys.
   16. 17 uur 59. Als ze in het peloton hun tong uitsteken, kunnen ze likken aan de ruggen van de 3 vluchters. We zijn op weg naar een hergroepering. .
   17. 17 uur 55. De belangrijkste sprinters op een rijtje. Tim Merlier (Alpecin-Fenix) Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) Caleb Ewan (Lotto-Soudal) Kaden Groves (BikeExchange) Simone Consonni en Max Walscheid (Cofidis) Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) Pascal Ackermann en Fernando Gaviria (UAE) Stanislaw Aniolkowski (Bingoal-Pauwels Sauzen-WB) .
   18. 17 uur 51. Lotto-Soudal, UAE en Keisse werken. 20 seconden hebben Van der Hoorn, Taminiaux en Scott nog op een peloton waar Lotto-Soudal en UAE de kar trekken. Ook Iljo Keisse steekt een handje toe in dienst van Jakobsen. .
   19. 17 uur 48. Nog 2 plaatselijke rondes van 16 kilometer. In de staart van het peloton komt Consonni zijn karretje weer aanhaken na een val.  .
   20. 17 uur 44. Van der Hoorn. In zijn gekende stijl neemt Van der Hoorn het leiderstrio op sleeptouw. Droomt hij stiekem van een scenario als vorige week? Toen zette hij de sprintersteams als vroege vluchter een hak in de Brussels Cycling Classic. .